Eskişehirli iki sanatçı Beytullah HEPER - Pertev ERTÜN KARİKATÜR SERGİSİ
Karikatür sanatının ülke çapında tanınmış bir çok temsilcisi İstanbul’da basında çalışmaktadır. Doğaldır ki bu sanatçılar çalıştıkları gazete ve dergiler sayesinde tanınırlar. Çünkü onların çalıştıkları gazete ve dergiler tüm yurt genelinde dağıtılır. Oysa ülkemizde karikatür çizen, bu sanatın emekçiliğini yapan kişiler sadece İstanbul’dakiler değildir. Eskişehir’in, bu bağlamda diğer Anadolu kentlerinden biraz daha farklılık gösterdiği söylenebilir... Bir kere Nasreddin Hoca’nın doğum yeri Eskişehir’dir. Nasreddin Hoca’nın yakın akrabalarının mizah ve karikatür sanatıyla uğraşmaması düşünülemez.
“1950 Kuşağı” temsilcilerinin İstanbul’da yayınlanan dergi ve gazetelerde görünmeye başladığı yıllarda Eskişehir’de karikatür çizmeye başlayan Pertev Ertün ve Beytullah Heper; zaman zaman bu kuşağın yayınlarında (41Buçuk, Dolmuş, Tef vb) görünmekle birlikte daha çok yerel basında karikatürler çizmiş ve çizmeye devam etmektedir.
“1950 Kuşağı” temsilcilerinin İstanbul’da yayınlanan dergi ve gazetelerde görünmeye başladığı yıllarda Eskişehir’de karikatür çizmeye başlayan Pertev Ertün ve Beytullah Heper; zaman zaman bu kuşağın yayınlarında (41Buçuk, Dolmuş, Tef vb) görünmekle birlikte daha çok yerel basında karikatürler çizmiş ve çizmeye devam etmektedir.
1950 Kuşağı’nın Anadolu temsilcileri 60 yıllık karikatür yaşamından sonra belki de bir jübile yapıyorlar. Kendi şehirleri Eskişehir’de Anadolu Üniversitesi Eğitim Karikatürleri Müzesi’nde karma bir sergi ile izleyenlerin karşısına çıkıyorlar.
Pertev Ertün, bir kısmı çalıştığı Sakarya gazetesinde yayınlanan, Beytullah Heper ise daha çok son dönemde çizdiği yayınlanmamış (sıradan insanların mizahını yapan) toplam 60 karikatürle Eskişehirli sanatseverleri selamlıyor.
5 Aralık 2007 Saat:17.00'de açılacak olan sergi, Karikatür Sanatını Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından düzenleniyor. Sergi; 31 Aralık’a kadar açık kalacak.
PERTEV ERTÜN
1922’de Eskişehir’de doğdu.
İlk karikatürü 1940lı yıllarda haftalık mizah dergisi “ Şaka ” da yayımlandı.
1948-49 yıllarında İstanbul’da hazırlanan siyasi halk gazetesi Karadayı’nın kapak ve iç sayfa karikatürlerini çizdi.
1953 yılında Yılmaz Büyükerşen ve Beytullah Heper ile birlikte Eskişehir’de Saksağan mizah gazetesini çıkardı. Haftalık olarak yayınlanan bu gazete iki yıla yakın düzenli olarak çıktı.
Eskişehir’de 1955 yılında Sakarya ve Demokrat Anadolu gazetelerinde günlük karikatürleri yayımlanmaya başladı.
1996 yılında “Pertev’den çizgiler” adlı karikatür albümünü yayınladı.
Eskişehir Gazeteciler Cemiyeti kurucularından olan Pertev Ertün’e değişik yıllarda gazetecilik başarı ödülleri verildi.
Pertev Ertün, Eskişehir’de bilinen en eski karikatürcüdür. Özellikle portreleri ile ünlüdür. Özel ve resmi toplantılarda pek çok tanınmış kişinin portresini yapmıştır. Halen Sakarya gazetesinde günlük, siyasi karikatürler çizmeyi sürdüren Ertün, evli ve bir çocuk babasıdır.
BEYTULLAH HEPER
1927 yılında Eskişehir’de doğdu.
1927 yılında Eskişehir’de doğdu.
1947 yılında karikatür çizmeye başladı.
Eskişehir yerel basınında Sakarya, İstikbal, Her Sabah, Saksağan, Çimdik, İki Eylül gazetelerinde, ulusal basında (1950-65 arası) Resimli Hikayeler, Hayat, Dolmuş, Tef, Akbaba, 20. Asır, Hafta, Yelpaze, 41buçuk dergilerinde karikatürleri yayımlandı.
Günlük Spor gazetesinde “Maraton Raşit” adlı bant karikatür tipini yarattı ve uzun süre yayınladı.
Eskişehir Ticaret Odası gazete ve bültenlerinde yıllarca ticari konularda karikatürler çizdi. İlk kişisel sergisini 1961 yılında Eskişehir’de açtı.
Bir çok ulusal ve uluslararası karma sergi ve yarışmaya katıldı. Ulusal ve uluslararası yarışmalardan ödüller kazandı.
Evli, üç çocuk ve dört torun sahibidir.
PERTEV ERTÜN - BEYTULLAH HEPER KARİKATÜR SERGİSİ
Açılış: 5 Aralık 2007 Saat: 17.00
Yer: Anadolu Üniversitesi Eğitim Karikatürleri Müzesi
Akcami Mh. Malhatun Sk. No:6 Odunpazarı ESKİŞEHİR
Sergi Süresi: 5 Aralık 2007 – 31 Aralık 2007
Tel: 0 (222) 230 02 01, 0 (222) 335 05 80 /3154
EGITIM KARIKATURLERI MUZESI ekm@anadolu.edu.tr
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder