4.1.20

12. Uluslararası Don Quichotte Karikatür Yarışması 2020, Almanya

12. ULUSLARARASI DON QUICHOTTE KARİKATÜR YARIŞMASI 2020
Konu: "Kadına Karşı Şiddet"e HAYIR deyin!..
Çocuk evliliklerinden sonra başka bir toplumsal konu olan “Kadınlara ve kızlara yönelik şiddet”i, 12. Don Quichotte Uluslararası Karikatür Yarışması'nın konusu olarak belirledik. Kadınlara ve çocuklara yönelik şiddet, insan haklarının en yaygın ihlallerinden biridir. Bazı ülkelerin ulusal araştırmaları, kadınların % 70'inin yaşamları boyunca yakınlarından ve eşlerinden psikolojik ve/ya cinsel şiddet yaşadığını belirtiyorlar. Bu küresel sorunu sona erdirmek, farkındalığı artırmak ve çözüm üretmek adına Birleşmiş Milletler, 25 Kasım'ı "Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü" olarak ilan etti. Kadınlara ve genç kızlara yönelik şiddet tüm toplumlarda derinlere dayanmaktadır. Uluslararası gözlemciler, bu günün toplumsal cinsiyete yönelik fiziksel, ekonomik ve psikolojik şiddeti ortadan kaldırmak için aynı zamanda bir direniş sembolü olarak da işlev göreceğine inanmaktadırlar. Gelişmekte olan (geri kalmış) ülkelerde kadına yönelik şiddet daha da ileri boyutlardadır. Kadınların cinsiyetlerinden dolayı öldürülmesi ne yazık ki tüm dünyada uzun zamandır devam eden trajik bir sorundur. Örneğin; Türkiye'de sadece 2019 yılında 430 kadın cinayeti işlendi. Yasadışı olmasına rağmen çocuk evlilikleri; Türkiye, Hindistan, İran, Meksika, Etiyopya, Çad ve Nijer gibi ülkelerde yaygın şekilde devam ediyor. Yarışmamızın amacı, dünyadaki karikatürcüler aracılığıyla, küresel kriz olarak ele aldığımız bu toplumsal sorunun çözümüne yönelik çabaları teşvik etmek ve bu alanda farkındalık yaratmaktır.
Yarışma Koşulları:
1) Yarışmaya sadece internet üzerinden ( violenceagainstwomen2020@gmail.com ) katılınabilir (özgeçmiş ve adres de eklenerek..).
2) Yarışmaya katılacak karikatürlerin daha önce hiç bir yarışmada ödül almamış olması gerekmektedir. Aksi takdirde ödülün geri alınabilmesi söz konusu olabilecektir.
3) Karikatürler A3 boyutunda, 300 dpi ve JPG formatında olacaktır (Siyah-beyaz veya renkli olabilir, her türlü boyama tekniği serbesttir).
4) Yarışmaya son katılım tarihi 31 Mart 2020'dir.
5) DQ Ön Seçici Kurulu 10-20 Nisan 2020 tarihleri arasında gelen karikatürlerden 100 finalist belirleyecek. Finalistler 10 gün boyunca sosyal medyada ve Don Quichotte internet sitelerinde yayınlanacaktır.
6) Seçici kurul, gelen karikatürleri 1-7 Mayıs 2020 arası değerlendirecek, sonuçlar 15 Mayıs 2020 tarihinde açıklanacaktır.
7) Ödül töreni ve sergi, Haziran ayında Stuttgart'ta gerçekleşecektir.
8) Gönderilen karikatürler Don Quichotte arşivinde muhafaza edilecektir.
9) Yarışma albümü pdf olarak hazırlanacak ve (sponsor bulunduğunda) ayrıca bastırılacaktır.
Ödüller:
- Birincilik Ödülü: 750 Euro+Madalya
- İkincilik Ödülü: 500 Euro+Madalya
- Üçüncülük Ödülü: 250 Euro+Madalya
- Özel Ödüller (Sertifikalar).
Ön Seçici Kurul:
- Farzane Vaziritabar (İran)
- Aslı Alpar (Türkiye)
- Erdogan Karayel (Almanya)
Seçici Kurul Üyeleri:
- Adriana Mosquera (İspanya)
- Anne Derenne (Fransa)
- Cristina Sompaio (Portekiz)
- Doaa Eladl (Mısır)
- Elena Ospina (Kolombiya)
- Marina Bondarenko (Rusya)
- Marlene Pohle (Arjantin)
- Martha Barragan Mar (Meksika)
- Maya Tcholakova (Bulgaristan)
- Natalia Forcat (Brezilya)
- Nicoleta Ionescu (Romanya)
- Ramize Erer (Türkiye-Fransa)
- Shiva Zamanfar (İran).
Teknik Asistan:
- Elif Özer (Türkiye).
Kaynak: Erdoğan Karayel.

Hiç yorum yok: