31.5.13

Nizamettin Mollasalihoğlu: ATGÖZLÜKLÜ JÜRİLER!

Jürilerin atgözlüklü bakış açılarından dolayı yaklaşık 20 yıldır karikatür yarışmalarına iştirak etmemekteyim.
Geçen gün Nasrettin Hoca Karikatür yarışmasında jüri üyesi olan bir arkadaş, yarışmaya iştirak etmem için bana e-posta gönderdi…
Katılıp katılmama konusunda karar vermeye çalışırken bugün paylaşım sitelerine düşen iki yazı, düşüncemi netleştirdi ve 20 yıl önce vermiş olduğum kararda ne kadar haklı olduğumu bana gösterdi…
***
Birincisi, Karikatürist Murat Gök’ün bu gün sitelerinde yer alan yazısında; Karikatür yarışmalarında jürilerin açık seçik taraf tuttuğunu, adil davranmadığını ve bu yüzden yarışmalara katılımın azaldığını beyan edişi…
“Bize biat etmeyenlere ödül verecek kadar enayi değiliz” tez ve düşüncesini fark eden sanatçılar, “o zaman biz de emeğimizi asansör olarak kullandırmayız” tezini geliştirdi demek ki!
Bu yüzden yarışmalara iştirak azalınca, jüri üyeleri çıkışı; sanatçılara “katılma ricasında bulunma”da buldular…
***
İkincisi ise, bana yarışmaya katılım mesajı çeken arkadaşın, Muğla Belediyesinin düzenlediği karikatür yarışmasında da jüri üyesi olması ve o yarışmada jürinin yaptığı adaletsizlik!
***
Yarışmada benzer üç karikatür ödüllendirilirken, diğer iki benzer karikatürden biri ödüllendirilirken öteki "ötekileştirilerek" ödüllendirilmedi!
Bu karikatürist arkadaşları imzaları ve karikatürlerinden tanıyoruz; Ama jüri haklarında o kadar derin bilgiye sahip ki, eserleri değil de başka şeyleri değerlendirdikleri apaçık ortada!
***
Yönetimlerce kamu yararı için yapılan bu tür faaliyetleri, maalesef sanatçılar kendi elleriyle katletmektedirler…
Adaletsizliklerin farkına varan yönetimler, bu tür faaliyetleri programlarından kaldırınca da; Bizim atgözlüklü sanatçılarımız, salya sümük ağlar dururlar!
Bu gidişle de çook ağlarlar!
***
http://www.mugla.bel.tr/duyuru/2053-mugla-belediyesi-ulusal-karikatuer-yar-smas-sonucland
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151514524693371&set=a.150020998370.117359.748873370&type=1&theater
http://kozyurt.blogspot.com/2013/05/hicabi-demirci-turk-karikaturunde-juri.html
http://muratgook.blogspot.com/2013/05/karikatur-yarismalari.html
Nizamettin Mollasalihoğlu
Kaynak: karadenizmizah.blogspot.com.

Hiç yorum yok: