27.9.18

Karikatürcü arkadaşımız Ahmet Ümit Akkoca hayatını kaybetti

Karikatürcü arkadaşımız Ahmet Ümit Akkoca, bir süredir tedavi görmekte olduğu hastanede dün (26.09.2018) hayatını kaybetti. Ailesinin bildirdiğine göre, Akkoca'nın cenazesi bugün memleketi İskilip'te öğle namazını takiben kaldırılacaktır. Ailesine ve karikatürcü arkadaşlarımıza başsağlığı diliyorum.
Ahmet Ümit Akkoca
(06.09.1957-26.09.2018)
1957 yılında Çorum, İskilip’te doğdu. Önceleri karakalem portre ve resim yapıyordu. 1982 yılında Tercüman Süper Spor ilavesinin açtığı bir portre yarışmasına gönderdiği milli basketbolcu Hüseyin Alp portresiyle Birincilik kazandı. Bu derecenin sağladığı motivasyonla 1983 yılından itibaren aktif olarak çizgiyle uğraşmaya başladı.
Öykülerini kendi yaşadığı Ayyaş Yusuf ve Çarşılıköy adlı iki çalışmayı resimledi. Esas Göbel adlı bant karikatür çalışması yaptı. 1995 yılından itibaren ağırlıklı olarak karikatüre yöneldi. 1996 yılında yurt içi, 1998’den itibaren de yurt dışı karikatür çalışmalarına katılmaya başladı.
Bir kısım çalışmaları İskilip’in Sesi, Memleket, Çorum Hakimiyet, Amasya Objektif gibi yerel gazetelerde yayınlandı.
İstanbul basınında, Diyojen mizah dergisi, Evrensel gazetesi Homur mizah eki, Başka İstanbul gazetesi, Yaba edebiyat dergisi ve Kütük mizah dergisinde eserleri yayınlandı. Ortadoğu gazetesinde çeşitli zaman aralıkları ile bir yılı aşkın süre günlük siyasal karikatür çizdi. Aylık yayınlanan Toplumsal Barış dergisine karikatür verdi.
Katıldığı karikatür yarışmalarında bazı çizgileri ulusal ve uluslararası albümlerde yer aldı. Bu yarışmalarda beş adet ulusal ödül kazandı: 2000 yılı Fair Play Karikatür Yarışması Jüri Özel Ödülü, 2002 yılı Nehar Tüblek Karikatür Yarışması Özel Ödülü, 2003 yılı Eczacı ve Eczaneler Karikatür Yarışması Jüri Özel Ödülü, 2004 Necmi Rıza adına yapılan Avrupa Birliği konulu yarışmada Mansiyon, 2009 Yunus Nadi Karikatür Dalı Ödülü (Ali Şur ile birlikte).
Karikatürlerinden örnekler için bkz: Karikatürcüler Derneği.
Ahmet Ümit Akkoca'nın sergi ve ödül haberleri için bkz: kozyurt.

Hiç yorum yok: