30.9.20

Dünya karikatür yarışmalarından çizerlerimize uluslararası ödüller

* Ukrayna'nın başkenti Kiev'e bağlı Bobritsa beldesinde bu yıl "Göl + Kunduzlar" konularında düzenlenen 4. Uluslararası Karikatür Yarışması'nda Türkiye'den Cemil Safitürk, Takdir Ödülü (100 Avro) kazandı (Yukarıda).
* Kosova'da çizgiromancı Gani Sunduri yönetiminde düzenlenen "Biz Kültüre İnanıyoruz" konulu 17. Prizren Uluslararası Çizgiroman ve Karikatür Festivali 2020 ödülleri açıklandı. Festivalde Türkiye'den Muammer Kotbaş Özel Ödül ve Mehmet Atamer Onur Mansiyonu, Kıbrıs'tan Musa Kayra Onur Mansiyonu kazandılar.
* Belçika'da bu yıl "Sade Çizgi" konulu yapılan 15. George van Raemdonck Uluslararası Karikatür Yarışması'nda Kıbrıs'tan Hüseyin Çakmak'ın çalışması 5.lik Ödülü ile değerlendirildi. 54 ülkeden 268 sanatçının 1030 eserle katıldığı etkinliğin sergi/albüme seçilen katılımcıları arasında Türkiye'den Musa Gümüş yer alıyor. Koronavirüs önlemleri dolayısıyla sanal ortamda düzenlenecek ödül töreni 4 Ekim 2020 Pazar günü (Brüksel yerel saatle) 20:00'de Facebook'ta canlı olarak yayınlanacak: https://www.facebook.com/InternationalHumourinArt.
* Portekiz, Caldas da Rainha'da, her yıl düzenlenmekte olan, bir önceki yılın gazete, dergi veya basın yayıncılığı yapan profesyonel websitelerinde 1 Ocak-31 Aralık arasında yayınlanmış karikatürlerin yeni yılın Ocak ayı sonuna kadar kabul edildiği Dünya Basın Karikatürleri (World Press Cartoon) yarışması 2020 edisyonu sonuçlandı. Güncel/Siyasi konuların işlendiği Editoryal Karikatür, tanınmış kişilerin mizahi portrelerini esas alan Portre Karikatür ve serbest konularda çizilmiş Karikatür dallarında birinci (3.000 €), ikinci (2.000 €) ve üçüncü (1.000 €) derece için seçilen eser sahipleri ödüllendiriliyor. Birinciler arasından birisi de Büyük Ödül’e (10.000 €) hak kazanıyor ve birincilik ödülünün nakit karşılığından feragat etmek durumunda kalıyor. Bu yıl Büyük Ödül, İngiltere Başbakanı Boris Johnson portresiyle Alman çizer Frank Hoppmann’ın oldu. Editoryal Karikatür dalında geçen yılın ikincisi Türkiye’den Halit Kurtulmuş Aytoslu yine “Cartoon Movement” websitesinde yayınlanmış yeni çalışmasıyla bu kez Birincilik Ödülü'nü kazandı (Yukarıda). Etkinlikte tüm kazanan eserler için bkz: worldpresscartoon.
* Sırbistan'da bu yıl Maymun konulu düzenlenen 5. Uluslararası Hayvan Karikatürü Yarışması'nda Türkiye'den iki çizer Diploma ödülü kazandı: Mete Ağaoğlu 
(Aşağıda) ve Fahriye Çıtaklı (Üstte).
* Kuzey Makedonya Cumhuriyeti'nde yapılan Serbest konulu 52. Üsküp Uluslararası Karikatür Yarışması 2020'de Türkiye'den Oktay Bingöl'ün çalışması Birincilik Ödülü (1.000 $) kazandı.

Hiç yorum yok: