6.12.11

Burdur Müzesi'nin yeni albümü: Karikatürlerle Kültür Varlıklarımız 5

Geçen hafta adresime ulaşan önemli bir albüm: "Karikatürlerle Kültür Varlıklarımız 5". Burdur Müzesi'nin her yıl "Eski Eser - Müze ve İnsan İlişkileri" konulu olarak düzenlediği karikatür yarışmasına 2006-2009 yıllarında katılmış olan eserlerden ödül kazananlarla birlikte seçilen çizgileri kapsayan albüm toplam 206 sayfa ve 23.8 x 15.8 sm. boyutlarında. Albümü yayına hazırlayan: Ahmet Men. Düzenleme, baskı ve cilt ise İstanbul'da Dönence Basım ve Yayın Hizmetleri tarafından gerçekleştirilmiş. Burdur Valiliği Kültür ve Sanat Yayını olarak Haziran 2011 tarihinde yayınlanan albümün basımı Sirmersan tarafından finanse edilmiş.
Burdur Valisi Süleyman Tapsız, albüm için kaleme aldığı Önsöz'de, "İnsanların yaşamları boyunca akıllarından gitmeyeceklerini sandıkları onca bilgi kaybolup gidiyor. Oysa bazı olaylarla ilgili ve hatta ilgilenmediğimiz bir olayla bile olsa, onun izlerini; birkaç çizgi darbesiyle çizilmiş bir karikatür geride bıraktığı uzun bir zaman diliminden sonra, hâlâ bütün canlılığıyla ve vurgusuyla belleklerimizde taptaze tutabiliyor" diyerek çizgi sanatının gücü konusunda önemli bir noktayı ortaya koyuyor.
Müze Müdürü H. Ali Ekinci de "Sunuş" yazısında, şimdiye kadar yayınladıkları 5 karikatür albümünün bugün ülkemizin İl Halk Kütüphanelerinde, Müze İhtisas Kitaplıklarında bulunduğunu ifade ederek sevindirici bir kaynağı işaret etmektedir: Sözü geçen kütüphane ve kitaplıklarda bu albümleri görmek, incelemek, tüm yurttaşlara, özellikle resim, çizgi, sanat sever öğretmen ve öğrencilere açık güzel bir olanaktır; değerlendirilmesini dilerim (Bende de 1 nolu albüm yok örneğin, ilk fırsatta kütüphanede sormak, ulaşabilirsem sayfalarını karıştırmak isterim).
Burdur Karikatür Yarışması albümlerinin farklı bir özelliği var: birkaç yıllık çizgi verimini bir arada sunuyorlar. Dolayısıyla tek bir albümün içinde dahi çizerlerin, çizgilerin, bakış açılarının gelişme süreçlerini izlemek mümkün olabiliyor. Belli motiflerdeki yoğunlaşma, birbirinden habersiz bulunup çizgiye dökülen benzer espriler de hemen dikkati çekiyor. Hem eğlenceli, hem düşündürücü bir şölen gibi bu albümlere bakmak.
"Geçmişten Günümüze Burdur" başlıklı 6 sayfalık bölüm de, fotoğraflar eşliğinde kentin tanıtımını sağlayan, yerinde kullanılmış, sözü uzatmadan ilgi uyandırmayı başarabilen bir metin.
Burdur Müzesi'nin bilgilendirme ve ülkemiz kültür ve turizmini tanıtma yönlerinden katkısı çok büyük olan karikatür yarışmasının bu yeni albümünde benim de bir çalışmam yer alıyor: EVREKA!

Hiç yorum yok: