23.6.07

ARES İstanbul'da

Dünyaca ünlü Kübalı karikatürist Arístides Esteban Hernández Guerrero (ARES) İstanbul’da!
İstanbul’da ilk kişisel sergisini açacak olan Ares’in seçme eserlerinden oluşan sergi 29 Haziran – 8 Temmuz tarihleri arasında Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde büyük karikatüristin de katılımıyla izleyiciyle buluşacak.
Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde karikatürseverlerle buluşacak olan sergi, Ares’in son dönem çalışmalarından oluşuyor ve Türkiye’de ilk kez yayınlanıyor.
ARES, 30 Haziran Cumartesi akşamı saat 19:30’da Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde düzenlenecek kokteyle katılacak.
ARES kimdir?
2 Eylül 1963’te Havana’da doğan Arístides Esteban Hernández Guerrero (ARES.) tıp (1987) ve psikiyatri (1993) eğitimi aldı. Karikatürist, illüstrasyon sanatçısı ve ressam olarak kendini yetiştirdi.
İlk karikatürü 1984’te Opina dergisinde yayınlandı. Bu tarihten itibaren çalışmaları Küba’da ve dünyanın çeşitli yerlerinde önemli yayınlarda yer aldı. Ayrıca illüstrasyon sanatçısı olarak (özellikle çocuk kitapları için) çalıştı ve yağlı tablolar, animasyonlar yaptı.
Şu anda Havana’da bağımsız sanatçı olarak çalışmaktadır. Ares çok sayıda mizah etkinliğine katıldı ve bu etkinliklerde yüzün üzerinde ödül aldı. Aslına bakılırsa Ares, bu tip yarışmalarda en fazla uluslararası ödül alan (63) Kübalı karikatürist unvanına sahiptir.
Kazandığı ödüller arasında şunlar bulunuyor: Piauí Mizah Salonu Birincilik Ödülü (Brezilya); Gabrovo Bienali Karikatür Birincilik Ödülü (Bulgaristan); Yomiuri Shimbum Uluslararası Karikatür Yarışması Mükemmellik Ödülü (Japonya); Ulusal Karikatür Yarışması Eduardo Abela Büyük Ödülü (Küba, beş kez); San Antonio de los Baños Bienali Büyük Ödülü (Küba, 1997, 2001, 2005); Eurohumor Birincilik Ödülü (İtalya).
Sanatçı on kitap yayınladı: Entrar por el Aro (Küba), Cuba com Humor (Brezilya), Gente de Meio-Tom (Brezilya), Humor pelo Ares (Brezilya), Psicoterapia, una relación de ayuda (Guatemala), Hooz (İran), Mi psicologo soy yo (Küba), Alcohol, mito y realidad (Küba) , El Norte, el Sur y la Globalización (İtalya) y Ande el Sur (Küba). Ayrıca kırkın üzerinde kitabı resimledi.
Ares televizyon ve sinema alanında da çalıştı. Bazı çalışmaları kısa animasyon filmlerinde kullanıldı (Filminutos). Ayrıca Küba, İran, Meksika, Kolombiya, Türkiye, Kanada ve Finlandiya’da mizah ve karikatür hakkında dersler ve konferanslar verdi.
Bunların dışında Meksika, İtalya, Brezilya, Küba ve İran’da çok sayıda uluslararası mizah etkinliğinde jüri olarak görev yaptı.
1994 yılında, Witty World (ABD) dergisinin dünyanın en iyi karikatüristleri listesine aday olarak gösterildi. Ayrıca Küba adına Iberoamerican Quevedos Karikatür Ödülü’ne aday gösterildi. Küba’da 20 yüzyılın en iyi görsel sanatçılarından biri olarak Bellek Projesi’ne (Proyecto Memoria) dahil edildi. Ares, “Los Veinte del Siglo XX” listesinde, Küba’da yüzyılın gelmiş geçmiş en önemli yirmi karikatüristi arasında gösterildi. 2002 yılında Küba Kültür Bakanlığı tarafından Ulusal Kültür Nişanı ile ödüllendirildi.
Kokteyl Programı
Yer : Nazım Hikmet Kültür Merkezi
Tarih : 30 Haziran 2007, Cumartesi
Saat : 19:30
İletişim İçin:
José Marti Küba Dostluk Derneği İstanbul Şubesi
Gülzerin Kızıler 0212-244-35-09 // 0505-313-82-31

Hiç yorum yok: