3.12.23

Aslı Alpar sergisi Karikatür Atölyesi’nde açılıyor: “Bu cansız hayalim…”

Bu sezon 5.yaşını kutlayan Karikatür Atölyesi sezonun ikinci sergisinde Aslı Alpar’ı ağırlayacak. Birçok mecrada üretimleri büyük beğeni toplayan Aslı Alpar “Bu cansız hayalim…” başlıklı sergisi ile izleyicinin karşısında olacak. Geçmişten günümüze hayatımızda önemli yeri olan fotoğrafı farklı bir yorumla sunacağı sergi 8 Aralık Cuma günü sanatçının katılımıyla saat:19.30’da açılışını gerçekleştirecek. Tüm sanat severler davetlidir. 
 
Adres: Karikatür Atölyesi Üsküp Caddesi 19/A Çankaya/Ankara 

“Bu cansız hayalim…” 

Sevdiklerimizin fotoğraflarını, cüzdanda taşımak; aile albümlerine yerleştirmek; çerçeveletip duvara asmak tarihe karışmış gibi görünse de dijital araçlarla yeni biçimlerde sürdürdüğümüz bir gelenek. 

Öyle görünüyor ki gerçeği gösteren bir araçken bugün yeni gerçekler inşa eden fotoğraftan vazgeçemiyoruz. 

Susan Sontag “Fotoğraf Üzerine” kitabında fotoğrafın bize ölümü hatırlatan bir nesne olduğunu söylüyor: “Bütün fotoğraflar, memento mori niteliği taşır yani ölümü akıldan çıkarmamaya yarar. Bir fotoğraf çekmek başka bir insanın (ya da şeyin, durumun vb.) ölümlülüğüne, incinebilirliğine ve dönüşebilir haline dahil olmaktır. Söz konusu anı dilimleyerek donduran bütün fotoğraflar, zamanın amansız eriyişinin tanığıdırlar.” 

Görüntünün yaşamımızda çok daha az yer kapladığı günlerde yaşayanlar bu tanıklığın farkında olacak ki fotoğraflarını sevdiklerine iletirken arkasına sıklıkla “Bu cansız hayalim…” ile başlayan cümleler yazmış. 

Bugünse çektiğimiz fotoğrafları sosyal medya duvarında paylaşıyor, çeşitli notlarla anı kaydediyor ve cansız hayallerimizi çevrimiçi bir uzaya bırakıyoruz. Belki hatırlanmak belki hatırlamak belki unutmamak için. Belki de hiç durmadan çektiğimiz bu fotoğraflar biraz da Sontag’ın ifade ettiği yerden ölümü unutmak için. 

Bu sergide fotoğraf karikatürleri var. Fotoğrafın realizmiyle karikatürün bozgunculuğu, yaşamın çeşitli anlarında bize eşlik eden görsel tanıklığa dair sorular soruyor. Fotoğraf: Neyi unutmak neyi hatırlamak için?  

Aralık 2023, Ankara 

Aslı Alpar.

Hiç yorum yok: