15.4.20

Trabzonlu çizer Harun Yavruoğlu hayatını kaybetti

Bir süredir karaciğerinden tedavi gördüğü öğrenilen Trabzonlu çizer Harun Yavruoğlu dün (14 Nisan 2020) sabaha karşı hayatını kaybetti. Yavruoğlu'nun cenazesi aynı gün Akçaabat, Doğanköy'de toprağa verildi.
Harun Yavruoğlu (1956-2020)
1956 Trabzon, Akçaabat’ta doğan Harun Yavruoğlu’nun karikatüre ilgisi ortaokul yıllarında okulun duvar gazetesinde başladı. Karma karikatür sergilerine katıldı. Çalışmaları, çeşitli gazete, dergi ve albümlerde yayınlandı. 1985-86 yıllarında Karadeniz gazetesi Taka mizah sayfasını yönetti. 1990-92 yıllarında Hamsi mizah gazetesinin yayın kurulunda yer aldı. 2000-2003 yıllarında Karadeniz’den Günebakış gazetesinin "Durum Karışık" mizah ve karikatür sayfasını hazırladı. Zigana TV’de karikatüristler Hikmet Aksoy ve Nizamettin Mollasalihoğlu ile pazar günleri yayınlanmakta olan “Şaka maka derken” programını yürüttü. Ayrıca, içki, sigara ve uyuşturucu konulu “Lütfen dikkat” ve “Durum Karışık” isimli karikatür albümleri yanı sıra, ikisi mesleki (PTT ve Türk Telekom yayınlarından) olmak üzere toplam dört kitabı yayınlanmıştır.
Katıldığı karikatür yarışmalarından çeşitli ödüller aldı. Afiş, vinyet ve kitap kapakları çizdi. Birçok kişisel sergi açtı ve karma sergilere katıldı. Paris Trabzonlular Derneği'nin davetiyle Paris’te bir karikatür sergisi açtı. Karikatürün yanı sıra, çok sayıda gazete ve sanat dergilerinde yazı ve şiirleri yayınlandı. Şiir yarışmalarından da ödüller aldı. Çeşitli illerden davet edildiği şiir şölenlerine iştirak etti. Bir dönem Karadeniz Yazarlar Birliği Meclis Başkanlığında bulundu.
Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümü mezunu olan Yavruoğlu, Türk Telekom teşkilatında uzun yıllar Eğitim ve Meslek Geliştirme müdürlüğü, İdari ve Halkla İlişkiler müdürlüğü görevlerinde bulundu. Karikatür ve sanata daha fazla zaman ayırabilmek amacıyla 2005 yılında kendi isteğiyle emekliye ayrıldı.
2012 yılından 2019 yılına kadar Taka gazetesinin yayın danışmanlığını yürüten Harun Yavruoğlu'nun günlük karikatürleri gazetenin birinci sayfasında yer alırken, haftalık köşe yazıları ve Faroz isimli mizah sayfası da yayınlanıyordu. İstanbul ve Ankara’da düzenlenen Trabzon günlerine karikatür sergileriyle katılım sağladı. Evli ve iki çocuk babası olan Harun Yavruoğlu, Karikatürcüler Derneği üyesiydi.
(Kaynak: Karikatürcüler Derneği).
Harun Yavruğlu'nun "Durum Karışık" adlı karikatür albümünde belirtilen ödülleri şöyle:
1985 Genç İnsan ve Çevresi konulu karikatür yarışmasında Mansiyon
1985 Amatör Spor Konfederasyonu yarışmasında Jüri Özel Ödülü
1985 Çağdaş Gazeteciler Derneği Yılın Gazetecisi Ödülü
1985 Yunus İlim, Kültür, Sanat ve Çevre dergisi ödülü
1987 Sigaranın zararları hakkındaki karikatür çalışmalarından ötürü Sağlık Bakanlığı Şükran Belgesi
1988 Trabzon Belediyesi'nin Karikatüre Katkı Ödülü
1991 TSE Kadın, Kalite ve Tüketici konulu karikatür yarışmasında Mansiyon
1992 TSYD Anadolu basını spor karikatürleri yarışmasında İkincilik Ödülü
1996 Türk Telekom Karikatür Yarışması İkincilik Ödülü.

Hiç yorum yok: