31.10.21

Ulusal ve uluslararası karikatür dünyasında çizerlerimiz: Ekim 2021

* Portekiz'de bu yıl 23.sü düzenlenen PortoCartoon Uluslararası Karikatür Festivali ödülleri Eylül sonu açıklanmış, "Sağlık" konulu yarışmada Büyük Ödül Brezilya'dan Cau Gomez'in "Salgın" adlı çalışmasına verilmişti. Festivalin piyanist Maria João Pires konulu Portre Karikatür dalında Üçüncülük Ödülü kazanan çizerimiz Halit Kurtulmuş, aynı etkinliğin daha sonra duyurulan Onur Mansiyonu ödüllerinden birini de kazandı. Yine Türkiye'den Oktay Bingöl de ırk ayrımcılığına karşı mücadelesi hayatına mal olan insan hakları savunucusu Martin Luther King konulu Portre Karikatür dalındaki çalışmasıyla Onur Mansiyonu ödülüne uzandı (Yukarıda)
* Çin'de bu yıl ikincisi yapılan e-katılımlı Uluslararası Karikatür Portre Sergisi'ne 33 ülkeden 3.150 eser gönderildi. Onur Mansiyonu ile ödüllendirilen 32 sanatçı arasında Kıbrıs'tan Hüseyin Çakmak ve Türkiye'den Oğuz Gürel yer alıyor. 
* Avrupa Basın Ödülü ve Studio Europa Maastricht, bu yılki Avrupa Karikatür Ödülü'nün kazananını ve ikincisini açıkladı. Birincilik ödülünü Hollandalı karikatürist Tom Janssen, “AB ve Belarus/Beyaz Rusya” adlı çalışmasıyla kazandı (10.000 €). 2020 yılında basılı ya da online yayınlanmış eserlerin kabul edildiği yarışmada ikinciliği ise Hollandalı karikatürist Hajo de Reijger’in “Çin işi” ve Türkiye'den Musa Gümüş'ün “Kan”adlı çalışması paylaştı.
* Yunanistan'daki "İklim Değişikliği ve Çevre" konulu 9. Ymittos Uluslararası Karikatür Sergisi 2021'e seçilen çizerler açıklandı
76. Yunus Nadi Ödülleri 2021 Karikatür dalında, Metin Peker, Kamil Masaracı, Muhittin Köroğlu, Zafer Temoçin, Akdağ Saydut ve Murat Sayın’dan oluşan seçici kurul, yarışmaya katılan eserlerin emek verilmiş çalışmalar olmalarına karşın konularının daha önce çok işlenmiş, benzerleri çizilmiş olması görüşü ve ödüle değer bir çalışma olmadığı gerekçesiyle ilgili dalda bu yıl ödül verilmemesini kararlaştırdı
* Sırbistan'da bu yıl 6.sı yapılan e-katılımlı Uluslararası Hayvan Karikatürü Yarışması'nda kazanananlar belli oldu. 65 ülkeden 458 karikatürcünün gönderdiği "Arslan" konulu 1378 eseri değerlendiren jüri, Çin'den katılan Ba Bilig'in çalışmasını Birinci seçti. Meksika'dan Angel Boligan Corbo İkinci, Rusya'dan Vladimir Nenashev Üçüncü seçildi. Etkinlikte Türkiye'den Mahmut Tarhan (Altta) ve Serpil Kar (Aşağıda) Diploma ödülüne hak kazandılar. 
* Polonya'daki "Balık" konulu 19. Karpik Uluslararası Karikatür Yarışması 2021 sonuçlandı. Türkiye'den Musa Gümüş'e Onur Mansiyonu (Diploma) ödülü var. 
* Bulgaristan'ın Plovdiv (Filibe) kentinde düzenlenen 11. Uluslararası Karikatür Ustaları Bienali 2021 ödülleri açıklandı. Bu yıl "Müze" konulu etkinlikte geleneksel olarak 5 sanatçıya verilen "Karikatür Ustası" ödülünü kazananlar arasında Türkiye'den Mehmet Zeber yer alıyor. Ödüle aday seçilenlere verilen Diploma ödülü alan çizerler arasında da Erdoğan Başol ve Kıbrıs'tan Hüseyin Çakmak bulunuyor. 

Hiç yorum yok: