Uluslararası Turizm Karikatürleri Yarışması kurumsallaştı dense yeridir. Son iki yıldır ön değerlendirme jürisinde görev yapma ötesinde, bu organizasyonun mutfağında ne derece sıkıntılar ya da kolaylıklar yaşandığı konusunda yeterli bilgi sahibi değilim; ancak dört dörtlük yürüyen bir etkinlik olduğu söylenebilir; çünkü önceden açıklanan program titizlikle uygulanıyor ve çeşitli mecralarda belgeleniyor.
Yarışmanın özel bir sitesi var ve bütün edisyonların ayrıntılı bilgisi orada birkaç dilde mevcut: tourismcartoon. Kitap halinde basılan albümler de bu siteden PDF formatında indirilip izlenebiliyor. Yine, katkı veren bir kuruluş olarak www.turizmgazetesi.com etkinliğin yeni aşamalarına geçildikçe haberi gündeme taşımakta.
Ulaşım sponsorları T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Atlas Global olarak belirtilen etkinliğin ana sponsoru Er Yatırım Turizm ve İnşaat A.Ş. İstanbul Turizm Atölyesi, Four Points by Sheraton, Detay Yayıncılık, Ramada İstanbul Taksim, Çiya Sofrası ve yukarıda değindiğim turizmgazetesi.com katkı veren diğer sponsorlar olarak albümde anılıyor. Turizm Gazetecileri ve Yazarları Derneği ile Anatolia Turizm Akademisi temel organizasyonun sahipleri. Ve bütün aşamalarda etkin iki isim: düzenleme kurulu üyeleri Prof. Dr. Nazmi Kozak ve Kerem Köfteoğlu.
Bu edisyonda yine gündemi ihmal etmeden verilen konuyu (Turizmin Geleceği / Geleceğin Turizmi) işleyen epey karikatür var ve bu çizgi sanatı için - bazılarının sandığının tersine - kaçınılmaz bir şey. Nitekim, İkincilik ve Üçüncülük Ödülü kazanan iki çalışma "mülteciler", Mansiyon alan bir eser "güvenlik", Gençler kategorisinde Birincilik verilen karikatür de "savaş" konusunu yansıtıyor.
Albümlerde, ödül kazananlar dışında dikkatimi çeken işleri incelemeyi fikir cimnastiği olarak yararlı buluyorum ve işte bu albümden birkaç örnek:
Aleksandr Zudin, turizm ve rehberlik dünyasında zaman zaman görülen, eski eserlerin uğradığı doğal afetleri veya vandalizmi doğrudan ifade etmek yerine bir efsane uydurma eğilimini hicvetmiş; maalesef bu edisyondaki konudan uzak, fakat eğlenceli bir karikatür.
Boutabba Bilel, yaratıcı bir turizm projesiyle Çin Seddi'ni su kaydırağına dönüştürmüş: şimdilik sadece grafik olarak mümkün bir ütopya herhalde.
Oleg Loktyev, asansöre adımını atan kişinin kendisini birden nostaljik ya da fütüristik bir fayton gezintisinde bulacağı sanal ekranlı kabin çizimini o büyülü atmosfere uygun alacakaranlık kuşağı renkleriyle desteklemiş: macera arzusu ile tedirginlik bir arada.
Vladimir Semerenko da Bilel gibi geleceğe dönük bir turistik proje ile dikkat çekiyor: İklimin uygunluğu sayesinde açık havada uyumanın tercih edildiği tropikal bölgede palmiye ağaçları arasında kurulan "apart" hamakların satışını yapan "tesis müdiresi" ve son "misafir"i, gece mavisi ortamda en yalın biçimde karşımızda. Facebook'ta gördüğümde beğendiğimi hatırlıyorum, çözünürlüğü yüksektir diye görseli oradan almak için aradım, fakat ulaşamayınca yarışma sitesindeki PDF albümden "Ekranı yazdır"la aktarmak zorunda kaldım diğer karikatürler gibi, umarım üzerine tıklanınca daha büyük boyutta izlenebiliyorlardır.
Bakalım bu yıl turizm karikatürlerinin yeni konusu ne olacak?
1 yorum:
turizmin dünü bugünü yarını ..gelecek yarışmanın konusu sevgili Kemal..
Yorum Gönder