13.8.10

Kosova'dan gelen sergi albümü: "Agim Krasniqi & Guests"

Kosova'nın başkenti Priştine'de geçtiğimiz ay düzenlenen "Agim Krasniqi ve Misafirleri" karikatür sergisinin albümü katılımcılara ulaştı. Geçen yıl 29. Uluslararası Nasreddin Hoca Karikatür Yarışması'nda Akşam Gazetesi Özel Ödülü'nü kazanan Kosovalı çizer dostumuz Agim Krasniqi, Temmuz ayında sergi açma olanağı bulduğu Qafa Complex'teki sanat galerisinin duvarlarını yakın dostlarıyla paylaşmak amacıyla bizlere Kosova Kültür, Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın resmi daveti desteğinde çağrıda bulundu. Birkaç karikatür ve kısa yaşamöykülerimizi elden ve internetten ileterek davete icabet ettik. Oraya komşu ülke Arnavutluk'tan katılan çizerler sergi açılışında bulunarak düzenlenen panelde ülkelerinin karikatür sanatını basın temsilcilerine ve sanatseverlere anlatma olanağı buldular (en altta). Ne var ki bizler, birkaç gün konaklama olanağı da doğduğu halde, sadece, bir ay öncesinden fiyat aldığım yarı yarıya indirimli uçak biletlerimizi karşılamasını talep ettiğim, hepimizin üyesi olduğu Karikatürcüler Derneği yönetiminden umulan desteği göremediğimizden bu etkinlikte yer alamadık.

01-15 Temmuz 2010 arasında izlenime açık tutulan serginin albümü, Kosova Kültür, Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın desteğiyle, 19.5x22.3 cm boyutlarında renkli olarak hazırlanmış ve kapak dahil 40 sayfadan oluşuyor.

Agim Bey'in bu nazik davetine cevap veren karikatürcüler albümde şöyle sıralanıyor:
Ramadan Zaplluzha (Kosova), Bujar Kapexhiu (Arnavutluk), Arben Meksi (Arnavutluk), Orlis Vathi (Arnavutluk), Klodian Bezhani (Arnavutluk), Kemal Özyurt (Türkiye), Fahri Eyican (Türkiye), Ahmet Ümit Akkoca (Türkiye), Ümit Müfit Dinçay (Türkiye). Her konuk katılımcı, albümde biyografisi ve sergide yer alan 2-3 eserinden birer örnekle tanıtılıyor.

Albüme aydınlatıcı bir giriş yazısı kaleme alan sanat eleştirmeni Mustafa Ferizi, tanıtım açısından önemli bir girişim saydığı bu serginin önümüzdeki yıl geleneksel ve uluslararası nitelik kazanmış olarak tekrarlanması umuduyla sözlerini bitiriyor.


Hiç yorum yok: