2.3.12

Demek hâlâ jüriler ve kurallar varmış

Birkaç gün önce sonuçları açıklanan Polonya'nın ünlü Uluslararası Satyrykon Legnica 2012 yarışmasında Büyük Ödül Bulgaristan’dan katılan Valentin Georgiev’e verilmiş, kazanan eserin daha önce yapılmış birçok görsel çalışmaya tıpatıp benzerliği gözden kaçmamıştı (bkz: karcomics). Adı geçen sanatçının birkaç yıl önce Çek Cumhuriyeti’ndeki “2” konulu uluslararası bir yarışmada yine çok bilinen ve internetten ulaşılabilen usta işi bir fotoğrafın aynısını yapıp yolladığı çalışmayla ikincilik ödülü almasına Tabrizcartoon yöneticisi Rahim Asghari’nin büyük tepki gösterdiğini, ne var ki eser sahibi olarak sehven bir önceki çalışmanın sahibi ünlü Çek çizer Bartak'ın adını okuduğundan, tepkisini yanlış isme yönelttiğini hatırlıyorum.
Satyrykon jürisi, bu kez gelişen durumu aleni kopya olarak değerlendirip Büyük Ödül kazanan eseri diskalifye ettiğini ve ödülün bir sonraki eser olan G. Szumowski’nin çalışmasına (Yukarıda) verileceğini açıkladı. Jüri, bununla da kalmayıp, şartnamedeki “daha önce ödül kazanmamış olma” koşulunu ihlal eden Pol Leurs’un “Mavi Kapı” adlı eserini de diskalifye ederek, kazandığı ödülü bir sonraki esere kaydırdı.
Jüri, ayrıca ek bir açıklamayla, doğruluk, dürüstlük ve güzelliğe hizmet etmedikçe sanatın anlamsız olacağını vurguladı. Bu arada, ödülün değil kusurlu eserlerin iptali yoluyla ilkeli tutumunu pekiştirdi: iptal edilen eserin ödülünü bir sonraki finaliste yönlendirmeyi ihmal etmedi; böylece etkinliğe eser gönderen yüzlerce sanatçının emeğine saygısını korumuş, itibarını yükseltmiş oldu.
Demek ki hâlâ jüriler varmış, kurallar işletilebiliyormuş.
Rahmetli Ali Ulvi’nin “bir yarışma(nın sonucu), seçilen yapıtların niteliğinden çok o yarışmanın jürisinin niteliğini belirler” saptamasını hatırlatarak noktalıyorum.
Satyrykon Legnica'da kazananlar (geçersiz liste ve kesin liste).

Hiç yorum yok: