16.11.08

1. Ulusal Çizgilerde Anadolu Karikatür Yarışması 2009 Edirne - Türkiye

I.ULUSAL ÇİZGİLERDE ANADOLU KARİKATÜR YARIŞMASI – 2009
DÜN…
ANADOLU’DA DOĞMAK, ANADOLULU OLMAK !!!
İlk yerleşik tarım toplumu Çatalhöyük’ten, ilk İmparatorluğu kuran Hititlere; madeni işleyip sanata dönüştüren Urartular’dan, ahşabı oyup çivisiz mobilya yapan Frigler’e; paradan ticareti geliştiren Lidyalılara ve dünyanın en bilindik ünlü savaşı Troya’ya kadar insanlık tarihinin tüm var oluşunda ANADOLU vardı. İzmirli Homeros onun efsanesini yazdı İlyada da, Bodrumlu Herodotos ilk onun tarihini düştü yazıya, Miletoslu Herakleitos ilk felsefi tohumlarını ekti onun altında. On bin yıldır Anadolu; antik kentleri, görkemli tapınakları, hanları ve hamamları, sarayları ve yalıları, heykelleri, seramikleri ve tüm tarih kokan, tarih yazan kalıntıları ile tanıklık etti insana, insan eli ile yaratılan uygarlığa…
BUGÜN…
ANADOLU’SUZ KALMAK!!!
İnsanlık tarihinin modern insana bıraktığı en önemli miraslardan biri olan ANADOLU, orantısız büyüyen kentler, yollar ve hızla gelişen teknoloji ile YOK EDİLİYOR. Modernizm ile sınırsız büyüyen 21. yüzyıl insanı, kendisiyle beraber çevresindeki Kültürel, Tarihsel ve Arkeolojik Mirası da yok etmeye son hızla devam ediyor. Büyüyen kentlerin binaları, barajların suları, kaçakçıların kazmaları altında yok edilen, görmezden gelinen ya da yok edilme tehlikesi yaşayan İNSANLIĞIN ORTAK MİRASI için bir karikatür de siz çizin. Mirasımızın bir sesi de siz olun! Anadolu’yu siz sahiplenin, yokoluşu kaleminiz anlatsın, çizgileriniz sorgulasın. Çizin ki yok olmasın… Dikkat çeksin, SAHİPLENİLSİN… Tarih onu kaydedenler sayesinde vardır… Değerler yok olmadan tarihe çizgilerinizle bir not da siz düşün.
AMAÇ
Anadolu’nun kültürel, tarihsel ve arkeolojik mirasını yeniden anlamak ve sahip çıkmak; tahribattan, yok oluştan korumak, önemsemek, sahiplenmek ve geleceğe geçmişimizden kalan mirasımızı aktarmak… Karakaleminde aydınlık geleceğin ışığını görmek için Kültürel mirası çiz ki, geçmişin bize bıraktığı yarına da kalsın...
KÜLTÜREL MİRAS KADAR KARİKATÜR DE EVRENSELDİR!
KARİKATÜR KONULARI
ANADOLU - ARKEOLOJİK- TARİHSEL VE KÜLTÜREL MİRAS - TAHRİBAT - BARAJLAR VE ANTİK KENTLER - KAÇAKÇILIK - MÜZELER - ARKEOLOJİ
KATILIM KOŞULLARI
Aktüel Arkeoloji Dergisi’nin düzenlediği “Çizgilerde Anadolu” karikatür yarışması;
* Tüm Anadolu karikatürcülerine açıktır.
* Bir yarışmacı birden fazla karikatürle yarışmaya katılabilir.
* Çizimler A3 (29,7 cm x 42 cm) boyutlarında ve paspartusuz olacaktır. Hem renkli hem de siyah-beyaz çizimler kabul edilebilir.
* Yarışmaya gönderilecek olan karikatürler, çizen karikatürcünün kendi orijinal düşüncesi olacaktır.
* Karikatürler orijinal haliyle gönderilecektir. Fotokopi ile çoğaltılan ya da bilgisayar ortamından çıktısı alınan karikatürler değerlendirmeye alınmayacaktır.
* Karikatürler daha önce sergilenmiş veya yayınlanmış olabilir, ancak hiçbir yarışmada ödül almamış olmalıdır.
* Karikatürdeki yazılar Türkçe olmalıdır.
* Yarışmaya gönderilen karikatürlerin arkasında çizenin adı, soyadı, yaşı ve iletişim bilgileri açık bir şekilde yazılacaktır.
* Katılımcılar karikatürlerini en geç (SÜRE UZATILDI) 16 MAYIS 2009 tarihine kadar elden veya posta yoluyla ulaştıracaklardır. Bu tarihten sonra gelen karikatürler değerlendirmeye alınmayacaktır.
* Dereceye giren veya girmeyen karikatürler Aktüel Arkeoloji Dergisi’nde kültürel ve ticari amaçlı çalışmalarda kullanılabilir veya yayınlanabilir. Ticari kullanımlarda karikatürcünün ismi de mutlaka kullanılacaktır. Karikatürler Aktüel Arkeoloji Dergisi dışında kullanıldığı taktirde telif hakkı sanatçıya aittir.
* Karikatürler ödül alsın ya da almasın karikatürcüye iade edilmez.
* Yarışma jürisinin sergilenmeye değer bulduğu karikatürler, ödül töreninin ardından bir hafta boyunca sergilenecektir.
* Yarışmaya yollanmış olan karikatürler arasından jüri üyeleri tarafından seçilenler katalog halinde yayınlanacaktır. Katalogda çizimi bulunan tüm katılımcılara katalogdan birer örnek gönderilecektir.
* Yarışmaya katılan tüm çizerler bu şartları kabul etmiş sayılırlar.
SEÇİCİ KURUL
Aziz Yavuzdoğan (Karikatürcü, Karikatürcüler Derneği Genel Sekreteri)
Güneri İçoğlu (Karikatürcü, Leman Dergisi)
Kemal Çoşlu
Metin Üstündağ (Karikatürcü, Penguen Dergisi)
Oğuz Gürel (Karikatürcü)
Piyale Madra (Karikatürcü, Radikal Gazetesi)
Veysel Donbaz (Karikatürcü, Arkeolog)
Mehmet Bezdan (Arkeolog, Aktüel Arkeoloji Dergisi).
ÖDÜLLER
Birinci: 1500 YTL
İkinci: 1000 YTL
Üçüncü: 500 YL
Ayrıca 4. 5. 6. 7. 8.ye sürpriz başarı ödülleri verilecektir.
Yarışmaya Katılım Adresi:
Aktüel Arkeoloji Dergisi, 1.Murat Mahallesi, Haşim İşcan Cad. Aytaç Sitesi C-Blok No: 3A/B Edirne
Tel & Faks : 0 284 236 43 54
WEB: http://www.aktuelarkeoloji.com/

Hiç yorum yok: