20.1.13

21. DICACO 2012 uluslararası karikatür yarışması albümünde çizerlerimiz ve ödülleri

Birkaç gün önce adresime ulaşan Güney Kore'nin Daejeon kentindeki geleneksel karikatür yarışmasının 2012 albümü milim şaşmaksızın aynı A4 boyutlarını koruyor: 21 x 29.7 sm. Fakat bu kez sadece birkaç isim-eser eşleştirme hatası yapılmış, ancak farkedilerek ufak etiketler aracılığıyla düzeltilip gönderilmiş yine katılımcılara. Bence buna dahi gerek yoktu: sanatçı adı yerine sadece ülkesinin ya da adresindeki sokak isminin yer aldığı ne prestijli albümler yayınlanmıyor ki çizgi dünyasında!
DICACO bu yıl bildiğim kadarıyla ilk kez son katılım için süre uzatımına gitti, hem de iki defa - bu arada Olimpiyatlar konusunu da Yeni Ekolojik Kent ana konusuna (Tema) ekledi - : sebebi ise ilk sergiyi kentin yeni kurulmakta olan Sejong ulusal yönetim merkezi bölgesindeki inşaatların bitiminde görkemli biçimde açma hedefi. Nitekim albümden anlaşılan ilk sergi Sejong Kültür ve Sanat Merkezi Galerisi'nde 7.9.2012 - 5.12.2012 arasında yapılmış, ikinci sergininse 4.1.2013 - 31.1.2013 tarihlerinde Daejeon Metro İstasyonu Galerisi'nde açılması planlanmış (umarım Korece işaretleri yanlış yorumlamıyorumdur).
Etkinliğin bu edisyonuna 371 yabancı, 22 Koreli, ayrıca 115 öğrenci olmak üzere toplam 508 sanatçı, konulu dalda 581, serbest konuda 827 olmak üzere toplam 1408 eserle katılmış. Bu eserlerin 1104'ü yabancı, 47'si Koreli, 257'si ise (çoğunluğu yine Koreli) öğrenci çizerler tarafından gönderilmiş. Yarışmada 318 ödüllendirme yapılmış. Türkiye'den 134 karikatür yollayan 45 katılımcının 23'ü ödüllendirilmiş.
Yarışmada temel büyük ödülleri kazanan isimleri daha önce haberleştirmiştim. Şimdi albümdeki tüm karikatürlerin ışığında, Türkiye'den katılarak ödül kazanan tüm çizerleri not ediyorum:
Bronz Ödül: Recep Bayramoğlu
Öğrenci Onur Mansiyonu: Oğuz Tuna, 15 yaş.
Öğrenci Özel Ödülü: Doğa Zeren Sipahi, 12 yaş.
Tema Ödülü: Mete Ağaoğlu, Kamil Yavuz, Musa Gümüş, Bülent Okutan.
Başarı Ödülü: Muhittin Köroğlu.
En İyi Karikatür Ödülü: Serdar Kıcıklar, Aşkın Ayrancıoğlu, Mehmet Arslan, Erdoğan Başol, Nuri Bilgin, İ. Serdar Sayar, Ülgen Güllü, Tekin Güreken, Ahmet Ümit Akkoca, Kemal Özyurt, Halit Kurtulmuş Aytoslu, Seyit Saatçi, Ercan Baysal, Sait Munzur.
Onur Mansiyonu: Yasemin Osman.

Hiç yorum yok: