31.7.22

Dünya karikatür arenasında çizerlerimiz: Temmuz 2022

* İspanya'da güzün açılacak 29. Alcalá Üniversitesi Uluslararası Grafik Mizah Sergisi 2022'de eseri sergilenecek çizerler belli oldu. Yüzü gülmeyen çocuklar başlıklı sergide Türkiye'den Oğuzhan Çiftçi, Musa Gümüş, Fethi Gürcan Mermertaş, Ali Hakan Alan, Muammer Olcay, Kaan Saatçi ve Mustafa Yıldız'ın çalışmaları izlenime sunulacak.
* Kosova'da bu yıl düzenlenen 8. Ferizaj Uluslararası Karikatür Festivali'ne 55 ülkeden 264 karikatürcü 1250 dolayında eser gönderdi. "Engelliler" temel konusu yanı sıra "Kültürel Miras" ve "Serbest" konulu işlerin de kabul edildiği e-katılımlı etkinlikte finalist 35 çizerden biri Türkiye'den Musa Gümüş. 
* Brezilya'da bu yıl 49. edisyonuna ulaşan Uluslararası Piracicaba Mizah Sergisi'ne seçilen sanatçılar açıklandı. Türkiye'den Halit Kurtulmuş (Portre Karikatür), Oğuz Gürel (Karikatür, Siyasi Karikatür, Sağlık, Bant Karikatür) ve Kaan Saatçi (Sağlık) belirtilen dallarda eseri sergiye seçilen, ödüle aday finalist isimler içindeler.
* Mısır'da 2020 yılında düzenleneceği duyurulan "Müzik" ve "Ümmü Gülsüm" konulu 7. Uluslararası Karikatür Buluşması sergisi 20 Temmuz 2022 günü açıldı. Kahire Opera Binası Sanat Sarayı'nda on gün süreyle izlenebilen sergiye eseri seçilen çizerler arasında Kıbrıs'tan Mustafa Tozakı, Türkiye'den Dinildomar das Chagas, Hilal Özcan, Menekşe Çam, Mustafa Yıldız, Oğuz Gürel ve Yüksel Cengiz yer aldı.
* Çek Cumhuriyeti'nde bu yılki konusu "Yiyecek içecek" olarak belirlenen Uluslararası Franzensbad Karikatür Festivali ödülleri açıklandı. Uluslararası etkinliğin jürisi ilk üç ödülü (herhalde Çekçe) yazılı / balonlu karikatürlere verdi! Türkiye'den Ömer Çam'ın ilk 16 eser içindeki çalışması (Yukarıda) Diploma ödülüyle değerlendirildi.  
* Romanya'daki "Ekmek" konulu 16. Uluslararası Bukovina Karikatür Sergisi 2022 albümü yayınlandı. Tüm ödüllü çalışmaların bulunduğu sanal albümde Türkiye'den Hicabi Demirci, Oğuz Gürel ve Serpil Kar'ın "Finalist" olan, Cenk Alparslan'ın ise sergiye seçilen karikatürleri var. Yarışmaya 58 ülkeden işlerini gönderen sanatçı sayısı toplam 393.
* İran'da Fars Eyaleti Vergilendirme Genel Müdürlüğü Halkla İlişkiler Dairesi tarafından düzenlenen Şiraz Uluslararası Vergilendirme Karikatür Festivali 2022'de kazananlar belli oldu. Değerlendirmede en yüksek puana ulaşarak Şiraz Özel Ödülü ve plaket kazanan beş eserin çizerlerinden biri Türkiye'den Hikmet Çil (Üstte)
* İtalya'daki "Eşeğini sağlam bağla, komşunu hırsız çıkarma" konulu, e-katılımlı 9. Uluslararası Caneva Ödülü Karikatür Yarışması 2022'de ilk iki ödül Türkiye'ye: Mehmet Zeber Birincilik (600 €), Musa Gümüş İkincilik (250 €) ödüllerinin sahibi oldu. Her iki eser hakkında benzerlik iddiaları sosyal medyada yayınlandı. 
* Romanya'da Sahte / Yalan Haber konulu yapılan 32. Uluslararası Gura Humorului Festivali Karikatür Yarışması 2022 sonuçlandı. Her sanatçıdan 2 adet olmak üzere, 1 Ocak 2022 sonrasında üretilmiş, hiç yayınlanmamış, dijital veya orijinal eserlerin geleneksel posta veya internet yoluyla kabul edildiği etkinlikte Türkiye'den Musa Gümüş, Onur Mansiyonu kazandı. 
* Norveç'te düzenlenen "Tüm dünyada kadınlara yönelik şiddeti durdurun: Sessiz kalmayı reddedin" konulu Uluslararası Karikatür Yarışması ve Sergisi 2022'de kazananlar 8 Haziran'da açıklandı. Türkiye'den Kürşat Zaman'ın çalışması (Aşağıda) Onur Mansiyonu ile ödüllendirildi
* Kuzey Makedonya'da bu yıl 54.sü düzenlenen Serbest konulu Üsküp Osten Dünya Karikatür Galerisi 2022 yarışmalı sergisinin ön elemesi yapıldı. Bu yılki seçici, çizer Luka Lagator (Karadağ), 46 ülkeden 286 sanatçının yolladığı, 297 orijinal ve 993 elektronik katılım olmak üzere toplam 1290 eserden, her birinden en az bir karikatür olarak 130 sanatçı ismi belirledi. Bu eserler, her çizerden tek adet kalacak şekilde uluslararası jüri tarafından bir kez daha seçimden geçerek finalist eserler halini alacak. Ödüllendirme daha sonra. Türkiye'den seçilen isimler: Ali Hakan Alan, Cenk Alparslan, Erdoğan Başol, Hüseyin Çakmak (Kıbrıs), Hikmet Çil, Fahriye Çıtaklı, Hicabi Demirci, Arif Demirel, Musa Gümüş, Oğuz Gürel, Serpil Kar, İsmail Kar, Muhittin Köroğlu, Bülent Okutan, Muammer Olcay, Altan Özeskici, Kaan Saatçi, Mehmet Zeber. 

Hiç yorum yok: