18.11.08

Semih Poroy'un "FEKLAVYE" sergisi Eskişehir'de açılıyor


SEMİH POROY’UN “FEKLAVYE” KARİKATÜR SERGİSİ
Semih Poroy'un FEKLAVYE sergisi; İstanbul, Bursa, İzmir ve Antalya’dan sonra şimdi de Eskişehirli sanatseverler için Eğitim Karikatürleri Müzesi’nde açılıyor.
26 Kasım 2008 tarihinde saat: 17.30’da açılacak olan sergi; Semih Poroy’un üç yıldan bu yana Cumhuriyet Kitap ekinde yayımlanan Feklavye çizimlerinden bir seçki.
Semih Poroy; usta bir karikatürcü. Vatan, Milliyet, Demokrat ve Cumhuriyet gazetelerinde, Varlık ve benzeri edebiyat dergilerinde çizdiği karikatürlerle 33 yıllık birikime sahip.
Poroy 1954 yılında Samsun’da doğmuş.1974'den sonra İstanbul'a yerleşmiş. Bir süre İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde okumuş, okulu bitirmeden karikatürcü olmaya karar vermiş. İlk karikatürü 1975 yılında Akbaba'da yayınlanmış. 1998'de Karikatür Vakfı tarafından Yılın Karikatürcüsü seçilmiş. 1984-85 yıllarında Karikatürcüler Derneği'nin başkanlığını yapmış. 100'ün üzerinde kitap resimlemiş. 1992’den bu yana Cumhuriyet gazetesinde günlük olarak “Harbi” adlı bant karikatürlerini, üç yıldan beri de Cumhuriyet Kitap Eki’nde her hafta tam sayfa Feklavye karikatürlerini çizmeyi sürdürüyor. Portreler (1998), Meyhane Peçeteleri (1998), Gölgenizi Kullanabilir miyim? (1999), Feklavye (2008) adlı karikatür albümleri yayımlanmış ve yakın zamanda Frankfurt Kitap Fuarı nedeniyle bu listeye Ohne Worte (2008) adlı karikatür albümü de eklenmiştir.
Semih Poroy kişisel dostluklarıyla, profesyonel- amatör ilişkileriyle edebiyat ortamını iyi gözlemleyen biri. Edebiyat dünyasında pek çok tanıdığı var. Bu sergideki çizimleriyle o dünyanın arka planını, görünmeyen yüzünü karikatürleştiriyor. Bazen tek kare, çokça bant türündeki bu karikatürler basım-yayım dünyasında yaşanan olumlu- olumsuz iletişimin, kişisel iç hesaplaşmaların çıkmazlarını hicvediyor. Hafif ya da tatlı sert eleştiriler izleyeni keyiflendiriyor. Bir çok edebiyatçı (Enis Batur’un yazdığı gibi “Eşi dostu, yayıncı, eleştirmen, okur, amatör, hasta profesyonel, tüccar-terzi yazar, yanlış anlaşılmış olanlar, kült yazar bozuntuları…) bu çizimlerde kendilerinden bir şeyler bulup, muhtemeldir ki; “yok canım, beni kasdetmemiştir” diyerek arınmaya çalışmıştır. Feklavye karikatürleri bir anlamda “çizerin yazarı kuşatması”dır.
Sergi 31 Aralık’a kadar sürecek.

SEMİH POROY’un “FEKLAVYE” SERGİSİ
Açılış: 26 Kasım 2008, Saat: 17.30
Yer: Anadolu Üniversitesi Eğitim Karikatürleri Müzesi
Akcami Mh. Malhatun Sk. No:6 Odunpazarı ESKİŞEHİR
Sergi Süresi: 26 Kasım 2008 – 31 Aralık 2008

Hiç yorum yok: