28.2.20

25. Nehar Tüblek Karikatür Yarışması 2020 jürisinden ödül iptali

"25. Nehar Tüblek Karikatür Yarışması 2020 jürisi, Kürşat Zaman'ın Mansiyon ödülünü (Üstte), eserin benzeri bulunması nedeniyle iptal etmiştir. Yerine Sait Oktay'ın karikatürüne Mansiyon ödülü verilmesi kararlaştırılmıştır."
Yarışma şartnamesinde bu konuda herhangi bir ifade yer almadığı halde, jürinin ödüle değer bulduğu bir eserin ödülünü, sonuçları açıklamasından dört gün sonra "benzeri bulundu"ğu iddiasıyla ve o benzer eseri paylaşma ihtiyacı dahi duymadan iptal etmesi, karikatür dünyasında hayretle karşılandı. Ödülü iptal edilen çizerin, muhatap kaldığı bu tasarrufu olumlar mahiyetteki yorumu ise okuyanların havsalasını zorladı.
Benzer bir durumda, Anadolu Karikatürcüler Derneği çizer üyesinin hukukunu nasıl savunmuştu?
*
Ali Bulca'nın iptal edilen ödülü hakkında; 25.05.2008 tarihinde toplanan derneğimizin yönetim kurulu, son günlerde karikatür gündemini meşgul eden 'Akdeniz karikatür yarışması'nın ödül iptal kararı hakkında bir açıklama yapma kararı almıştır.
Bildiğiniz üzere, önemli bir karikatür yarışmasının jürisinde yer alan karikatür dünyamızın değerli sanatçıları, kendi seçtikleri 1. ve 2.lik ödülü alan iki karikatürün benzerlik taşımasını, kopya iması ile yine kendi kararları ile iptal etmişlerdir. İlk olarak ciddi bir kuruma yakışmayan bu davranışı, Anadolu Karikatürcüler Derneği olarak şiddetle kınadığımızı açıklamakta fayda görüyoruz.
Hiç bir yarışma jürisinin, kendi hatalarını düzeltmek adına, insanları töhmet altında bırakacak açıklamalar yaparak, kamu oyunda yanlış bir bilinç yaratma hakkı olmadığına inanıyoruz. Özellikle konu 'kopya karikatür' gibi ucu açık ve hassas bir konuysa, biliyoruz ki günümüz iletişim dünyasında insanlara atılan çamurların izinin temizlenmesi, o çamuru atmak kadar kolay değildir.
Sonuç olarak, bu gibi durumların ülkemizde bir kez daha yaşanmaması adına, yarışmalarda görev alan tüm jüri üyelerini, aldıkları kararların arkasında durabilecek kadar dikkatli çalışmaya davet ediyor, yaptıkları görevin ne kadar önem arzettiğini bir kez daha vurgulamak istiyoruz.
Üyemiz Ali Bulca'nın sonuna kadar arkasında olduğumuzu, kendisinin başarılarına yenilerini ekleyerek karikatür hayatına devam edeceğini ve geçen zamanın yapılan bu büyük haksızlığı gözler önüne sereceğine olan inancımızı tüm karikatür camiasıyla paylaşırız.
Sevgi ve saygılarımızla...
ANADOLU KARİKATÜRCÜLER DERNEĞİ YÖNETİM KURULU
anadolukarikaturculerdernegi

4 yorum:

Oğuz gürel dedi ki...

Komik olan esas şu : bu site-blogda nehar tüblek karikatür yarışmasının sonuçları yayınlandı mı ?.. hayır .. hatta başka bazı ulusal yarışmalarında sonuç haberi yok..yanlışsa düzeltin ..karikatürün haberciliği de sorunlu.. sonuçlarını vermediğiniz. Yarışmanın ödül iptalini haber yapmak ...:))))

KOZY dedi ki...

"karikatür ve çizgi dünyasından tadımlık şeyler" bazen acı çıkabilir.
Bu blogun haberciliği sorunlu gelebilir, habercilik oburluğu ilkem değil, hem bunu yapanlar var, onlarla idare edilebilir.
Fakat 25. Nehar Tüblek Karikatür Yarışması 2020 jürisinin ödül iptalindeki tutarsızlıklar jüri üyesi olarak siz sayın Oğuz Gürel'in bu yorumuyla giderildi mi şimdi?
Lütfen yorumunuzu silmeyin yalnız, olur mu?

Oğuz gürel dedi ki...

Ben yorum silmem cevap küfür değilse bu 1..ikincisi yurtiçi ya da yarışmalarda ki tutarsızlıklar konusu geniş ..habercilik şöyle olur .. eğer bir yarışmanın duyurusunu verirseniz bi zahmet sonuçlarını da verin oldu mu.. başka soru varsa alayım ..

Oğuz gürel dedi ki...

Artı : ödül iptali jürinin oy çokluğu ile alınmış ilgili kurum askı sistemini istemediğinden .. konu budur ..tekrar ediyorum herhangi bir site yarışma duyurusunu veriyorsa sonuçları da vermelidir ..bunu “haber oburluğu yapmıyoruz isteyen başka yerden öğrenir “ daha da komik ..Karikatür haberciliği biraz karikatür tarihçiliğine benzer çünkü sevseniz de sevmeseniz de karikatür adına kayda değer bir şeyler yapmış kişiye tarihte yer vermek zorundasınız ..yok ben şunu sevmiyorum çok başarılı da olsa kitapta yer vermem derseniz o tarih sizin tarihiniz olur ..habercilik te böyledir ..