21.10.19

Karikatür Atölyesi'nde 22 Ekim'de özel bir sergi açılıyor: Dikişsiz Desenler

İkinci sezon açılışını usta sanatçı Nezih Danyal ile gerçekleştiren Karikatür Atölyesi sezona özel bir sergi ile devam ediyor. Tasarımcı, illüstratör ve karikatürist Çiğdem Demir’in projesi olan “Seamless Patterns/Dikişsiz Desenler” başlıklı sergi özel içeriğiyle izleyicinin karşısında olacak.
Sergi ve proje, yetenekli fakat kaynaklara erişimi kısıtlı, yerel ve göçmen gençleri, gönüllü yerel sanatçı ya da tasarımcılarla bir araya getirmek için yola çıktı. Bir araya gelen bu insanların birlikte üretim yapmalarını sağlayarak onları güçlendirmeyi hedeflemektedir.

Neden Seamless Patterns/Dikişsiz Desenler?
Endüstriyel olarak kullanılan birçok desen tasarımı, dikişsiz desen olarak adlandırılan bir deseni oluşturan en küçük parçanın tekrarlanması ile oluşuyor. Bu parça tasarımı sayesinde, tekrarlandığı zaman diğer parçalarla dikişsiz ve sınırsız olarak bütünleşerek yekpare bir görsel oluşturuyor.
22 Ekim saat: 18:30’da gerçekleşecek olan açılışa tüm sanatseverler davetlidir. Sergi 22-29 Ekim 2019 tarihleri arası devam edecek.

Adres: Üsküp Caddesi (Çevre Sokak) 19/A Çankaya/Ankara
Telefon: 0 535 625 10 22
Web: www.karikaturatolyesi.com
e-posta: karikaturatolye@gmail.com

Seamless Patterns / Basın Bülteni 10.10.2019

GÖÇMEN GENÇLERİ TASARIMLA BİR ARAYA GETİREN PROJE YOLA ÇIKTI

Seamless Patterns adlı topluluk projesi sayesinde, yetenekli yerel ve göçmen gençler, gönüllü yerel sanatçı ya da tasarımcılarla bir araya geliyor; birlikte üretip birlikte güçleniyor. Proje 12 Ekim Cumartesi günü saat 10:00’da Ankara’daki Karikatür Atölyesi’nde yedi yerel, beş göçmen 12 gencin katılımıyla yapılan ilk atölye çalışması ile başladı. Bir sonraki aşama ise 20 Ekim’de Bilkent Üniversitesi’nde.

Tasarımcı Çiğdem Demir’in imzasını taşıyan Seamless Patterns adlı topluluk oluşturma projesi 12 Ekim’de Ankara’daki Karikatür Atölyesi’nde yedi yerel, yedi göçmen gençle yola çıktı. Proje, yetenekli yerel ve göçmen gençleri, gönüllü yerel sanatçı ya da tasarımcılarla bir araya getirerek, desen tasarımı üretmelerini, böylece farklılıklarını aşmalarını ve bir arada yaşam tecrübesi edinmelerini hedefliyor.

Proje çeşitli illerde gerçekleşecek atölyelerle ilerleyecek. Atölyelerde sanat ve tasarım konusunda yetenekli fakat kaynaklara erişimde sorun yaşayan 12-16 yaş arası gençler, sanatçı ve tasarımcılarla bir araya gelecek, ilerde yapabilecekleri konusunda bilgi ve deneyim sahibi olacak, dahası göçmen ve yerli sınırlarını aşarak birlikte üretmeyi tecrübe edecek. Gençler ihtiyaç duydukları tüm malzemelere ücretsiz olarak erişebilecek.

Saat 10:00 itibariyle başlayan ilk atölyenin kolaylaştırıcılığını, projeyi geliştiren tasarımcı Çiğdem Demir’in yanı sıra, Karikatür Atölyesi kurucusu ve direktörü olan Emre Yılmaz yaptı. Bu atölyede gençler, önce desen tasarımı ve tasarım odaklı düşünme konusunda bilgilendi, sonrasında ise desen tasarımları ile beraber serbest çizgiler üretti.

12 Ekim’deki atölyeden sonra bir sonraki aşama ise 20 Ekim’de Bikent Üniversitesi’nde. Bu aşamaya katılmayı kabul eden gençler, beraber üretim gerçekleştirecekleri sanatçı ve tasarımcı danışmanları Aslı Alpar, Erhan Muratoğlu ve Ekin Kılıç Ezer ile bir araya gelecek ve birlikte önceki atölyede çıkan tasarımları nasıl geliştireceklerini değerlendirecek. İlk fazın son aşaması ise 22 Ekim’de Karikatür Atölyesi’nde açılacak olan sergi olacak. Sergide gençlerin ürettiği ve danışmanların süzgecinden geçen desen tasarımları görücüye çıkacak.

Projenin arkasındaki fikir: Sınırsız bütünleşme
Projenin adı Seamless Patterns, dikişsiz desenler anlamına geliyor ve adın arkasındaki fikir ise oldukça basit: Endüstriyel olarak kullanılan birçok desen tasarımı, dikişsiz desen olarak adlandırılan küçük bir parçanın tekrarlanmasından oluşuyor. Bu parça tasarımı sayesinde, tekrarlandığı zaman diğer parçalarla dikişsiz ve sınırsız olarak bütünleşerek yekpare bir görsel oluşturuyor. Projenin mimarı Demir, bu fikri şöyle ifade ediyor: “Bizler insanlığı oluşturan desenleriz, desen deseniz. Tüm dünyada birbirinden farklı desenler olarak yeryüzünü kaplıyoruz. Zaman zaman yer değiştiriyor ve göçmen desenler oluyoruz. Ama göç ederken en büyük umudumuz bir bütünün parçası olmak; bir bütüne bağlanabilmek ve kendi desenimizle bütünde görünür olmak.”

Çiğdem Demir, Tasarımcı ve ‘Seamless Patterns’ Kurucusu
www.cigdemdemir.com

ODTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı bölümü mezunu, aynı bölümde ‘Kentte doğa ile beraber yaşam için tasarım’ konulu teziyle yüksek lisans öğrencisi. Şu an Ankara’da bir startup’da kullanıcı deneyimi ve arayüzü tasarımcısı olarak çalışıyor. Aynı zamanda ödüllü bir karikatürist. American Councils PFP Spring 2019 bursiyeri. Demir bu projeyi bursiyer olarak, Amerika’da çalıştığı Artists For Humanity’de danışmanı Lorraine Johnson’ın önerileri ve Artists For Humanity modelini kullanarak geliştirdi. Proje, American Councils International Education tarafından yönetilen The Professional Fellows Programı’nın hibe desteği ile yapılıyor.

Artists For Humanity (AFH), Boston
www.afhboston.org

1991 yılında kurulan Artists For Humanity’nin misyonu, dezavantajlı şehirli gençlere, sanat ve tasarımda ücretli istihdam yoluyla kendi kendine yeterliliğin anahtarlarını sağlamak. AFH, yaratıcı sürece katılmanın sosyal değişim için güçlü bir güç olduğu ve yaratıcı girişimciliğin gençler için üretken ve yaşamı değiştiren bir fırsat olduğu felsefesi üzerine kurulu. Ekonomik, ırksal ve sosyal bölünmeleri birbirine bağlayan AFH, gençlerin yaratıcılığı çeşitli işletmelere tanıtarak kentsel toplulukları zenginleştiriyor.

Lorraine Johnson
Boston, MA’de bulunan Artists For Humanity isimli organizasyonda Program Operasyonları Direktörü. AFH’nin Gençlik Sanatları Girişimi ile ilgili olarak altı yaratıcı stüdyo, iş geliştirme ve genel programlamayı yönetiyor. 20 yıl boyunca, Afrika'daki zanaatkar işletmelerin ve zanaatkar ihracatçılarının büyümesini desteklemek için uluslararası olarak yaşadı ve çalıştı. Mozambik’in MDGF tarafından finanse edilen kültür ve kalkınma programına başkanlık etti. Returned Peace Corps (Dönen Bir Barış Gücü) gönüllüsü; Rhode Island Koleji'nden sanat lisansı ve SIT Graduate Institute'den Sürdürülebilir Kalkınmada Yüksek Lisans derecesi var.

12 Ekim günü yapılan atölyeye ait fotoğraflar
https://drive.google.com/open?id=1kcqTX5Gd9FSWxS0H8Q4G1h6a5M4a70-h .

Hiç yorum yok: