28.2.21

Çizerlerimize uluslararası yarışmalardan yeni ödüller

* Suriye'de düzenlenen 17. Uluslararası Suriye Karikatür Yarışması 2021 sonuçlandı. Sevgi konulu etkinlikte Türkiye'den Hicabi Demirci (Yukarıda) ve Oğuz Gürel finalist seçilerek Onur Mansiyonu sertifikası kazandılar. Portre Karikatür dalında ise konusu Suriyeli şair Nizar Qabbani olan yarışmanın jürisinde görev yapan isimler şöyle: Bushra Al-Hakim (Suriye), Saad Al-kassem (Suriye), Omar Seddek (Mısır), Walter Toscano (Peru), António Santos (Portekiz), Raed Khalil (Suriye), Moaffak Makhoul (Suriye). 
* Belçika'daki Avrupa Karikatür Merkezi'nin bu yıl "İhtimaller ve Fırsatlar" konulu düzenlediği 23. Uluslararası Avrupa Karikatür Bienali'nde kazananlar belli oldu. Jürinin nakit ödüllü dereceler ve 3 Onur Mansiyonu için çevrimiçi oylamayla belirlediği çizerler arasında Türkiye'den Muammer Olcay yer alıyor. 80 ülkeden 714 çizerin 2.311 eserle katıldığı etkinliğin 3 Nisan'daki açılış töreni de koronavirüs salgını dolayısıyla çevrimiçi olacak
* İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Uluslararası Karikatür Yarışması 2021 sonuçlandı. 62 ülkeden 549 çizerin bin 672 eserle katıldığı yarışmada Seçici Kurul'u oluşturan karikatürcüler Cemalettin Güzeloğlu, Canol Kocagöz, Eray Özbek, Menekşe Çam ile illüstratörler Görkem Şengüler ve Hilal Bayındır, Birincilik ödülünü Azerbaycan’dan Seyran Caferli'nin çalışmasına verdi. Etkinlikte İkincilik ödülünü İsviçre’den Ernst Mattiello kazanırken, Üçüncülük ödülünü ise Türkiye’den Halit Kurtulmuş Aytoslu aldı (Altta).
* Türkiye'de düzenlenen 5. Uluslararası Yeşilay Karikatür Yarışması 2020'de Birincilik Ödülü'nü Türkiye'den Gökçen Çukadar kazandı. "Yeni Nesil ve Yeni Nesil Bağımlılıklar" ana konulu etkinlikte 69 ülkeden 1.088 katılımcının 2.034 başvurusu değerlendirildi. Yarışmanın Mazhar Osman Özel Ödülü Türkiye'den Kürşat Zaman'ın çalışmasına verildi.
* Sırbistan'ın Krusevac kentinde bu yıl "Pencere" konulu düzenlenen ve son katılma tarihi 25 Ocak 2021 olan 29. Uluslararası Altın Miğfer Mizah ve Yergi Festivali'nde jüri üyeleri Goran Ćeličanin (Başkan), Muhamed Đerlek ve Branislav Miljković, 50 ülkeden 291 sanatçının yolladığı 882 karikatürü 12 Şubat 2021 tarihinde değerlendirdi. Öncelikle albüme alınacak eserleri belirleyen jüri, ikinci aşamada her üyenin seçtiği 5'er çalışmadan oluşan 15 finalist karikatürü yine her üyenin ayrı ayrı oylamasıyla 1'den 15'e kadar puanlandırdı. Bu son aşamada toplam 39 puana ulaşan Karadağ'dan Darko Drljević Birincilik, 37 puanla Belçika'dan Stefaan Provijn İkincilik ve 36 puanla Sırbistan'dan Jugoslav Vlahović Üçüncülük ödüllerini kazandılar. Kalan 12 finalist eser arasındaki Türkiye'den Musa Gümüş'ün "Sosyal Mesafe" isimli çalışması (Aşağıda) Diploma ile ödüllendirildi.

Hiç yorum yok: