4.1.16

6 Ocak 2016'da "Kafka(lar) İstanbul'da"

TARİHİ NOT EDİN....06 OCAK 2016
“KAFKA(LAR) İSTANBUL’DA”
Çek Cumhuriyeti’nin tanınmış ressamlarından Jiří Slíva, eserlerini İstanbul’da, Schneidertempel Sanat Merkezi'nde sergileyecek.
Slíva’nın sergisi litografi ve gravür olmak üzere iki bölümden oluşuyor. Sanatçı eserlerinde en fazla sevdiği konuları işlemiş; kafeler, caz müziği, aşk ve elbette Franz Kafka.
31 Ocak 2016 tarihine kadar sürecek "Kafka(lar) İstanbul’da" (Multiple Kafka in Istanbul) sergisiyle sanatçı, 20. yüzyılın ünlü modernist yazarı Franz Kafka’nın ölümsüz eseri Metamorfoz’a (Die Verwandlung) da gönderide bulunuyor.
Franz Kafka, 1883 yılında Prag’da doğmuştur. Ailesi orta sınıf Aşkenaz Yahudilerindendi. Ailede Almanca’ya benzeyen Yidişçe konuşulurdu. Bazı mektupları dışında Kafka’nın tüm çalışmaları Almanca yazılmıştır. Kafka, hayatta olduğu süre içinde 7 kitap yazmış, ardında birçok yayınlanmayan çalışma ve döküman bırakarak 1924 yılında ölmüştür.
Jiří Slíva, 1947 yılında Çek Cumhuriyeti’nin dördüncü büyük kenti olan Pilsen’de dünyaya geldi. 1966 yılında Prag‘a taşındı ve halen orada ikamet etmektedir. Sanatçı bugüne dek yüzün üzerinde kitap resimlemiş, karikatürleri Die Welt, Die Zeit, Stern, The Wall Street Journal, The NY Times gibi gazete ve dergilerde yayınlanmış, Berlin, Paris, Roma, Viyana, Tokyo ve New York gibi kentlerde kişisel sergiler açmıştır.
Çek sanatçı Schneidertempel Sanat Merkezi'nde açacağı "Kafka(lar) İstanbul’da" sergisi ile Türkiye’de ilk defa görücüye çıkacaktır. Bu sergi Türkiye Çek Cumhuriyeti Büyükelçiliği'nin 2016 yılında düzenleyeceği etkinlik serisinin ilkidir.
Sergi 6 Ocak itibari ile 31 Ocak 2016 tarihine kadar açık olacaktır.
Sergi açılışı: 6 Ocak 2016, saat 18:00.
Ayrıntılı bilgi için bkz: Schneidertempel.

1 yorum:

Ebru dedi ki...

Merhabalar,

Modern dünya edebiyatının ikonik ve özgün yazarlarından biri olan Franz Kafka‘nın romanlarını okumayı, gerek farklı bakış açıları edinmek gerek insan ilişkilerini çözümlemek açısından oldukça faydalı buluyorum. Yazarın, 1912 yılında yazdığı ‘’Dönüşüm’’ adlı romanını da bu hafta itibariyle bitirdim ve bu kitaptan derlediğim alıntıları okumanız için sizinle de paylaşmayı isterim: http://www.ebrubektasoglu.com/yazi/franz-kafkanin-donusum-romanindan-hafizama-kazinan-20-alinti/
Kitabın en çarpıcı cümlesi, daha ilk satırda kendini gösteriyor.

‘’Gregor Samsa; bir sabah içini sıkan bunaltıcı düşler gördüğü uykusundan uyandığında, kendini devasa bir böceğe dönüşmüş olarak buldu.’’

Umuyorum ilgiyle okursunuz,
sağlıkla kalın.