9.3.18

1. Uluslararası "Çevre Sorunları" Karikatür Yarışması 2018, Almanya

1. ULUSLARARASI „ÇEVRE SORUNLARI“ KARİKATÜR YARIŞMASI 2018
Konu: Gezegenimiz İMDAT diyor!
70'li yıllarda henüz çevre ve doğayı koruma hareketi başlamadan çok önceleri, insan ve doğa ilişkilerini inceleyen, insanın doğaya karşı olan dikkatsizliğinden kaynaklı ortaya çıkan olumsuz sonuçlar üzerine kafa yoran, araştırmalar yapan insanlar ve gruplar vardı.
O zamandan beri ne değişti? İklim değişikliği, küresel ısınma, toprağın zehirli atıklarla kirlenmesi, dünya denizlerinde giderek artan mikroplastikler, canlı türlerinin yok oluşları vb. gibi konular dünya medyasında sürekli yer buluyor. Böylelikle hemen herkes sorunlardan haberdar oluyor. Ama sonucunda ne oluyor? Canlı türünün varoluşunu tehdit eden gelişmeler hakkındaki farkındalığın bu kadar artmasına karşın, hem bireylerin hem de toplumların doğaya karşı davranışlarındaki değişim yok denilebilecek kadar az! Peki bunu nasıl açıklamalı?
Tüm önlemlerin alınması halinde bile, ozon deliğinin kendini yenileyip kapanması en az 10 yılı bulacak. Araştırmalara göre; 2050 yılında dünya nüfusunun 9 milyar olması bekleniyor! Eğer, enerji kaynaklarımızı ve doğanın bize sunduklarını bilinçli şekilde kullanmazsak, gezegenimizde yaşamak olanaksız hale gelecek.
1972 yılında Roma Kulübü’nün isteğiyle yapılan bir çalışma; "Doğanın bir Ekonomik Sistem olarak Değerlendirilmesi ve İktisadi Büyümenin Sınırları‘nı incelemiş ve mevcut sistemin dünyayı zorunlu olarak ekonomik ve ekolojik bir çöküşe götüreceğini belirtmiştir. Ayrıca, bu çalışmada insan kaynaklı davranışların etkisi ve nedenlerinin zamansal ve mekansal olarak farklılaştığı üzerinde de durulmuştur. Bu durum, insanların eylemlerinin etkilerini doğrudan anlamak istememelerinin ve sorumluluğu reddetmelerinin de temel nedenlerinden biridir.
İşte tam da bu çelişki, „Karikatür“ sanatının özünde zaten vardır. Dünya Karikatüristlerinden beklentimiz; çizgileriyle bu çelişkiyi, gerçeklik ve insan davranışlarını tatlı bir alay ve hicivle etkili bir biçimde tek bir karede anlatmaları. Sizleri, değerli çalışmalarınızla, bizlere ayna tutarak, kendi iç dünyamıza yolculuk yapmamızı ve düşünce ile davranış biçimlerimizdeki inanılmaz çelişkiyi sorgulamaya davet ediyoruz! Bizimle Gezegenimizi kurtarmaya var mısınız?
Yarışma Koşulları:
1) Yarışmaya sadece internet üzerinden ( planetcallingsos@gmail.com ) katılınabilir (özgeçmiş ve adres de eklenerek).
2) Yarışmaya katılacak karikatürlerin daha önce hiç bir yarışmada ödül almamış olması gerekmektedir. Aksi takdirde ödülün geri alınabilmesi söz konusu olabilecektir.
3) Karikatürler A3 boyutunda, 300 dpi ve JPG formatında olacaktır. (Siyah-beyaz veya renkli olabilir, her türlü boyama tekniği serbesttir.)
4) Yarışmaya son katılım tarihi 1 Haziran 2018'dir.
5) On Seçici Kurul 01-15 Haziran 2018 tarihleri arasında gelen karikatürlerden 100 finalist belirleyecek. Finalistler 10 gün boyunca sosyal medyada, Integra ve Don Quichotte internet sitelerinde yayınlanacaktır.
6) Seçici kurul, gelen karikatürleri 25-30 Haziran 2018 arası değerlendirecek, sonuçlar 01 Temmuz 2018 tarihinde açıklanacaktır.
7) Ödül töreni ve sergi, 22 Temmuz 2018 tarihinde Filderstadt Sanat Galerisi‘nde gerçekleşecektir.
8) Gönderilen karikatürler Integra ve Don Quichotte arşivinde muhafaza edilecektir.
9) Yarışma albümü pdf olarak hazırlanacak ve ayrıca bastırılacaktır.
10) Ödül alan ve sergilenmeye değer bulunan karikatürler, gerektiğinde Avrupa'nın değişik ülkelerinde sergilenecektir.
Ödüller:
- Birincilik Ödülü: 1.500 Euro+Plaket
- İkincilik Ödülü: 1.000 Euro+Plaket
- Üçüncülük Ödülü: 500 Euro+Plaket
- Özel Ödüller
Seçici Kurul Üyeleri:
- Angel Boligan (Meksika)
- Valeri Kurtu (Almanya)
- Peter Nieuwendijk (Hollanda)
- Willem Rasing (Hollanda)
- Bernard Bouton (Fransa)
- Pavel Kuczynski (Polonya)
- Trayko Popov (Bulgaristan)
- Tan Oral (Türkiye)
- Hayati Boyacıoğlu (Almanya)
- Erdoğan Karayel (Almanya)
Teknik Asistan:
- Saadet Demir Yalçın (Türkiye).

Hiç yorum yok: