22.10.09

“İzmir Kuş Cenneti’nde Ortak Yaşam” konulu karikatür yarışması - Türkiye

“İzmir Kuş Cenneti’nde Ortak Yaşam” Konulu Karikatür Yarışması
AMAÇ
18 Ocak 2003 tarihinde resmen faaliyete geçen İzmir Kuş Cennetini Koruma ve Geliştirme Birliği, İzmir Kuş Cenneti’nin ulusal ve uluslararası platformlarda tanımının en iyi şekilde yapılması için çeşitli etkinlikler düzenlemeye devam ediyor. Bu yıl üçüncüsü düzenlenecek olan İzmir Kuş Cenneti Karikatür Yarışması da bu etkinliklerden birisi. Artık geleneksel hale geldiğini düşündüğümüz yarışmanın bu seneki konusu ise “İzmir Kuş Cenneti’nde Ortak Yaşam”.
İzmir Kuş Cenneti’nin içerisinde yer aldığı Gediz Deltası, 40.000 hektarlık yüzölçümüyle Ege Denizi kıyılarının en büyük deltası ve bu deltanın büyük bir kısmı sulakalan özelliğini halen korumakta. Bu zamana kadar 287 tür kuşun kaydedildiği alan, kışın da yüzbine varan sayılarda sukuşunu misafir ediyor. Flamingoların Türkiye’de ürediği iki alandan biri ve kışın en çok flamingoyu barındıran (30.000 kadar) alan olması, çakal, tilki, yaban kedisi, yaban domuzu gibi pek çok hayvanın İzmir’in dibinde yaşamını devam ettirmesi de ekolojik açıdan alanın önemini gösteriyor. Gediz Deltası, tüm bu özellikleri nedeniyle birden fazla koruma statüsüyle ulusal ve uluslararası ölçekte koruma altında.
Bütün bu doğal özelliklerinin yanında, delta insanoğluna da pek çok imkânlar sunuyor. Deltanın Mavişehir’den başlayarak Foça Tepeleri’ne kadar uzanan kıyıları ve dalyanları pek çok balık türünün de yaşam alanı aynı zamanda. Bu yüzden balıkçılık, alanda yapılan en önemli ekonomik faaliyetlerden birisi. Bunun yanında verimli topraklarında yetiştirilen pamuk, ıspanak, mısır gibi ürünlerle tarım ve hayvancılık da deltanın önemli ekonomik unsurları arasında. Yaklaşık 6000 hektarlık bir alana yayılan Çamaltı Tuzlası ise hem Türkiye’nin tuz ihtiyacının %30’unu karşılıyor, hem de alandaki ekolojik döngülerde önemli bir rol oynuyor.
Birliğin düzenlediği bu tür etkinlikler, kamuoyu oluşmasını sağlayarak Gediz Deltası’nın korunmasına ve tanıtılmasına destek niteliği taşıdığı gibi, Türkiye’nin diğer yerlerindeki doğal alanların korunması için yapılacak çalışmalara da ışık tutuyor.
2009 Yılı Seçici Kurul Üyeleri
Aziz KOCAOĞLU (Birlik Başkanı)
Prof. Dr. Mustafa Kemal YALINKILIÇ (Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü)
Prof. Dr. Mehmet SIKI (Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi ve Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdür Yardımcısı)
Nurgül UÇAR (Gazeteci, Eski Birlik Başkanı)
Eray ÖZBEK (Karikatürist)
Pakize SUDA (Köşe Yazarı)
Mehmet ASLAN (Karikatürist)
Mehmet ÇAĞÇAĞ (Karikatürist)
Lütfü DAĞTAŞ (Fotoğraf Sanatçısı)
Ahmet AKGÜN (Birlik Müdürü).
İZMİR KUŞ CENNETİNİ KORUMA VE GELİŞTİRME BİRLİĞİ
3. ULUSAL KARİKATÜR YARIŞMASI

2009 YILI İÇİN KONU; “İzmir Kuş Cenneti’nde Ortak Yaşam” olarak belirlenmiştir.
Gediz Deltası Türkiye’nin önemli bir doğal alanı olmasının yanısıra, gerek kendi bünyesinde bulunan yerleşim alanları gerekse de İzmir gibi büyük bir kentin yakınında olmasından dolayı insan faaliyetlerinin yoğun olduğu bir alandır. Kuş, sürüngen, memeli, balık, bitki ve diğer birçok canlı türünün yaşadığı bu sulakalanın yanıbaşında ya da içerisinde tarım, hayvancılık, balıkçılık, tuz üretimi, balık yemi ve denizbörülcesi toplayıcılığı gibi pek çok ekonomik faaliyet, alandaki doğal yaşamla paralel olarak yapılmaya devam etmektedir. Gerçekte insanoğlunun tarih boyunca büyük medeniyetleri ve şehirleri her zaman sulakalanların yakınlarına kurdukları gerçeğinden yola çıkarak Gediz Nehri’nin ve onun yüz binlerce yılda oluşturduğu Gediz Deltası’nın varlığı, aynı zamanda buradaki tüm insanların, hayvanların ve bitkilerin de varlığının temeli ve nedeni olduğunu söyleyebiliriz. Bölgede ekmeğini topraktan, denizden, gölden, nehirden çıkaran insanlar, aslında hayatta kalabilmek için doğa ile binlerce yıldır süregelen bir ortak yaşam geliştirmişlerdir. Yarışmamızda, işte tam da bu temadan hareketle İzmir Kuş Cenneti ve daha genel ölçekte Gediz Deltası özelinde doğal yaşam ile bu bölgede doğal yaşamla, kuşlarla, böceklerle, balıklarla iç içe veya yakın temas halinde yaşayan insanların ilişkisi, canlıların insan varlığına olan adaptasyonları, insanla çıkar ilişkisi olan türler, alana dışarıdan gelen ziyaretçilerin etkileşimleri vb. pek çok konuyu işleyen karikatürler istenmektedir.
Karikatürlerde en ileri illüstrasyon ve en yalın çizim tekniklerinin hepsi kullanılabilir. Gediz Deltası-İzmir Kuş Cenneti’nde görülen, başta kuş türleri olmak üzere bütün canlı grupları ve alanın sosyoekonomik yapısı hakkındaki bilgilere hem internet adresimizden hem de internet üzerinden arama motorları kullanılarak ulaşılabilir.
Ödüller
Birincilik ödülü : 2000 TL
İkincilik ödülü : 1500 TL
Üçüncülük ödülü : 1000 TL
Üç adet mansiyon : 750 TL
Mansiyonlardan en az bir tanesi 18 yaşından küçük genç bir çizere verilecektir.
Yarışma Adresi:
“İzmir Kuş Cenneti’nde Ortak Yaşam” Konulu Karikatür Yarışması Milli Kütüphane Cad. S.S.K. Rant Tesisleri C Blok No: 316 Konak/İZMİR
Tel ve Faks: 0 232 441 31 77
Son başvuru tarihi: 18 Aralık 2009 Cuma günü mesai bitimi.
KATILIM KOŞULLARI
Yarışma ulusal ölçekte olup amatör veya profesyonel tüm karikatürcülere açıktır.
Karikatürlerin çizim tekniği serbesttir. Orijinal yapıt tercih edilse de, bilgisayar çıktısı olarak da gönderilebilir. Bu durumda yapıt ıslak imzalı olmalıdır. Kâğıt boyutu dikey veya yatay kullanımı serbest olan A3 (29,7x42 cm) veya A4 (21x29,7 cm) olacak ve başka bir zemine yapıştırılmayacaktır.
Yarışmaya gönderilen karikatür ödül alsın ya da almasın iade edilmeyecek ve saklanacaktır.
Gönderilecek karikatürler daha önce hiçbir ulusal veya uluslararası yarışmada ödül almamış olmalıdır. Ancak yayımlanmış olabilir.
Yarışmacılar, karikatürleriyle birlikte ekteki katılım formunu da doldurup göndereceklerdir.
Bir yarışmacı, yarışmaya en fazla 5 adet yapıt gönderebilir. Bu sayının üzerinde yapıt gönderenler yarışmadan eleneceklerdir.
Yapıtların en geç 18 Aralık 2009 tarihi mesai bitimine kadar İzmir Kuş Cennetini Koruma ve Geliştirme Birliği 3. Ulusal Karikatür Yarışması, Milli Kütüphane Cad. S.S.K. Rant Tesisleri C Blok No: 316 Konak/İZMİR adresine, posta yoluyla hasar görmeden ulaştırılmış olması ya da elden teslim edilmesi gerekmektedir.
Yarışma jürisi, 19 Aralık 2009 tarihinde toplanacak, seçilen yapıtlar iki gün içersinde www.izmirkuscenneti.gov.tr internet adresinden duyurulacak ve sonuçlar 27 Aralık 2009 tarihinde kesinleşecektir. Kazananlara önceden bildirim yapılarak ödülleri İzmir’de açılacak sergide törenle dağıtılacaktır.
Yarışmada ilk üç dereceye girenlerden İzmir dışında olanların törene gidiş-geliş ve bir günlük konaklama giderleri İzmir Kuş Cennetini Koruma ve Geliştirme Birliği tarafından karşılanacaktır. Diğer harcamalar yarışmacıların kendilerine ait olacaktır.
Katılımcılar, ödül alsın veya almasın karikatürlerin her türlü kullanım haklarını İzmir Kuş Cennetini Koruma ve Geliştirme Birliği’ne devrederler ve bunu peşinen kabul etmiş sayılırlar. Yarışmaya gönderilen karikatürler arasından seçici kurulun belirleyeceği bir bölümü, hazırlanacak olan bir albümde toplanacak ve bu albüm tüm katılımcılara gönderilecektir.
Çalışmalarını yarışmaya gönderen tüm katılımcılar, yukarıdaki koşulları kabul etmiş sayılırlar.
Sanatçılarımıza başarılar dileriz.
İzmir Kuş Cenneti-Gediz Deltası hakkında geniş bilgi için internet adresi:
http://www.izmirkuscenneti.gov.tr/

Hiç yorum yok: