30.11.19

Çizerlerimize uluslararası etkinliklerden yeni ödüller

* Hollanda'da bu yıl Rotterdam Karikatür Festivali (CFR 2019) kapsamında "(Farklı kültürden kişiler arasında) Dostluk / Arkadaşlık" konulu düzenlenen Erasmus Karikatür Yarışması sonuçları belli oldu. Geleneksel posta+internet katılımlı yarışmada Türkiye'den Hicabi Demirci İkincilik Ödülü (750 €) kazandı (Yukarıda). Etkinlik albümünün son kısmındaki jüri raporunda ödül gerekçesi şöyle açıklanıyor:
Hicabi, Erasmus'un arkadaşlık konusundaki düşüncelerinin doğrudan tasviri sayılabilecek bir sahneyi çizmiş: "Bir can dostun için bir iş yapmaktan, o iş ciddi bir emek harcamayı gerektirse bile, kaçınmamalısın" (Erasmus, 30 Nisan 1526). Hicabi, bize tekerlekli sandalyedeki arkadaşlarına yardım etmek için ellerinden geleni yaptıkları besbelli iki çocuğu gösteriyor. Artık bisikletlerini kullanamayacaklar, ama resim bize böylelikle üçünün de yola devam edebileceğini sezdirmektedir: Biri tekerlikli sandalyede ve ikisi yayan olarak. Erasmus, gerçekten, bu gençlerle gurur duyardı! Bu çalışma aynı zamanda ince bir ustalığı da yansıtıyor. 
* İtalya'da bu yıl düzenlenen "Başaşağı - Karanlıkta Suyu Aramak" konulu 8. Uluslararası Speleocartoon Karikatür Yarışması'nda Türkiye'den Hilal Özcan Birincilik Ödülü (500 €) elde etti
* Güney Kore'de bu yıl Sıcak X Soğuk ve Serbest konulu yapılan 8. Sejong Uluslararası Karikatür Yarışması'nda kazananlar duyuruldu. Kıbrıs'tan Hüseyin Çakmak'ın Bronz Ödül/Üçüncülük (300 $) kazandığı etkinlikte tüm kazananlar için tıklayınız. 
* Yunanistan'da bu yıl Cinsiyet Eşitliği ve Cinsiyet Şiddeti konusunda düzenlenen 7. Ymittos Uluslararası Karikatür Sergisi ödülleri açıklandı. Yalnızca A3 boyutunda ve daha önce sergilenmemiş/yayınlanmamış işlerin kabul edildiği e-katılımlı etkinlikte Türkiye'den Halit Kurtulmuş Aytoslu Birincilik Ödülü (4* Delphi Palace Hotel'de 5 gece konaklama / yol-yemek hariç) kazandı (Üstte). Aytoslu'nun bir başka çalışması da Takdir Ödülü kazanan eserler arasında yer alıyor. Tüm kazanan eserler için bkz.
* Türkiye'de bu yıl yapılan 36. Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması sonuçlandı. Yabancı çizerlerin kazandığı ilk üç ödüle layık bulunan çalışmaların üçü de yine daha önce benzeri(!) çizilmiş esprileri tekrarlayan işler olarak sosyal medyada olumsuz gündem oluşturdu. Öte yandan, yarışmanın Birincilik Ödülü'yle eşdeğer (8.000 $) nakit karşılığı olan "Güçlü Kızlar, Güçlü Yarınlar" Özel Ödülü'nü yalın ve güçlü esprisiyle Türkiye'den Ömer Çam'ın karikatürü kazanırken, Ahmet Öztürklevent (Altta) ve Hicabi Demirci'nin vurgulu çalışmaları Başarı Ödülü (500 $) ile değerlendirildi. Yarışmanın ödül töreni Haziran 2020'de yapılacak.
* Türkiye'de Umut Vakfı tarafından düzenlenen 24. Bireysel Silahsızlanma: Yaşama Hak Tanıyın konulu Uluslararası Karikatür Yarışması 2019'da Türkiye'den Ümit Müfit Dinçay Birincilik Ödülü'nü (3.000 $) kazandı (Aşağıda). Aynı yarışmanın iki adet Mansiyon ödülü yine Türkiye'den katılan çizerler Muhammet Akyıldız ile Emrah Arıkan'a verildi. Ayrıntılı haber için tıklayınız.

Hiç yorum yok: