31.1.21

Yolsuzluk ve Kalkınma konulu uluslararası karikatür yarışması, Rostock 2021, Almanya

Yolsuzluk ve Kalkınma konulu uluslararası karikatür yarışması, 
Rostock 2021, Almanya
Yolsuzluk, dünya çapında sosyo-ekonomik kalkınmanın önündeki en büyük engellerden biridir. Yolsuzluk, topluma ve doğal dünyaya ağır yükler getirir. Sosyo-ekonomik kalkınmaya ayrılan mali kaynaklar yolsuzlukla başka yönlere çevrildikçe, özel çıkarlar genel olarak halkın zararına öncelik kazanır. Gelir dağılımının bozulması ve yozlaşmış uygulamalardan çokça etkilenen harcama kararları nedeniyle yoksulluk ve sosyal eşitsizlikler artar. 
Yolsuzluğun birçok yüzü ve boyutu vardır: rüşvet, zimmete para geçirme, siyasi partilerin yasadışı finansmanı, vergi kaçakçılığı ve diğer birçok örnek. Ancak toplum olarak karşılaştığımız en yıkıcı sorunlardan biri yolsuzluğa karşı geliştirdiğimiz yaygın hoşgörüdür. Bu hoşgörü, “dürüstlük enayiler içindir” ve “gerçek yalancılar akıllı olur, sadece aptallar yakalanır” gibi klişelerle ifade edilen değerler çürümesinde kendini gösterir. Seçmenler genellikle şu düşüncelerle politikacıları seçerler: "Hırsız olmak isteyen yeni birini seçmektense, bildiğin bir hırsıza oy vermek daha iyidir" veya "Çalıyor, ama çok da hayır yapıyor" ya da "Hiç olmazsa kötülerin iyisini seçmeli, ehveni şer yani”. 
İşte bu nedenlerle, yolsuzlukla ilgili farkındalığımızı artırmak ve toplumu bunun zararlı etkileri konusunda eğitmek için, mizahı kullanan sizleri ve sizin yolsuzluğa ilişkin yorumlarınızı bekliyoruz. 
• Günlük yaşamınızda yolsuzlukla karşılaştığınız yerleri bize gösterin. 
• Yolsuzluğun dünya üzerindeki olumsuz etkisi nedir? 
• Yolsuzlukla mücadele bugünlerde ne durumda?
Yolsuzlukla mücadelenin, Küresel Amaçlar’dan 16. sıradaki “Barış, Adalet ve Güçlü Kurumlar” ile çok yakından ilgili olduğuna dikkat çeken çizgiler istiyoruz. Bu 16. hedefi Birleşmiş Milletler'in diğer Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları bağlamında açıklayan ve bütün bu hedeflerin farkındalığını gelecek kuşaklara aktaran karikatürler bekliyoruz. 
Yarışma Başlangıç Tarihi: 15 Ocak 2021 
Son Gönderim Tarihi: 31 Mayıs 2021 
Katılım koşulları:
1. Yarışmanın başlığı “Basit olarak açıkla: Yolsuzluk ve Kalkınma”dır (JUST EXPLAIN IT SIMPLY: Corruption and Development).
2. Tüm çizerler katılabilir.
3. Son katılma: Eserler 30 Haziran 2021 tarihine kadar düzenleyen kuruluşun belirlediği competition@cartoons-talide.de e-mail adresine gönderilmeli veya şu adrese posta yoluyla ulaşmış olmalıdır: TALIDE e.V., Waldemarstraße 33, 18057 Rostock, Germany.
31 MAYIS 2021'den sonraki bir tarih damgası taşıyan gönderiler yarışmaya alınmaz. Zarfın üzerine yarışma başlığı olan "Basit olarak açıkla" anlamındaki [ Just explain it simply ] ifadesi yazılmalıdır.
4. Sayı: En çok 3 eser. 
5. Eserler orijinal ve herhangi bir yarışmaya katılmamış olmalıdır. Karikatürde başlık ya da altyazı varsa bu Almanca, İspanyolca veya İngilizce dillerinden birinde olmalıdır.
6. Her katılımcı kendi orijinal eser(ler)iyle katılabilir.
7. Boyut: En fazla A4 (210 x 297 mm)
8. Eserler çerçevesiz/paspartusuz olmalı. Çalışılacak teknik: Serbest.
9. E-mail yoluyla gönderilecek eserin görsel dosyası JPG formatta, 300 dpi çözünürlükte ve en az 1 MB, en fazla 15 MB büyüklükte olmalıdır.
10. Orijinal eser(ler)in arka yüzünde / e-mail yoluyla katılım mesajında ad, adres, elmek ve tel no (name, address, e-mail, phone number) belirtilmelidir.
11. Ayrıca en fazla bir A4 sayfası uzunlukta yaşamöyküsü (C.V. = curriculum vitae) ile katılımcı fotosu ya da özportre karikatürü eklenmelidir.
12. Eserleri bağımsız bir jüri değerlendirecektir.
13. Ödüller: 1.000, 500, 300 Avro.
14. Ödül kazanan eserlerin mülkiyeti düzenleyen kuruluşa geçer.
15. Orijinal eserler ancak katılımcı tarafından önceden belirtilmek ve uygun bir zarf ile pul eklenmek koşuluyla geri gönderilir.
16. Seçilen eserler sergilenecek ve yarışma albümü yayınlanacaktır. Sergide ve/ya albümde eseri yer alan çizerlere albüm ücretsiz olarak gönderilecektir.
17. Katılımcı, eser(ler)inin düzenleyen kuruluş tarafından kendi yayınlarında ve sergiye ilişkin yapılacak yayınlarda kullanılmasına izin vermiş sayılır.
18. Katılımcı, bu yarışmanın tüm koşullarını ve eser(ler)inin düzenleyen kuruluş tarafından kullanılmasını, sergilenmesini ve yarışma albümünde yayınlanmasını baştan kabul eder.
19. Katılımcıların, sunulan eserin içeriğinin telif hakkı, yarışma kuralları, çocuk esirgeme hukuku, ticari marka kanunu veya diğer sınai mülkiyet hakları ile üçüncü şahısların kişisel haklarıyla ilgili kanunlara aykırı olmadığından emin olmaları gerekmektedir.
20. Düzenleyen kuruluş, yarışmanın kayıt ve koşullarını değiştirme hakkını saklı tutar. Yine, düzenleyen kuruluş, herhangi bir zamanda yarışmayı iptal etme, yarışmada değişiklik yapma ve yarışmanın amaçlanan nitelikte gerçekleşmemesi halinde ödülü değiştirme hakkına sahiptir. 
21. Katılımcı, yarışmayla ilgili olarak düzenleyen kuruluşa karşı herhangi bir yasal girişimde bulunmayacağını baştan kabul eder.
Çeşitli dillerde kaynak: cartoons-talide.

Hiç yorum yok: