31.12.21

Uluslararası karikatür etkinliklerinde çizerlerimiz: Aralık 2021

* Brezilya'da bu yıl 13.sü gerçekleştirilen Medplan Uluslararası Mizah Sergisi kazananları belli oldu. Dayanıklılık/Direnç konulu etkinliğin Karikatür dalında Birincilik, Brezilya'dan Luiz Carlos Fernandes'in eserine verildi. Portre Karikatür ve Bant Karikatür dallarında da ödüllendirme yapılan etkinlik kapsamında düzenlenen 4. Medplan Çocuklararası Karikatür Yarışması'nda Türkiye'den iki isim, Didar Aşkın Ayrancıoğlu İkincilik (Yukarıda) ve Ahmet Ermiş Onur Mansiyonu (Altta) ödülleri kazandılar
* Japonya'da düzenlenen 31. Uluslararası Saitama Karikatür Festivali 2021 sergi kataloğu katılımcılara gönderildi. Davetli sanatçıların bir konulu ve bir de serbest dalda karikatürle katılabildiği etkinliğin bu yılki albümünde Türkiye'den Erdoğan Başol, Hüsnü Berkalp Üstün, Kamil Yavuz, Kemal Özyurt, Musa Gümüş, Seyit Saatçi ve Kıbrıs'tan Hüseyin Çakmak'ın çalışmaları yayınlandı. 
* Kanada'da bu yıl 3.sü "Konut/Barınma Hakkı" konulu düzenlenen Adalet Görüntüleri (Images of Justice) Uluslararası Karikatür Festivali e-albümü yayınlandı. Türkiye'den Hilal Özcan ile Kübalı çizer Ares'ten oluşan jüri, Büyük Ödül (500 $) için İranlı çizer Mahnaz Yazdani'nin bant karikatür çalışmasını seçti. Albümde Türkiye'den Musa Gümüş'ün bir karikatürü yer alıyor.
* Rusya'da geçen yıl ve bu yıl düzenlenen Uluslararası Denizin Gülüşü Karikatür Festivali toplu sonuçları açıklandı. Koronavirüs salgını kısıtlamaları dolayısıyla sınırlı olarak gerçekleştirilebilen etkinliğin ortak e-albümü katılımcılara yollandı. Buna göre ödüller şöyle sıralandı: 2020'deki "Gazeteci ve Otorite" konulu dalda Birincilik: Bogdanov Alexander Borisovich (Rusya) ve Pronkin Vladimir Ivanovich (Rusya), İkincilik: Marco Ramos (ABD) ve Makhmudjon Eshonkulov (Özbekistan), Üçüncülük: Hossein Naghib (İran) ve Aşkın Ayrancıoğlu (Türkiye) (Altta); Yine 2020'deki "Söz Hürriyeti / Konuşma Özgürlüğü" konulu dalda Birincilik: Ahmad Reza Sohrabi (İran), İkincilik: Wang Yinxiang (Çin) ve Vasily Alexandrov (Rusya), Üçüncülük: Pronkina Natalia Mikhailovna (Rusya). "Rekabet / Yarışma" konulu 2021'de Birincilik: Damir Novak (Hırvatistan), İkincilik: Darko Drljević (Karadağ), Üçüncülük: Shavkat Muzaffar Turapov (Özbekistan). Etkinlikte Halkın Seçimi ödüllerini kazananlar: Kemal Özyurt (Türkiye), Vyacheslav Kaprilyants (Ukrayna) ve Olena Tsuranova (Ukrayna). 
* Kosova'nın başkenti Priştine'de KrAgi Karikatür ve Sanat Derneği tarafından düzenlenen 4. Uluslararası Karikatür Festivali 2021 ödülleri açıklandı. Uluslararası jürisinde Agim Krasniqi (Jüri Başkanı, Kosova), Saskia Gheysens (Belçika), Agim Sulaj (İtalya), Ayman Al Ghamdi (Suudi Arabistan), Darko Drljevic (Karadağ), Raşit Yakalı (Türkiye) ve Cival Einstein'in (Brezilya) görev aldığı "Tabiatın Tahribi" ve Serbest konulu yapılan e-katılımlı yarışmada Türkiye'den Paylaş Kiraz'ın çalışması Üçüncülük Ödülü (200 €) kazandı. Serbest konulu daldaki 5 Özel Ödül'den biri de Seyit Saatçi'nin oldu. 
* Brezilya'da bu yıl çeşitli/serbest konularda düzenlenen geleneksel ve e-katılımlı 17. Limeira Uluslararası Mizah Sergisi sonuçları belli oldu. Ödül nakit ödemelerinin sponsor PIU dergisi yayıncısı tarafından Mayıs 2022'de gerçekleştirileceği notuyla açıklanan ödüllerden En İyi Karikatür Ödülü'nü (300 Real) Türkiye'den Engin Selçuk kazandı. Etkinliğin 10 adet Onur Mansiyonu ödülüne ulaşan isimler arasında yine Engin Selçuk ile Musa Gümüş ve Oktay Bingöl yer alıyor. 
* Mısır'da "Çiçekler" konulu düzenlenen 1. Uluslararası Mısır Karikatür Yarışması 2021 sonuçlandı. 63 ülkeden 404 çizerin 895 eser yolladığı e-katılımlı yarışmada, Brezilya'dan Neltair Santiago bant karikatür çalışmasıyla Birincilik Ödülü (300 $) elde etti. Etkinlikte verilen 5 adet Mükemmellik Ödülü'nden birini Türkiye'den Oğuz Gürel kazandı (Altta)

Hiç yorum yok: