18.8.22

Bitmeyen Yarışmalar

Karikatür: Kemal Özyurt
*
30 Ağustos 2021 son katılımlı 1. Uluslararası Karikatür Yarışması "GOLDEN ARZEH" 2021-2022, Lübnan'da düzenlenmiş "Para" konulu sözde yarışma. Şartnamesini Pencere Mizah blogu Türkçe ve İngilizce yayınlamış, kaynak olarak İran'daki cartoonmag sitesini göstermiş; cartoonmag'in kaynağı ise Syria Cartoon sitesi. En fazla 3 karikatürün bir e-mail adresine gönderilebildiği yarışmada Kasım 2021'den Ocak 2022 ortasına kadar açık kalacak sergiye en az bir işiyle seçilen sanatçılara birer katalog gönderileceği, ilk üç dereceye Avro cinsinden nakit ödül (1000, 800, 500) verileceği duyurulmuş. Ben bu yarışmayı güvenilir bulmadığımdan duyurmadım. Eylül 2021 son günlerinde finalist çizerler listesi de yayınlanmış, 66 ülkeden 366 karikatürcünün yolladığı 1788 eserden söz ediliyor (66'ya dikkat!); sonrası yok! Diyelim yarısında espri zayıf olsun, kalanın yarısı da daha önce yayınlanmış, yarışmalara katılmış, yani bir şekilde görülmüş espriler olsun: Gene de geriye 400-500 tane yeni, taze, farklı espri kalıyor. Bunları ömür boyu çizsen idare olursun yani, serbest konulu çalışma diyerek yarışmalara gönder gitsin... Sergi haberini, sonuçlarını, kazananları, katalogunu gören, duyan varsa bildirsin lütfen, yayınlayayım!
*
20 Nisan'da on günlük süre uzatımı duyurusuna rastladığım Karikatürcüler Birliği ve Karikatürcüler
Kahvesi Kulübü diye tercüme edilebilecek bir organizasyon tarafından Savaş / Barış, Enflasyon, Trafik vb. birbiriyle ilgili / ilgisiz ama her zaman güncel olan konularda Hindistan'da (fakat Hindistan karikatür sitelerinde bu duyuru yok!) düzenlenen bir yarışma ve sergi haberi Suriye Karikatür sitesinde duruyor. Yarışma ama ödülsüz! Yine bir e-mail adresine işlerinizi gönderebiliyorsunuz! Bu haberi Tebriz Karikatür sitesi de yayınlamış. Neredeyse üç ay oluyor son katılım biteli. Neyse 3 Ağustos'ta rastladım Facebook'ta: Fan Lintao'ya Birincilik, Jabar Saber Qader'e İkincilik mesajı gelmiş; ödüllerin gönderilmesi için posta adresleri isteniyor. Teşekkür edilen jüri üyeleri belli değil. Hiçbir sitede sonuç haberi yok. Yazışmalarda tek bir sorumlu isim dahi yok. Sonrası yok. 
NOT: 19.08.2022: Facebook arkadaşlarımdan olan Kishor Shitole (bu yarışmanın süre uzatımını da meğer ilk o duyurmuş! Sitesinde onu kaynak göstermeden yarışma haberini yayınlayanların bu ketumiyeti, kendilerini gaipten yarışma haberleri alan sözde karikatür gurusu yerine koymak değilse, onların da arkadaşı olduğunu düşündüğüm Kishor'un haber jestine saygısızlık sayılmaz mı?), Birincilik mesajı alan çizerin sorgulayıcı yorumları sonucunda CC Combine başkanıyla konuyu konuştuğunu, yarışmayı düzenleyen Balasaheb Thackeray vakıf komitesi kurucusunun bir iki gün içinde kazanan sanatçıların ödül, sertifika ve kataloglarını kargo ile göndereceğini öğrendiğini belirterek yollanmaya hazır zarfların toplu resmini de eklemiş. Keşke düzenleyen vakıf ismini ve komite başkanının (hâlâ açıklanmayan!) adını, ve tabii ki ödüllerin varlığını ve niteliğini, daha ilk baştan zikretselerdi de güvenilir bir etkinlik olarak dünya çizerlerinden yoğun ilgi görebilselerdi. Kazanan eserler, albüm, jüri üyeleri, katılımcılar listesi hâlâ muamma! Olayın karikatürle ilgisi kalmamış neredeyse; katılanlar arasında olmak istemezdim. 
*
Yine Suriye Karikatür sitesinde karşımıza çıkan bir yeni yarışma: Lotus. Konusu çok önemli: Cehaletin kökünü kurutmak! Kuralı katı: Hem yeni, hem de hiçbir yarışmaya gönderilmemiş olmalı katılacak eserler! Hiç görülmemiş, yayınlanmamış olmalı ki yarın bir gün "Bu eser, bu espri benimdi; Lotus yarışmasına yolladıydım" diye ortaya çıkamayasınız! Irancartoon sitesi de, Pencere Mizah blogu da yayınlamış bu yarışma haberini. Lotus yiyenlerin uyuşukluk ve unutkanlığa sürüklendiği Odysseia'da anlatılıyor; manidar bir isim. Yarışma Mısır'da düzenlenmiş gösteriliyor, fakat oldukça etkin bir blog olan Mısır Karikatür sitesinde ismi dahi geçmiyor
Bir süre önce neredeyse hiç tanınmamış isimler de içeren jüri üyeleri listesi yayınlandı. Gene de ilgi çok düşük olmalı ki katılım süresi dolmadan (tıpkı bir önceki sözde yarışma gibi) on günlük bir süre uzatımına gidilmiş: 30 Ağustos 2022. Ödüller tam on tane Özel Ödül: kazananlara Teşekkür Belgesi ve PDF albüm gönderilecek (bunların hepsi sanal ortamda gerçekleşen şeyler, hiçbir masrafı yok, yani sıfır maliyetle sözüm ona ödül dağıtıyorsunuz!); sergi tarihi ise ilerde belirlenecek! Öbür katılımcılar katıldığıyla kalacak korkarım; PDF albüm yapılsa bile, belki de sadece kazanan eserleri içerecek, o kadar! O jüri üyeleri hangi gerekçelerle bu listeye isimlerini yazdırmış olabilir bilemiyorum. Kimin düzenlediği belli değil, sorumlu tek bir isim, bir kurum, dernek, vakıf, müze, belediye, vb. yok; ödül hiç yok desen yeri, gene de o isimler orada jüri!
*

Hiç yorum yok: