29.12.22

Kıbrıs Türk Karikatürcüler Derneği'nden Nidai Güngördü'ye veda ve teşekkür ziyareti

Kıbrıs Türk Karikatürcüler Derneği, 25 Aralık 2022 tarihinde gerçekleştirilen yerel seçimlerde, Girne belediye başkanlığı görevini kaybeden Nidai Güngördü'ye veda ve teşekkür ziyaretinde bulundu. 
Girne Belediyesi Toplantı Salonu'nda yer alan ziyarette bir konuşma yapan dernek başkanı M. Serhan Gazioğlu, gerek Girne Belediye Müdürü gerekse Girne Belediye Başkanı olarak görev yaptığı yıllar içerisinde, Kıbrıs Türk Karikatür Sanatı'na, Kıbrıs Türk Mizahı'na ve Dünya Karikatür Sanatı'na yaptığı olağanüstü katkılar nedeni ile Nidai Güngördü'ye teşekkürlerini iletti. 
Yapılan ziyarette duygulanan Nidai Güngördü, Girne Belediyesi ve Kıbrıs Türk Karikatürcüler Derneği işbirliği ile 12 yıldır Zeytin Karikatürleri Yarışması ve Zeytin Mizah Festivali'ni düzenlediklerini belirtti. 
Yerel seçimler nedeni ile yarım kalmış karikatür etkinlikleri olduğunu kaydeden Nidai Güngördü, sözlerine şöyle devam etti: "2007 yılında, Girne belediyesi müdürlüğüm döneminde ulusal bir yarışma ile başlatılan Zeytin Karikatürleri Yarışması, 2007-2009 yıllarında uluslararası boyuta taşınmıştır. 
Anlamsız nedenler yüzünden 4 yıl kesintiye uğratılmasına rağmen, 2014 yılında başkan seçildiğim zaman Uluslararası Zeytin Karikatürleri Yarışması'nı yeniden düzenlemeye başladık. Uluslararası alanda gördüğü ilgi nedeni ile ilerleyen yıllarda Zeytin Karikatürleri Yarışması'nın kapsamını genişlettik ve serbest konulu karikatürleri de değerlendirme kapsamına aldık; çünkü Girne kenti, Dünya Karikatür Sanatı'nın çekim merkezi olmuştu. Yapılan yayınlar ve gösterilen ilgi bunun bir belgesidir. 
Uluslararası Zeytin Karikatürleri Yarışması günümüzde, Dünya'da en önemli, etkili ve itibarlı 10 karikatür yarışmasından biridir. Bu tesbiti biz yapmıyoruz, Dünya Karikatür Sanatı’nın otoriter çevreleri yapmaktadırlar. Bu yarışma sayesinde, uluslararası üne sahip, 60'tan fazla çizeri, gazeteciyi, karikatür sanatının otoriter kişilerini Girne kentinde ağırladık. Bu yarışma sayesinde, bugüne kadar 12 tane karikatür albümü yayınladık. Bu albümler içerisinde yer verdiğimiz turistik ve kültürel bilgiler - fotoğraflar ile bölge turizmini ve Kıbrıs Türk Toplumu'nu uluslararası alanda tanıttık. Dünya Zeytin piyasasında ve Dünya Karikatür Sanatı'nda etkili ve yüksek tirajlı gazetelerde, dergilerde, Girne'yi ve Zeytin ürününü tanıtıcı yayınlar yapıldı. Bu yayınlar için talepte bulunmadık, tek bir kuruş ödemedik. 
2017 yılından bugüne, Kıbrıs Türk Mizah Kültürü ile Dünya Karikatür Sanatı’na katkı yapan ustaları–kişileri onurlandırmak için, “Altın Zeytin Mizah Hizmet Ödülleri”ni vermeye başladık. 2007–2020 yılları arasında, 6 kıtadan ve 93 ülkeden yüzlerce çizer Uluslararası Zeytin Karikatürleri Yarışması'na binlerce eser göndermiştir. Eş zamanlı olarak, Girne'de ve Zeytinlik köyünde onlarca uluslararası karikatür sergisi gerçekleştirdik. Ödül kazanan karikatürlerden oluşan bir sergiyi, gelen talepler üzerine, Bulgaristan, Türkiye ve Kosova'daki çeşitli şehirlerde sergiledik. Özetle, Zeytin Mizah ve Karikatür Şenliği, uluslararası bir olay olarak, bir marka olarak, Dünya Karikatür Sanatı'nda yer almaktadır." 
Ziyarette, Kıbrıs Türk Karikatürcüler Derneği Başkanı M. Serhan Gazioğlu, Genel Sekreter Hüseyin Çakmak, Uluslarararsı Zeytin Mizah Şenliği Düzenleme Komitesi Üyesi Aysun Çelik, Selen Selışık ve Girne Belediye Meclisi Eski Üyesi Derya Hoca hazır bulundu.

Hiç yorum yok: