26.11.15

İş Seyahati konulu 17. Uluslararası DEBIUT Karikatür Yarışması 2015 albümü, Polonya

Polonya'nın Zielona Gora kentinde bu yıl "İş Seyahati" konusunda düzenlenen 17. Uluslararası DEBIUT Karikatür Yarışması 2015 albümü dün adresime ulaştı.
Toplam 102 renkli sayfadan oluşan albüm 15x21 cm ölçülerinde. Albüm olmanın bence alameti farikası, Maria Radziszewska'nın kaleme aldığı "önsöz yerine" giriş yazısı Lehçe ve İngilizce sunulmuş. Orada konunun, günlük yaşamın ritmi dışına çıkmaya dayalı temel yorumunun tahmin edileceği üzere birçok sanatçı tarafından kadın-erkek ilişkisi üzerinden yansıtıldığına, ancak pekala güncel siyasi olaylarla (savaş, mülteciler, terör), gece gökyüzünü izlemek gibi içsel bir serüvenle ve hatta (Nuh'un gemisi, Kızıldeniz'i aşma, ya da uzaya açılma gibi) çağ açıcı seyahatlerle bağlantılandırılarak da verilebildiğine dikkat çekiliyor. Bir yandan, ayakları üzerinde doğrulup Ay'a kadar ulaşan insanoğlunun bu bitmeyen yükseliş macerası, öte yandan çıktığı son seyahat olan cenaze töreni gibi izleyeni düşündürüp gülümsetecek birçok yönden konunun işlendiği, dolayısıyla çizerlerin ve etkinliğin amacına ulaştığı vurgulanıyor.
Kapakta, özel ödül verilen çalışmalardan biri olan Magda Koziel-Novak'ın işi kullanılmış (Yukarıda). Tüm ödül kazanan eserler için bkz.
Albümde Türkiye'den 5 çizerin karikatürleri yer alıyor: Erdoğan Başol, Ercüment Somer (Üstte), Musa Gümüş, Reva Özgüven (Aşağıda), Kemal Özyurt.
Albümün son kısmında daha önceki yarışma konuları ile büyük ödülü kazanan sanatçıların isimleri listelenmiş (Bu yılki yarışmaya katılan tüm çizerlerin listesi en başta ülke bazında veriliyor zaten, bu bir albüm çünkü, bir seçki, emek verip eser gönderen her katılımcının bir sanatçı olarak ismi anılmaya değer). Ayrıca etkinliğin yapıldığı Zielona Gora kentini kısaca tanıtan son sayfalarda, Polonya'da bağbozumu şenliklerinin hâlâ sürdürüldüğü tek şehir olduğundan bahisle, orayı gezip görmek isteyenlerin, yarışma sergisinin de açıldığı Eylül ayını tercih etmesi salık veriliyor.

Hiç yorum yok: