1.11.11

Anında yaptırım: Benzer karikatür çizeri Şöhretler Listesi’nden çıkarıldı

Amerikan basınını tanımıyorum, çizerlerini de. Haberlerini izlememe engel oluşturmuyor yine de bu durum. Küresel krizin mi, internet yayıncılığının mı etkisiyle bilemem, çok sayıda bant karikatür yayınının durdurulduğunu, öte yandan kimi yeni karakter bantlarının yayına girdiğini okuyorum son bir iki yıldır. Bu konularda özelleşmiş bir blogun abonesiyim, caricaturque blogumda bağlantısı da var: http://dailycartoonist.com/ .
Yalnızca Amerikan değil, neredeyse tüm dünya karikatüründeki güncel gelişmeleri bulabiliyorum burada. Kimi zaman, pek alışık olmadığımız türden, dünyanın çeşitli yerlerinde görev yapan ordu mensuplarına destek amaçlı düzenlenen karikatürcü turu haberlerine rastlıyorum örneğin. Neyse, bunlara yine dönmek üzere, yeni bir gelişmeyi not etmek istiyorum:
Belirttiğim blogun editörü Alan Gardner, son bir iki hafta içinde “Urban Tulsa” çizeri David Simpson’ın açıkça, artık hayatta olmayan Jeff MacNelly’nin editoryal karikatürlerini kopyalayıp kendi çizgisi gibi yayınladığından, bu konudaki uyarı yazı ve mesajlarına da cevap alamadığından söz ediyordu. Konuya ilişkin son iki yazısının birincisinde, kopya olayını adının açıklanmasını istemeyen bir okuru aracılığıyla belirleyip iki çizimi üstüste yayınlamak suretiyle ispat yoluna gitmiş.
Sonraki yazısında ise, Simpson’un hemen bu gelişmeler akabinde uğradığı yaptırımı haber yapıyor: 2005 yılında alındığı Oyuncak ve Hareketli Figürler Müzesi’nin Oklahomalı Meşhur Karikatürcüler Listesi’nden ihraç.
Yorum yok mu? Var tabii. İlgili bağlantı sayfalarının sonunda. Nitekim bunlardan biri de işverenin notu: Kadrolu değil, sözleşmeli çalışan ilgili çizerin işten çıkarıldığını yazıyor.

Hiç yorum yok: