30.8.20

Dünya karikatür yarışmalarında çizerlerimizin yeni başarıları

* Muğla'da bu yıl uluslararası ölçekte düzenlenen "Göç" konulu karikatür yarışması sonuçlandı. Gürbüz Doğan Ekşioğlu, Şevket Yalaz, Sait Munzur, Savaş Ünlü, Mehmet Selçuk, Abdulkadir Uslu ve Muğla Büyükşehir Belediyesi yetkilisinden oluşan jüri, bir haftalık itiraz süreci ertesinde gelen benzerlik, vb. iddialarına rağmen ilk seçiminde direndi ve daha askı sürecinde kime ait olduğu ve hangi ödülün verildiği dosya adında yazılı olan karikatürleri ödüllendirdi. 
Başka karikatür siteleri yanı sıra bana da yönlendirilen, organizasyon adresine iletilmiş benzerlik iddialarına dayanak karikatürlerden sadece ikisini bir önceki blog yazısında görebilirsiniz
Düzenleyen Muğla Büyükşehir Belediyesi'nin websitesinde kesin sonuçların açıklandığı haberin başlığı da, seçimin, daha önce benzeri çizilmiş espriden çok, çizerin konuyu yansıtan yaşam pratiğine dönük yapıldığına işaret ediyor: Karikatür Yarışmasını İngiltere’de Yaşayan Türk Vatandaşı Kazandı
Yarışmaya 326 kişi 748 karikatür ile katıldı. Türkiye'den Özcan Çalışkan İkincilik, Oğuz Gürel Mansiyon, Naz Ağaoğlu ve Toprak Efe Pehlivan 18 Yaş Altı Ödülü, Mümin Durmaz ise Turan Özdemir Özel Ödülü kazandılar.
* Karadağ'da bu yıl 5.si düzenlenen Uluslararası Kolasin Karikatür Yarışması sonuçlandı. Katılımın 20 Ağustos tarihinde sona erdiği İnsan ve Tabiat + Serbest konulu yarışmanın uluslararası jürisinde Türkiye'den Kamil Yavuz görev aldı. Etkinlik sonuçlarına göre Türkiye'den Oğuz Demir'e En İyi Eser Ödülü (Diploma) ve Yüksel Cengiz'e Onur Mansiyonu (Diploma) verildi.
* İtalya'da bu yıl düzenlenen 5. Dünya Mizah Ödülleri yarışmasında Türkiye'den Hicabi Demirci karikatür dalında Gümüş Ödül (İkincilik) kazandı (Yukarıda). Sadece organizasyon tarafından seçilen sanatçıların davet üzerine gönderdikleri karikatürlerin kabul edildiği, bu yıl konusu "Yaşam kaynağı su" olarak belirlenen etkinliğe tüm katılan çizerler listesi için tıklayınız.
* İtalya'nın Trento kentinde bu yıl 28.si Sınırlar/Hudutlar konulu düzenlenen Uluslararası Studio d'Arte Andromeda Karikatür Yarışması'nda Türkiye'den Doğan Arslan Birincilik (1.000 €), Musa Gümüş Mansiyon ödülü kazandılar.

Hiç yorum yok: