18.4.12

1. Uluslararası Karikatür Yarışması, Beyin Hapşırığı 2011 albümü, Slovakya

Geçen hafta adresime ulaşan 1. Uluslararası Karikatür Yarışması, Beyin Hapşırığı (Dört dörtlük insan - sağlam kafa, sağlam vücut - idealinden hastalık hastalığına ve de tersine) albümü 20 x 21 sm ölçülerinde ve kapaklar dahil 36 sayfa.
Slovakya'nın Prešov kenti Kültür ve Eğlence Parkı tarafından 2011'de düzenlenen yarışmanın konusu İdeal ve İdealizm olarak belirlenmiş, hem geleneksel posta yoluyla, hem de e-posta ile katılım kabul edilmişti. Tüm katılımcılara albüm göndermeleri tabii ki büyük bir jest: 48 ülkeden 206 sanatçı toplam 682 eser yollamış yarışmaya (Ülke bazında sıralanınca, bir sayfaya sığmış tüm katılan isimler, hatta yer bile artmış). Kazananları daha önce duyurmuştum, bu kez Türkiye'den kimlerin karikatürü var albümde, onları not edeyim: Erdoğan Başol, Recep Bayramoğlu, Ahmet Büyükmehmetoğlu, Serpil Kar, İ. Serdar Sayar.
Slovak Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı tarafından Košice 2013 Avrupa Kültür Başkenti programı çerçevesinde finanse edilen etkinliğin sergisi ve ödül töreni 6 Aralık 2011'de Prešov Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilmiş. Jüri başkanı Polonyalı karikatürcü Henryk Cebula, sunuş yazısının sonunda, çizerlerin eserleriyle "beyinsizlere" beynin varlığını ve çizgisel mizahın bunun doğal sonucu olduğunu anlatmayı denediklerine vurgu yapıyor.
Üstte: Albüm ön kapak ve tanıtıcı iki örnek sayfa (Büyültmek için resmin üzerine tıklayınız).
Ayrıca bkz: caricaturque .

Hiç yorum yok: