18.5.19

Çizerlerimize ulusal ve uluslararası karikatür ödülleri

* Çağdaş Gazeteciler Derneği 2018 Yılı Başarılı Gazetecileri Ödülleri belirlendi. Karikatür Ödülü'ne 'Çocuk Gelin' karikatürüyle (Yukarıda) Ahmet Aykanat değer görüldü.
* 2018'in Eskişehir Sanat Ödülleri verildi. 2018 Eskişehir Karikatür ödülünü çizer Aziz Yavuzdoğan aldı.
* İtalya, Trento'da bu yıl "Rüzgar Nereye Doğru Esiyor?" konusunda düzenlenen 27. Uluslararası Studio d’Arte Andromeda Karikatür Yarışması sonuçları belli oldu. İran'dan katılan Reza Rahimi Birincilik, Hırvatistan'dan Mojmir Mihatov İkincilik ve Sırbistan'dan Predrag Srbljanin Üçüncülük ödüllerini kazandılar. Türkiye'den Musa Gümüş'ün çalışması Özel Mansiyon verilen eserler arasında yer aldı.
* Portekiz, Tondela'da yapılan öğrencilerarası II. Okul Karikatürleri Yarışması 2019, genç Türk çizerlerin büyük başarısıyla sonuçlandı. Çevre ve Sürdürülebilirlik konulu etkinlikte verilen 6 ödülün yarısını Türkiye'den katılan genç çizerlerin işleri kazandı: Kendi yaş gruplarında Zeynep Nazlı Kösebey Birincilik, Melisa Bora ve H. Irmak Karakuş Onur Mansiyonu ödülleri aldılar.
* Portekiz, Caldas da Rainha'da, her yıl düzenlenmekte olan, bir önceki yılın gazete, dergi veya basın yayıncılığı yapan profesyonel websitelerinde 1 Ocak-31 Aralık arasında yayınlanmış karikatürlerin yeni yılın Ocak ayı sonuna kadar kabul edildiği Dünya Basın Karikatürleri (World Press Cartoon) yarışması 2019 edisyonu sonuçlandı. Güncel/Siyasi konuların işlendiği Editoryal Karikatür, tanınmış kişilerin mizahi portrelerini esas alan Portre Karikatür ve serbest konularda çizilmiş Karikatür dallarında birinci (3.000 €), ikinci (2.000 €) ve üçüncü (1.000 €) derece için seçilen eser sahipleri ödüllendiriliyor. Birinciler arasından birisi de Büyük Ödül’e (10.000 €) hak kazanıyor ve birincilik ödülünün nakit karşılığından feragat etmek durumunda kalıyor. Bu yıl Büyük Ödül, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad portresiyle İspanyol çizer Javier Carbajo y Sara Rojo’nun oldu. Editoryal Karikatür dalında Küba’dan Ramsés birinci olurken Türkiye’den Halit Kurtulmuş Aytoslu “Cartoon Movement” websitesinde yayınlanan “Korkunun Sebebi” adlı çalışmasıyla ikinci seçildi (Üstte). Etkinlikte tüm kazanan eserler için bkz: worldpresscartoon .
* Romanya'da ülkenin 100. kuruluş yıldönümünü, ayrıca uğursuz sayılan şeyleri konu alan, ya da katılımcının son iki yıldaki eserlerinden seçtiklerini gönderebildiği 13. HumoDeva Uluslararası Karikatür Yarışması 2018 sonuçları açıklandı. Internet katılımlı yarışmada Romanya'dan Doru Axinte ile Türkiye'den Oğuz Demir (Üstte) Altın Ödül'ü paylaştı (500'er $). Bronz Ödül de Romanya'dan Gelu Pascal ile Norveç'ten katılan Firuz Kutal arasında bölüştürüldü (150'şer $). Aynı etkinlikte Türkiye'den Aşkın Ayrancıoğlu ve Yüksel Cengiz Mükemmellik Ödülü (Özel Onur Diploması) kazandılar. Yarışmada iki özel ödül dışında tüm kazanan çizerlerin eserlerinden seçmeler BestCARTOONS.net sitesinde adlarına oluşturulan özel galerilerde sergilenecek.
* Çin'de düzenlenen Laozi, Konfüçyüs ve Huineng Portre Karikatür Sergisi 2019 ödülleri yayınlandı. Etkinlikte Türkiye'den katılan Yüksel Cengiz (Üstte) ve Dinildomar das Chagas de Moura'nın işlerine Özel Ödül verildi.
* Türkiye'de geçen yıl "Seyahat anıları" konusunda düzenlenen 10. Uluslararası Turizm Karikatürleri Yarışması'nın ödül töreni 27 Nisan 2019 tarihinde İzmir'de, Four Point by Sheraton İzmir otelinde yapıldı. Şu çizerler ödül kazandılar:
YETİŞKİNLER:
Birincilik Ödülü: Kürşat Zaman
Prof. Atila Özer Özel Ödülü: Mahmood Azadnia
İkincilik Ödülü: Konstantin Kazanchev
Üçüncülük Ödülü: Serpil Kar
Mansiyonlar: Seyed Ali Miraee – Mete Ağaoğlu.
GENÇLER:
Birincilik Ödülü: Elif Kayra Eşin
Mansiyonlar: Emre Barut - Hayrunnisa Fırat.

Hiç yorum yok: