7.6.17

11. Uluslararası Fair Play Karikatür Yarışması 2017, Türkiye

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Fair Play Komisyonu’nun düzenlediği 11. Uluslararası Fair Play Karikatür Yarışması başladı. 7 Haziran – 7 Eylül 2017 tarihleri arasında sürecek yarışmaya dünya çapından 18 yaş altı gençler ve yetişkin amatör, profesyonel karikatürcüler katılabilecek. Bu yıl İzmir Karşıyaka Belediyesi’nin destekleri ile düzenlenen yarışma 2016 yılında CIFP Dünya Fair Play Konseyi’nde Tanıtım dalında Dünya Fair Play Trophy ödülünü kazanmıştı.
Yarışmaya Katılım Koşulları:
1- Konu: Fair Play. Dünyada yapılan bütün spor karşılaşmalarındaki centilmenlik ve kardeşliğine mizah duygusu katarak karikatürle çizilmesi isteniyor.
2- Boyut: Kesin, 25 x 35 cm ebatlarını geçmeyecek, bu ölçülerdeki kağıtlara çizilecektir.
3- Teknik: Renkli veya siyah-beyaz olabilir. Karikatürler kurşun kalemle bırakılmamalı, pilot cinsi veya benzer mürekkepli kalemle baskı tekniğine uygun olarak çizilmelidir. Fosforlu kalemler kullanılmamalıdır.
4- Yarışmaya yollanacak karikatürler çizenin kendi düşüncesi ve eseri olmalıdır.
5- Karikatürler daha önce sergilenmiş ve yayınlanmış olabilir, ancak hiçbir yarışmada ödül almamış olmalıdır.
6- Dijital baskı karikatürler kabul edilir.
7- Yarışmacılar her karikatürün arkasına adı-soyadı, yaş, adres ve telefon bilgilerini mutlaka yazmalılar.
8- Karikatürler son gönderme tarihinden önce posta veya kargo ile yollanmalıdır. Eserler katlanmadan, rulo yapılmadan karton arasında sağlam olarak gönderilmelidir. Adrese elden de bırakılabilir.
9- Yollanan karikatürlerden ödül alsın veya almasın jüri tarafından seçilecekler arasından albüm, poster, sergileme veya çeşitli mekanlarda veya okullarda gösterim Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Fair Play Komisyonu tarafından uygulanacaktır.
10- Albüm, eseri olanlara ücretsiz yollanacaktır.
11- Yarışmada ödül alsın veya almasın eserler geri gönderilmez. Katılımcılar yukarıdaki bütün şartları kabul etmiş sayılırlar.
Ödüller: (Uluslararası- Ulusal,18 Yaş Üstü, çizerler)
1. Ödül: 1000 USD + Plaket
2. Ödül: 500 USD + Plaket
3. Ödül: 250 USD + Plaket
4. Ödül: 100 USD + Plaket
*Başarılı 6 çizere Plaket
* Son Katılım Tarihi: 7 Eylül 2017
Jüri Üyeleri:
* Erdoğan Arıpınar (TMOK Fair Play Komisyonu Başkanı. EFPM 2.Başkanı - Dünya Fair Play Komisyonu Üyesi)
* Doç. Dr. Bilge DONUK (TMOK Fair Play Komisyonu 2nci Başkanı)
* Murat F. Özbay (TMOK Fair Play Komisyonu Üyesi)
* Teoman Güray (TMOK Fair Play Komisyonu Üyesi-Sergi Sorumlusu)
* Karikatürcüler: Muhittin Köroğlu, Ahmed Öztürk Levent, Nühsal Işın, Şevket Yalaz, Mesut Yavuz.
* Yarışmaya Katılım Adresi:
11. Uluslar Arası ve Ulusal “Fair Play.” Karikatür Yarışması:
Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Fair Play Komisyonu Ataköy 34158 /İstanbul- Türkiye
Tel: 0212 560 07 07. Faks: 0212. 560 00 55
E-Posta ile gönderimler: info@olimpiyat.org.tr adresine 200 dpi çözünürlükten ufak olmamak koşulu ile Jpeg formatında yollanmalıdır.
Fair Play Nedir?
Fair Play bir Anglosakson terimidir. Dürüst oyun, dürüst davranış anlamını taşır. Fair Play’in tam anlamı ise etik üstü davranıştır. Etik davranış her konuda kuralları dürüstlükle ve saygı ile uygulamak demektir. Fair Play ise tüm bunların üstünde kişisel çıkarları ve hırsları bastırarak yaşamda üstün insan ruhunu ortaya koymaktır. Sevgi, dostluk, kardeşlik anlayışı olan Fair Play’in sınırı yoktur. Dünyada tüm sınırlar yapaydır. Çünkü en önemli sınır gönüllerin sınırıdır.
Kısa Tarihçe
FairPlay’in kullanım kökeni 15. yüzyıla kadar uzanır. Şövalyelerin yarışmalarda centilmenlik dışı davranışları için "Foul Play" tabiri kullanılmıştır. Fair Play bunun tam aksidir. 16. yüzyılda ünlü yazar William Shakespare eserlerinde Fair Play tabirini kullanmıştır. Spor diline Fair Play 18. yüzyılda İngiltere’de girmiş iyi oyun anlamında kullanılmış, uluslararası bir deyim olmuştur. 20. yüzyılın sonuna doğru Fair Play’i bir toplumsal eğitim sloganı olarak kullanan kuruluşlar ortaya çıkmıştır.
Kaynak: TMOK.

Hiç yorum yok: