5.1.16

Amasya Belediyesi Yarışmalar 2015 albümü

Dün adresime ulaşan Amasya Belediyesi Yarışmalar 2015 albümü yine epey hacimli hazırlanmış, ağırlığı bir kilonun üzerinde (daha önce de belirttiğim gibi, albümde sayfa numarası bulunmuyor).
"Amasyalı Strabon ve Coğrafya" konusunda yapılan bu 6. ulusal karikatür yarışmasında kazananlar daha önce açıklandı. 156 çizerin 212 eserinin değerlendirildiği bu edisyon aynı zamanda uluslararası nitelikte düzenlenmişti. Buna rağmen katılımcı ve eser sayısındaki düşüş düşündürücüdür (2014'te 161 çizer 281 çalışma). Elbette nicelik artışı nitelikte yükselmeyi garanti edemez ama sadece ulusal katılımcılar bakımından ele alındığında bile bu yarışmada iyi gitmeyen birşeyler olabilir mi diye soruyor insan ister istemez. Tabii ki "konu çok zordu, o yüzden katılım biraz düştü" diyerek geçiştirmek de mümkündür.
Bunları irdelemek ve sebepleri gerekçelendirmek organizasyon makamı ve jürinin alanına girer diyerek albüme ilişkin birkaç not düşeyim:
Maalesef yine karikatür yarışmasının konusu albümde belirtilmemiş. Nasreddin Hoca hesabı "Bilenler bilmeyenlere anlatsın" diyebilirsiniz tabii. O zaman da fotoğraf yarışmasının konusunu belirtmeye niye gerek duyulsun ki mesela?
Diğer yarışmalarda belirtilen katılımcı ve katılan eser sayısı karikatür dalında yine yer almıyor albümde. Oysa, bu konuda en iyi yöntem, tüm katılımcıların isim listesini albümde yayınlamaktır. Eseri albüme girmese bile, bir katılımcı eserinin o yarışma adresine ulaşmış olduğunu bu liste sayesinde bir şekilde öğrenebilir. Bu bilgiden dahi mahrum edilen, yarışma konusuna uygun espri(ler) düşündükten sonra çizip renklendirdiği orijinal eser(ler)i ayrıca masraf ederek yarışmaya yollamış olan karikatürcü, bütün bu çalışmalarının sonucunda en ufak bir dönüt (geri dönüş) elde etmeden, en basit bir tecrübe kırıntısına ulaşmadan, yalnız başına bırakılmış, neredeyse cezalandırılmış olmaktadır. Orijinal(ler)ini elden çıkarmış olmanın hüznü de cabasıdır.
Albümde yine birkaç çizerin birden fazla çalışmasına yer verildiği görülüyor. O eserlerin niteliğini tartışmak için değil, ama temel hedeflerden uzaklaşmamak adına, her sanatçıdan bir eserle yetinip daha çok sayıda çizerin albümde birer eserle yer almasına imkan vermek daha uygun olacaktır diye düşünüyorum. Tanıtım için yola çıkıyorsanız, albüm yollama masrafından tasarrufa gitmeyi planlamak yerine, büyük düşünmek durumundasınız demektir. Başka alanları bilemem, ama karikatür alanında bir çizer dünyaya değerdir. Onun için büyük organizasyonlar, internetten duyuru yaptıkları halde, ellerinde adresi bulunan bütün karikatürcülere her edisyonda yeni şartname ve davet mektubu yollamayı ihmal etmezler (örneğin Satyrykon Legnica, Gabrovo, vb).
Tarayıcım kış uykusuna yattığından, görsellerini şimdi veremiyorum, fakat Eskişehir'den Ercüment Somer'in Amasya'ya okumaya gelen ya da okumak için ayrıldığı kentine dönüş yapan bir genç ile Strabon'u özdeşleyen esprisi, Edirne'den Ethem Toğral'ın Strabon ile Ferhat'ı coğrafya planında buluşturduğu özgün çizimi ile 18 yaş altı çizer grubunda Çorum'dan Yaren Balaban'ın dünya haritasını çizebilmesi için Strabon'u gökyüzüne çıkarmış uzaylı dev bir böceği andıran kelebekle getirdiği "kuşbakışı" yorumu bence dikkat çekici çalışmalar.
Ödül kazananlar ve yukarıda ismi geçenlerin yanı sıra albümde şu çizerlerin işleri var: Ahmet Esmer, Ali Bulca, Birol Çün, Caner Demircan, Emrah Arıkan, Engin Selçuk, Hakan Sümer, Hilal Özcan, Hüseyin Tanyeri, İsa Dağı Esat, İsmail Kar, İsmail Mert Eker, İsmail Tortamış, Kemal Özyurt, Makhmudjon Eshonkulov, Mehmet Zeber, Mirsaid Gaziyev, Muammer Kotbaş, Murat Sarı, Musa Gümüş, Önder Önerbay, Satılmış Akın, Seray Kabasakal, Tufan Burhan İleri, Valeriu Kurtu, Zülfikar Aba; (18 Yaş Altı:) Alperen Enes Bayar, Batuhan Çetin, Bengü Yiğitoğlu, Berk Can Kaymaz, Eda Sevinçoğlu, Emre Sayın, Enes Demir, Kubilay Şahin, Sıla Çalışkan, Teoman Guimaraes, Tolga Baş, Tuğba Özçelik, Turan Deniz Kutay, Yağız Efe Çömüz.
Yarışmalar 2015 albümünü adresime gönderen Amasya Belediyesi görevlilerine şartname ilkelerini uyguladıkları için teşekkür ediyorum. Bu yılki konu, biliyorsunuz, "Amasya'da Çocuk Olmak", en çok 5 eser ve son teslim tarihi 12 Nisan 2016 Salı. Kolay gelsin.

Hiç yorum yok: