30.10.11

20. Daejeon Uluslararası Karikatür Yarışması DICACO 2011 sonuçlandı

20. Daejeon Uluslararası Karikatür Yarışması 2011 albümü
Güney Kore'nin Daejeon kentinde düzenlenen 20. DICACO 2011 karikatür yarışması albümünü iki gün önce dernek merkezinden aldım. Dernek yönetim kurulu üyesi Aziz Yavuzdoğan'ın cartoonistturkey iletişim grubuna attığı mesajdaki listeye bakılırsa, ülkemizden katılan ve eseri albümde yayınlanan çizerlerin neredeyse hepsinin albümü dernek merkezine yollanmış - haber verdiği için Yavuzdoğan'a teşekkür ediyorum.
96 sayfadan oluşan albüm A4 (21x29.7 sm) boyutunda renkli olarak hazırlanmış. Ön kapakta Koreli öğrenci çizer Han Na Cho’nun konulu karikatürü kullanılmış: "Doğu + Batı --> Benzeşme / Birleşme / Bütünleşme". Bu konuda 530 eser gönderilmiş yarışmaya, serbest konuda ise 940 karikatür.
Bu yıl yarışmada Büyük Ödül Ukraynalı tanınmış çizer Yuriy Kosobukin’e verildi. Yarışmada Altın Ödül Çin'den Jing Shan Li'ye verilirken Endonezya’dan katılan Zaenal Abidin ve Hindistan’dan katılan Gopal Sarkar Gümüş Ödül kazandılar. Bronz Ödülleri ise Valentin Druzhinin (Rusya), Urmas Nemvalts (Estonya), Seyran Caferli (Azerbaycan) ve Muhittin Köroğlu (Türkiye) paylaştılar.
2011 yılında 59 ülkeden 463 sanatçı toplam 1470 karikatürle yarışmaya katıldı ve bunlardan 352 çizer ödüllendirildi. En çok katılımcı yine ev sahibi ülkeden: 59 çizer. Kore’yi 51 katılımcıyla Çin, İran (40), Sırbistan (38), Türkiye (25), ve Endonezya (24) izliyor.
Türkiye'den katılan çizerler toplam 94 eser göndermiş ve bu karikatürcülerden 20'si ödüllendirilmiş. Kazananlar şöyle sıralanabilir:
Bronz Ödül: Muhittin Köroğlu.
Öğrenci Ödülü: Burhan Demircan.
Öğrenci Onur Mansiyonu: Çevik Basmacı.
En İyi Karikatür Ödülü: Musa Gümüş, Recep Bayramoğlu, Nuri Bilgin, Kemal Özyurt, Ahmet Ümit Akkoca, Erdoğan Başol, Musa Keklik, Ümit Müfit Dinçay, Ercan Baysal, Mete Ağaoğlu, Aşkın Ayrancıoğlu, Mümin Bayram, Seyit Saatçi.
Onur Mansiyonu: Hayati Kayhan, Halit Kurtulmuş Aytoslu, İ. Serdar Sayar, Sema Ündeğer, Elsin Altın.
Yarışma jürisi bu yıl ilk kez olmak üzere Başarı Ödülleri de verdi, o ödülleri kazanan eserleri şu bağlantıdan izleyebilirsiniz.
(Aziz Yavuzdoğan'ın mesajına göre, aşağıda adları yer alan çizerler Karikatürcüler Derneği merkezinden albümlerini alabilirler, tel: 0212 513 60 61:
NURİ BİLGİN, ERCAN BAYSAL, KEMAL ÖZYURT, ÜMİT MÜFİT DİNÇAY, AHMET ÜMİT AKKOCA, RECEP BAYRAMOĞLU, SERDAR SAYAR, HAYATİ KAYHAN, SEYİT SAATÇİ, SEMA ÜNDEĞER, MÜMİN BAYRAM, METE AĞAOĞLU, HALİT KURTULMUŞ AYTOSLU, MUSA GÜMÜŞ, ERDOĞAN BAŞOL, MUSA KEKLİK, AŞKIN AYRANCIOĞLU.)

Hiç yorum yok: