18.9.07

Eskişehir'de Zlatkovsky sergisi

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM KARİKATÜRLERİ MÜZESİ YENİ SANAT SEZONU MİKHAİL M. ZLATKOVSKY SERGİSİ İLE AÇILIYOR Anadolu Üniversitesi Karikatür Sanatını Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin kuruluşu olarak 17 Aralık 2004 tarihinde hizmete açılan Eğitim Karikatürleri Müzesi, açılışından bu yana Türk ve dünya karikatürünün önde gelen sanatçılarına ev sahipliği yapmaktadır. Müzenin açılışından sonra üst kattaki salonlarda müze koleksiyonundan seçmeler, sürekli sergi olarak yerini korumuş alt kattaki salonda ise Tan ORAL, Turhan SELÇUK, Semih BALCIOĞLU, Semih POROY, Kamil MASARACI, Ercan AKYOL, Musa KART, Ivan HARAMIJA gibi önemli sanatçıların sergileri açılmıştır. Ayrıca, Eskişehirli Karikatürcüler Sergisi, Tebrizli Karikatürcüler Sergisi, Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması Ödüllü Karikatürler Sergisi, Kapadokya Yarışması 6 Yılın En İyileri sergisi, Nasreddin Hoca Karikatürleri Sergisi gibi karma sergiler gerçekleştirilmiş, genç yaşta ölen karikatürcü Necati ABACI anılmış, ustalarla panel, söyleşi ve atölye çalışmaları yapılmıştır. Eğitim Karikatürleri Müzesi 2007-2008 sanat sezonunu dünya karikatürünün yaşayan en iyi sanatçılarından biri olan Rus Mikhail M. ZLATKOVSKY ile açıyor. 1944 yılında doğan sanatçı, Moskova’da Nükleer Fizik eğitimi almıştır. 5 yıl fizik araştırmacısı olarak çalıştıktan sonra bu işi bırakmış, serbest sanatçı olarak gazete ve dergilerde sanat tasarımcılığı yapmaya başlamıştır. 1993-98 yılları arasında Amerika’ya gitmiş, orada bir gazetenin baş sanat yönetmenliğini yürütmüştür. Sonra ülkesine geri dönen sanatçı şu an ulusal bir gazetede çalışmaktadır. Genel olarak çalışma alanları; karikatür, çizgi film, kitap - dergi resimleme ve poster tasarımıdır.
Zlatkovsky, sanat uygulamalarının yanında kuramsal çalışmalar ve araştırmalar da yapmıştır. Devlet Sanat Enstitüsü’nde Rusya Karikatür Tarihi isimli doktora tezi ve İmaj Yaratım Teorisi ve Uygulaması isimli ders kitabını yazmıştır. Başarılı sanat çalışmalarından dolayı Moskova Devlet Üniversitesi tarafından Profesör unvanı da verilen sanatçı, ayrıca Rus Gazeteciler Sendikası’nda yöneticilik de yapmıştır. Sanat çalışmalarının en yoğun yıllarında dünyadaki büyük sanat ödüllerinin pek çoğunu almıştır. Sayısal bir döküm yapılacak olursa; 211 ulusal ve uluslararası animasyon, karikatür, poster, grafik tasarım ve çizim ödülü… Bu ödüllerden sonra uluslararası yarışmalardan jüri üyesi olarak davetler almaya başlamış, pek çok ülkeye giderek yarışmaları değerlendirmiştir. Mikhail Zlatkovsky, Belçika, Almanya, Fransa, İtalya (2 kez), Malta, Polonya (2 kez), Rusya, İsviçre ve Amerika’da kişisel sergiler açmıştır. Rusya Karikatürcüler Birliği’ni kurmuş ve başkanlığını yürütmüştür. Şimdilerde “FECO” (Avrupa Karikatürcü Kuruluşları Federasyonu)’nun Rusya Başkanlığı görevini sürdürmektedir. 26 Eylül 2007 Çarşamba günü Saat; 17.30 da açılışı yapılacak Zlatkovsky sergisinde evrensel dille insan yaşamındaki sorunları işleyen 60 karikatür var. Sergi; 22 Ekim’e kadar sanatseverlerin beğenisine sunulacak.
Mikhail M. ZLATKOVSKY KARİKATÜR SERGİSİ Açılış: 26 Eylül 2007 Saat: 17.30 Yer: Anadolu Üniversitesi Eğitim Karikatürleri Müzesi Akcami Mh. Malhatun Sk. No: 6 Odunpazarı ESKİŞEHİR Sergi Süresi: 26 Eylül 2007-22 Ekim 2007 Tel: (222) 230 02 01 - 335 05 80 / 3154 Mikhail M.Zlatkovsky Kızıl ordu subaylarına mensup bir aileden gelen Mikhail M. Zlatkovsky, 21 Ağustos 1944’te Tambov bölgesindeki Aziz Christopher köyünde doğmuştur. Zlatkovsky’nin Rusya kökü 12. yy. sonlarındaki Polonya soylularına kadar dayanmaktadır. Kostyushko isyanının bastırılmasından sonra sanatçının büyük büyükbabası Rusya’ya sürgüne gönderilmiştir. Mikhail M.Zlatkovsky; Moskova Mühendislik-Fizik Enstitütüsü Nükleer Fizik Bölümü’nü (Temel Kitlelerin Hız Kazanımı alanında ihtisaslaşmış olarak) bitirmiş ve 5 yıl araştırmacı-fizikçi olarak çalışmıştır. 1971’de Fizik alanından ayrılmış, serbest sanatçı olarak çalışmaya başlamış ve çok sayıda önde gelen gazete ve dergide baş sanat tasarımcısı olarak görev yapmıştır. 1993-98 yılları arasında Amerika’ya giderek orada bir gazetenin baş sanat yönetmenliğini yürütmüştür. Şu anda New Messages adlı ulusal gazetede editör karikatürist olarak çalışmaktadır. Genel olarak çalışma alanları; siyasi karikatür, çizgi film, kitap ve dergi resimleri, ve poster ağırlıklıdır. Sanat uygulamalarının yanında kuramsal çalışmalar ve araştırmalar da yapmıştır. Devlet Sanat Enstitüsü’nde Rusya Karikatür Tarihi isimli doktora tezi ve İmaj Yaratım Teorisi ve Uygulaması isimli ders kitabını yazmıştır. 1991-2001 yıllarında Moskova Devlet Üniversitesi Gazetecilik Bölümü’nden Profesör unvanını almış, ayrıca Rus Gazeteciler Sendikası’nda Sekreterlik de yapmıştır. Sanat çalışmalarının olgunluk yıllarında dünyadaki büyük sanat ödüllerinin pek çoğunu almıştır. Sayısal bir döküm yapılacak olursa; 211 ulusal ve uluslararası animasyon, karikatür, poster, grafik tasarım ve çizim ödülü. Örneğin; Bulgaristan’da ‘Golden Esope’, Kanada’da ‘Grand Prix’, Belçika’da iki kez ‘Golden Hat’, Türkiye’de Sedat Simavi Ödülü, Güney Kore’de ‘Grand Prix’, İtalya’da ‘Golden Date’, Belçika’da ‘Golden Egg’, Polonya’da ‘Gold Pencil’, Rusya’da ‘Gold Pen’, Portekiz’de 2 kez ‘En İyi Sanatçı Ödülü’ ve benzeri önemli ödüller kazanmıştır. Pek çok uluslararası yarışmada jüri üyesi olmuştur. Belçika, Almanya, Fransa, İtalya (2 kez), Malta, Polonya (2 kez), Rusya, İsviçre ve Amerika’da kişisel sergiler açmıştır. Rusya Karikatürcüler Birliği’ni kurmuş ve başkanlığını yürütmüştür. FECO (Avrupa Karikatürcü Kuruluşları Federasyonu)’nun Rusya Başkanlığı’nı yürütmektedir.

Hiç yorum yok: