31.1.22

Karikatür etkinliklerinde çizerlerimiz: Ocak 2022

* İtalya'da düzenlenen 25. Uluslararası Barış ve Hoşgörü için Faks Karikatür Yarışması 2020-2021 albümü internete çıktı. "Barış, Hoşgörü; Irkçılıkla mücadele, İnsanlar arasında dayanışma, İnsan Haklarının savunulması" konularındaki işlerin kabul edildiği etkinliğin sanal albümüne göre, okul kategorilerinde Türkiye'den Eren Göncüler ve Kübra Elif Hamza Mansiyon ile ödüllendirildi. Çalışmaları albüme seçilerek yayınlanan çizerler arasında ise Didar Aşkın Ayrancıoğlu, Halis Dokgöz, Kaan Özçal, Musa Gümüş ve Ali Hakan Alan (Yukarıda) bulunmakta. 
* Filistin'deki Yaser Arafat Müzesi'nde 23 Ocak 2022 tarihinde açılan, Filistin ve Yaser Arafat konulu çizgilerden oluşan Uluslararası Karikatür Sergisi'ne Türkiye'den Ayten Köse, İsmail Kar, Serpil Kar, Fahri Eyican, Mehmet Zeber ve Mehmet Bilge ile Kıbrıs'tan Hüseyin Çakmak ve Norveç'ten katılan Firuz Kutal çalışmalarıyla katkı verdiler. Açılışı Filistin Başbakanı Mohammad Ishtayeh tarafından yapılan, 43 ülkeden 104 sanatçının 350 eserle katıldığı serginin 15 Haziran'a kadar açık tutulması planlanmıştı. Ancak, aralarında bazı siyasilerin de bulunduğu kimi Filistinliler, sergideki işlerden bazısının Yaser Arafat'ı ve onun hatırasını "incitici/küçültücü" olduğu gerekçesiyle serginin kaldırılması yönünde açıklamalar yaptılar. Ve ertesi gün Yaser Arafat Vakfı, "Sergilenen çalışmalar ne Yaser Arafat'ı, ne de onun simgelediği değerleri incitici/küçültücü nitelikte olmayıp, katılan sanatçıların kendi sanatsal ve kültürel perspektiflerinden Arafat'ı yansıtmaktadır. Filistin kamuoyundan yeterli kabul görmeyen sergideki tüm eserler kaldırılmıştır," açıklamasıyla sergiyi kapattı. 
* Hindistan'da düzenlenen Küresel krize bir cevap olarak Gandi konulu 1. Uluslararası Mahatma Gandi Karikatür / Portre Karikatür Yarışması 2021'de finalist seçilen eser sahipleri açıklandı. Listede, Karikatür dalında Türkiye'den Fethi Gürcan, Muammer Olcay, Ömer Çam, Oktay Bingöl ve Cenk Alparslan; Portre Karikatür dalında ise Erkin Ergin, Arif Demirel ve Oktay Bingöl yer aldı. Ocak ayı sonunda yayınlanan sonuçlara göre, 54 ülkeden 408 çizerin 1012 karikatürle katıldığı etkinlikte Fethi Gürcan'ın çalışması Teselli Ödülü (5.000 Hindistan Rupisi) ile değerlendirildi.
* Eskişehir Sanat Derneği’nin geleneksel olarak 19.sunu düzenlediği, 2021 Eskişehir Sanat Ödülleri Büyükşehir Taşbaşı Kültür Merkezi’nde yapılan törenle sahiplerine ulaştı. Törende dördü Yunus Emre Yılı Ödülleri olmak üzere 31 sanat alanındaki ödüllerden 2021 Karikatür Ödülü çizer Dinçer Pilgir'in oldu.
* Portekiz, Tondela'da "Eğitim/Öğrenim Hakkı" konusunda düzenlenen 5. Uluslararası Okul Karikatürleri Festivali 2022'de 10 Finalist eser belirlendi. Finalist çalışmalardan üçü ülkemiz çizerlerine ait: Muammer Olcay, Erdoğan Başol, Kaan Saatçı. Benzerlik iddialarına karşı yayınlanan bu 10 karikatüre olası benzer işlerin yayın tarihi belirtilerek 10 Şubat'a kadar yarışma adresine bildirilmesi isteniyor.

Hiç yorum yok: