31.8.20

Schneidertempel Sanat Merkezi'nde Yurdagün Göker sergisi: Çizgiler

Schneidertempel Sanat Merkezi, 01 Eylül 2020 tarihi itibari ile kapılarını sanatseverlere açiyor. Tüm hijyen tedbirlerinin alındığı merkezde, ziyaretçilerin de aynı hassasiyeti göstereceğine güven tam. Covid 19 sebebiyle, hazırlığını yapıp ziyarete açamadıkları Yurdagün Göker'in "çizgiler" sergisini Eylül ayı sonuna kadar izleyebilirsiniz.. 
“YURDAGÜN GÖKER’DEN ÇİZGİLER” KARİKATÜR SERGİSİ
İkinci Dünya Savaşı sonrası bütün dünyada güçlenen ve yaygınlaşan basındaki modern karikatürün Türkiye’deki karşılığı, 50 Kuşağı çizerleri diye anılan karikatürcüler girişimidir. Yurdagün Göker bu ilginç ve etkili çizer kuşağının en genç temsilcilerinden olmuştur. Çizgileri, ülkemizde olduğu kadar Almanya ve Amerika’da da yayınlanmıştır. 
Yurdagün Göker, 1935 yılında Uzunköprü, Edirne’de dünyaya geldi. Kabataş Erkek Lisesi’ni bitirdikten sonra iktisat, arkeoloji ve sanat tarihi eğitimi aldı. Profesyonel karikatür yaşamına 1952 yılında Karakedi mizah dergisinde çizerek başladı. 1965 yılında Almanya’ya gitti. Ardından Son Havadis, Yeni İstanbul, Tercüman, Türkiye, Cumhuriyet gibi gazetelerde ve Tef, Gölge, Dolmuş, Taş, Akbaba gibi dergilerde düzenli olarak karikatürleri yayınlandı. Ayrıca Ses ve Hayat dergileri için danışmanlık yaptı. Bu süreçte Milli Eğitim Bakanlığı Yayınlar Komitesi üyeliğine seçildi. Bakanlık adına çocuklara yönelik “İleri Yavrutürk” adlı dergisini yayınladı. 400 adet masal resimledi. Türkiye’de ve Almanya‘da masal ve resimli hikaye kitapları yayınlandı. “Nasreddin Hoca” ve “Nasreddin Hoca’dan Keloğlan’a” adlı çizgi romanları gerçekleştirdi. Karikatür ve çizgi romanları Hobby, HörZu, Kicker, Bunte, Das Freizeit Magazin gibi Almanya’nın pek çok saygın yayın organında yer aldı. Almanya’dayken NASA için 30 dakikalık bir çizgi film gerçekleştirdi. 1975 yılında Türkiye’ye geri döndü. 
İngilizce, Almanca ve İtalyanca konuşabilen Yurdagün Göker sarı basın kartı sahibidir. 
“Yurdagün Göker’den Çizgiler” sergisi, sanatçının değişik dönemlerde gerçekleştirdiği karikatürleri arasından 40 adet kadarını izleyicilerle buluşturuyor. Sergi, Schneidertempel Sanat Merkezi’nde 01-30 Eylül 2020 tarihleri arasında açık kalacak. Galeri, Pazartesi günleri haricinde her gün 11.00 ile 18.00 saatleri arasında gezilebilir.

Hiç yorum yok: