1.7.15

4. Uluslararası Zeytin Karikatürleri Yarışması'na 56 ülkeden 224 çizer katıldı

ULUSLARARASI SEÇİCİ KURUL ÜYELERİ TANITILDI
Uluslararası izolasyona rağmen, 56 ülkeden 224 çizerin 456 eserle yarışmaya katıldığına dikkat çeken Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, yarışmanın ülke tanıtımına büyük katkı yaptığını kaydetti.
Kıbrıs Türk Karikatürcüler Derneği Başkanı Musa Kayra, yarışmanın bir zeytin ağacı gibi uzun ömürlü olmasını diledi.
Uluslararası Seçici Kurul Üyesi Hayati Boyacıoğlu, Kıbrıslı Türk karikatürcülerin yarışma sayesinde tüm Dünya’ya sesini duyurma imkanı yakaladığını ifade etti...
Girne Belediyesi ile Kıbrıs Türk Karikatürcüler Derneği tarafından 14. Uluslararası Zeytin Festivali kapsamında düzenlenen 4. Uluslararası Zeytin Karikatürleri Yarışması’yla ilgili 30 Haziran 2015 tarihinde, Girne’deki Dome Otel’de basın toplantısı düzenlendi.
Toplantıya Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü’nün yanı sıra yarışmaya katılan eserleri değerlendirecek olan Uluslararası Seçici Kurul Üyeleri Musa Kayra (Kıbrıs), Hüseyin Çakmak (Kıbrıs), Mustafa Azizoğlu (Kıbrıs), M. Serhan Gazioğlu (Kıbrıs) Derman Atik (Kıbrıs), Yordanka Lyubenova Shiyakova (Bulgaristan), John A. Lent (ABD), Muhittin Köroğlu (Türkiye), Hayati Boyacıoğlu (Türkiye) ve Uluslararası Karikatür Örgütleri Federasyonu’nu (FECO) temsilen Grigoris Georgiou (Yunanistan) katıldı.
NİDAİ GÜNGÖRDÜ: YARIŞMA ÜLKE TANITIMINA KATKI YAPIYOR
Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü basın toplantısında yaptığı konuşmasında, uzun bir aradan sonra geçen yıl başlattıkları Uluslararası Zeytin Karikatürleri Yarışması’nın bu yıl artan bir heyecanla devam ettiğini söyledi. Nidai Güngördü, 29 Haziran 2015’te başvuruların tamamlandığını belirterek, bu tarihten sonra yapılan başvuruların gelecek yıl değerlendirileceğini ifade etti. Uluslararası izolasyona rağmen, 56 ülkeden 224 çizerin 456 eserle yarışmaya katıldığına dikkat çeken Güngördü, yarışmanın ülke tanıtımına büyük katkı yaptığını kaydetti.
Yarışmaya gelen eserlerin, Uluslararası Seçici Kurul Üyeleri tarafından değerlendirilmeye başlanacağını, ardından, ödüle layık görülen eserlerin taklit ya da kopya olup olmadığının belirlenmesi için bir süre askıda bırakılacağını anlatan Nidai Güngördü, uluslararası karikatür otoritelerinin değerlendirmesine başvurulmasının ardından kazananların açıklanacağını aktardı. Nidai Güngördü, ödül töreninin ise Ekim ayında gerçekleşecek 14. Zeytin Festivali’nde yapılacağını sözlerine ekledi.

HÜSEYİN ÇAKMAK: YARIŞMAYI GELENEKSELLEŞTİRMEK İSTİYORUZ
Uluslararası Zeytin Karikatürleri Yarışması Düzenleme Komitesi Üyesi Hüseyin Çakmak, Girne Belediyesi işbirliğinde geleneksel hale getirilen yarışmayı gelecek nesil çizerlere devretmeyi hedeflediklerini söyledi. Hüseyin Çakmak, 2009 ve 2014 Zeytin Karikatürleri Yarışması’nda dereceye giren ve sergilenen eserlerin iki ayrı albümde toplanacağını belirterek, eserlerin bu yılki zeytin festivalinde ve Ramadan Cemil Meydanı’nda sergileneceğini kaydetti. Hüseyin Çakmak, bu yıldan itibaren yarışmada dereceye girenlere gelecek yıllarda seçici kurul görevi verileceğini dile getirdi.

MUSA KAYRA: YARIŞMA BİR ZEYTİN AĞACI GİBİ UZUN ÖMÜRLÜ OLSUN
Kıbrıs Türk Karikatürcüler Derneği Başkanı Musa Kayra da, bir turizm ülkesi olan Kuzey Kıbrıs’taki zeytin ağaçlarının, tarihi dokusunun ve doğal güzelliklerinin korunmasının önemine dikkat çekerek, bu yarışmanın zeytin ağaçlarının korunması yönünde bir duyarlılık gelişmesine katkı sağladığına inanç belirtti. Musa Kayra, geçen yılki yarışmanın tamamlanmasından birkaç gün sonra bu yılki yarışma için Girne Belediyesi’nde her hafta toplantı yaptıklarını ve disiplinli bir şekilde çalışarak yarışmayı kurumsallaştırmaya çalıştıklarını anlattı. Musa Kayra, Girne Belediyesi yetkililerini kutlayarak, yarışmanın bir zeytin ağacı gibi uzun ömürlü olmasını diledi.

HAYATİ BOYACIOĞLU: KARİKATÜR SAYESİNDE DÜNYA SESİNİZİ DUYUYOR
Toplantıda söz alan Uluslararası Seçici Kurul Üyeleri, Zeytin konulu uluslararası bir karikatür yarışması düzenleyen Girne Belediyesini kutlayarak, yarışmada Uluslararası Seçici Kurul Üyesi olmaktan mutluluk duyduklarını söyledi. Uluslararası Seçici Kurul Üyeliği’ne Almanya’dan katılan Hayati Boyacıoğlu, Kuzey Kıbrıs gibi küçük bir yerden yetişen karikatürcülerin uluslararası yarışmalarda ve basılan eserlerde ön sıralarda yer aldığına dikkat çekti.
Hayati Boyacıoğlu, Kuzey Kıbrıs’ın tanınmamış olabileceğini ancak Kıbrıslı Türk karikatürcüler ve Zeytin karikatür yarışması sayesinde tüm Dünya’ya seslerini duyurma imkanı yakaladıklarını ifade etti.
Kaynaklar: Kıbrıs Postası – TAK Ajansı – BRT Haber (30.06.2015 – 01.07.2015)

Hiç yorum yok: