30.5.13

Hicabi Demirci: Türk karikatüründe jüri üyeleri ve sanat disiplini

TÜRK KARİKATÜNDE JÜRİ ÜYELERİ VE SANAT DİSİPLİNİ
İzmir mizahi nesne yarışmasında açıkça yazılmasına rağmen, sonuçları olduğu gibi kabul eden jüri üyelerini buradan protesto ediyorum (http://karikaturhaber.blogspot.com/2013/05/mizahi-obje-yarsma-sonuclar-ve.html).
Karikatürcülerin en birincil amacı yaptıkları işin kamuoyunda ciddi bir sanat disiplini olduğunu hissettirmeleridir. Kendilerininin inanmadığı bir şeye başkalarını inandırmak ve kabul ettirmek çok zordur. Kamu vicdanını yaralayan sonuçlara imza atanları ve bu kararda ısrar edenleri şiddetle protesto ediyorum.
Aşağıdaki maddeyi tek tek okuyun lütfen. Sonuçların değişmemesinin kime cesaret verdiğine siz karar verin. Hiç kuşkusuz bütün bunlar son derece tesadüfi bir şekilde biraraya gelmiş olabilir. Üretenler bile bu duruma şaşırmış olabilir. Ama bu durum bu yazının konusu değil. Hepsinin işini dürüstçe yaptığı noktasından hareket ettiğimi bilmenizi isterim.
3-KATILIM ŞARTLARI :
3.2-Yarışmaya katılan nesne, mutlaka yeni bir buluş olmalıdır. Seçici Kurul, taklit, çalıntı, aşırı esinlenme olduğu kanısına vardığı nesneleri yarışmadan çıkaracaktır. Ödül aldığı halde bu kusurları taşıdığı sonradan saptanan her bir nesnenin müellifi, ortaya çıkabilecek telif hakkı sorunlarının tek muhatabı olacaktır ve aldığı ödülü geri vermeyi peşinen kabul eder.
*
Diğer bir yarışma ise sonuçları yeni açıklanan ve KÖR gözüne mantığıyla bitirilmiş bir yarışma. Birbirinin aynısı 3 karikatüre neden ödül verilir? 10 çalışma da aynı olsa yine de ödül mü vereceksiniz? Bu zihniyet mi Türk karikatürünü yüceltecek? Jüri uygun bir eser bulamadıysa kamuoyuna bunu açıklayabilir.
Aynı jüri üyelerinden aynı kişilerin ödül alması ise herkesin gördüğü bir gerçektir artık. Çizerlerin çizdikleri karikatürlerindeki ADALETE ihtiyaç duymaları son derece hazin bir durumdur. Yüzümüzün artık kızarmadığı bir noktaya geldiysek söylenecek söz de yoktur.
Uluslararası yarışmalarımızda bile hiçbir uluslararası başarısı olmayan üretme kabızı Kişi(leri) jüri olarak görüyoruz. Üretme kabızı olan bu zatı muhteremlerin kaş göz oynatarak sonuçları değiştirdiğini artık herkes biliyor. Elenmiş karikatürleriniz bile ödül alabilir. Yeter ki sadece çizmeyin ayrıca yalayın. Sessiz kalarak bütün bunların meşrulaşmasını sağlayan ustalarımıza da bir çift lafım var. Bu şekilde mi gençlere örnek olunacak, Sanatın büyülü yolculuğu böyle mi olmalı?
Not: Bu yazı, üretme heyecanı yaşayan, Karikatüre gönül vermiş, işini düzgün yapan ama her seferinde Jürilerin ADALETSİZ ve TARAFLI tercihleriyle yıkıma uğramış ve demoralize olmuş GENÇLERin yalnız olmadıklarını hissetirmek için kaleme alınmıştır.
Hicabi Demirci hicabidemirci@gmail.com.

Hiç yorum yok: