2.6.07

Maçka 2. Karikatür Yarışması

3. Uluslararası Maçka Sümela Kültür ve Sanat Festivali 2. Ulusal Karikatür Yarışması’nın konusu “Köyden indim şehire” olarak belirlenmiştir.
EBAT
Yarışmaya gönderilecek tüm eserlerin ebatları 25x35 cm. olacaktır.
ADET
Sanatçılar yarışmaya en fazla 3 adet eser ile katılabilirler.
KONU
Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Köylü Milletin Efendisidir” ilkesinden yola çıkarak hazırlamış olduğumuz 3. Uluslararası Maçka Sumela Kültür ve Sanat Festivali 2. Ulusal Karikatür Yarışması'nın konusu “Köyden indim şehire” olarak belirlenmiştir. Ülkemizde özellikle en fazla göç veren Karadeniz bölgesinde binlerce yıldır yaşanmakta olan gerçeği kimse bizim köylümüzden daha iyi kavramış ve bilmiş olamaz. Köylümüz, sosyoekonomik yapısından uzaklaştırılmış ve geride bırakılmıştır. Köyde yaşamakla köylü olmayı birbirinden ayırmak gerekmektedir. Çiftçi, memur, işadamı, işçi vs. her meslekten insan köyde yaşayabilir. En önemli olanı toplumsal kalkınmada köylülüğün bir yaşam biçimi olduğunun bilinmesidir. Birçok kişi “Köylü milletin efendisidir” der. Atatürk, 1 Mart 1922'deki bir konuşmasında: "Türkiye'nin sahibi hakikisi ve efendisi, hakiki müstahsil olan köylüdür" ve 16 Mart 1923 tarihindeki bir diğer konuşmasında ise "Çiftçi ve çoban bu millet için unsuru aslidir" demiştir. Peki köylü milletin efendisi olmaktan neden vazgeçti veya geçirildi mi? Devletin uyguladığı politikalar nedeniyle köylülerin ve çiftçilerin kırsaldaki yaşam alanlarının daralması, ekonomik ve sosyal nedenlerle kentlere göç etmek zorunda kalması zaten yetersiz alt yapıya sahip kentlerin sorunlarını daha da büyütmüş, köylü ve çiftçinin de sorunlarını çözememiştir. Güzelim tarım arazileri terk edilmiş, tahıl ve sebze bir yana sanayi ve ihraç ürünleri, üreticisinin karnını doyuramayacak duruma getirilmiştir. Bizler bunları irdeleyeceğiz… Bu sağlıksız göç hareketlerinin tek katkısı sinema, edebiyat ve mizah dünyasına olmuş, sanat kendine yeni bir malzeme bulmuştur. İşte bu bazılarına göre malzeme, bizlere göre sonuçları itibariyle trajik süreci, köylü ve çiftçilerin gözüyle ve trajedisinin içinde saklı sevimlilikleriyle çizerlerimizin anlatımına sunuyoruz.
YARIŞMAYA KATILMA ŞARTLARI
1. Yarışma amatör ve profesyonel tüm çizerlere açıktır.
2. Yarışmaya gönderilecek eserler kesinlikle orijinal olacaktır. Bilgisayar çıktısı, fotokopi vs. kabul edilmeyecektir.
3. Karikatürler daha önce herhangi bir yerde yayınlanmış olabilir, ancak ödül almamış olacaktır. 4. Teknik serbesttir.
5. Yarışmaya gönderilen karikatürlerin arkasına ad, soyadı, adres ve en seri şekilde ulaşılabilecek telefon numaraları mutlaka yazılacaktır.
6. Karikatürler postada kırılmayacak şekilde ambalajlanacak, biyografi ve fotoğrafıyla birlikte gönderilecektir. Ambalajlamadan doğabilecek sorumluluk göndericiye aittir.
7. Derece alan ve sergilenmeye değer bulunan karikatürler, Maçka’da yapılacak ödül töreni ile birlikte sergilenecektir. Ödül alan ve sergilenmeye değer bulunan karikatürler bir albümde toplanarak yarışmaya katılan çizerlere gönderilecektir.
8. Yarışmaya gönderilen karikatürlerin yayım, istediği yerde kullanma, kullandırılma ve telif hakkı Maçka Belediyesi’nin ve Karikatürcüler Derneği Trabzon Temsilciliği’nin olup gönderilen eserler ödül alsın veya almasın iade edilmeyecektir.
9. Ödül törenine katılmak isteyen sanatçılar, katılacaklarını telefon veya faks ile Maçka Belediyesi'ne bildireceklerdir. Maçka’ya geliş ve gidiş uçak ücretleri ve konaklama giderleri Maçka Belediyesi’nce karşılanacaktır.
10. Yarışmaya katılmış olmak tüm şartların kabul edilmesi anlamında değerlendirilecektir.
YARIŞMA TAKVİMİ
Yarışmaya son katılma: 10 Temmuz 2007
Sergi Açılışı ve Ödül Töreni: 27 Temmuz 2007
Sergi süresi ve yeri : 27-29 Temmuz 2007 Maçka
ÖDÜLLER
Birincilik Ödülü: 1500 YTl. + Plaket
İkincilik Ödülü: 1000 YTl. + Plaket
Üçüncülük Ödülü: 750 YTl. + Plaket
Ziya RAMOĞLU Onur Ödülü: Plaket
Teşvik Ödülü (18 yaşın altında bir çizere) : 250 YTL + Plaket
JÜRİ ÜYELERİ
Metin PEKER (Karikatürcüler Derneği Başkanı)
Adnan TAÇ (Karikatürcüler Derneği Trabzon Temsilcisi)
Eray ÖZBEK (Karikatürist)
Atilla ÖZER (Karikatürist)
Cumhur GAZİOĞLU (Karikatürist)
Tamer KÜÇÜK (Karikatürist)
Hakan SÜMER (Karikatürist)
Bülent SÜMER (Karikatürist)

Hiç yorum yok: