2.4.25

"Bir Çizgide On Renk" karikatür sergisi Zonguldak'ta açıldı

Zonguldak Belediye Kültür Merkezi'nde bugün "Bir Çizgide On Renk" karikatür sergisinin açılışı yapıldı. Sergide eserleri yer alan çizerler E. Yaşar Babalık, Mümin Bayram, Kürşat Coşgun, Musa Keklik, Adnan Taç, Mustafa Kurmalı, Paylaş Kiraz, Cemal Odabaşı, Fahri Eyican, Aşkın Ayrancıoğlu ile Zonguldaklı tanınmış çizer Ayhan Kiraz sergi anısına toplu bir fotoğraf verdiler (Üstte)
Zonguldak BKM'de saat 17:30'da açılışı gerçekleşen sergiye Zonguldaklı sanatseverler ve öğrenciler büyük ilgi gösterdi. "Bir Çizgide On Renk" karikatür sergisi 7 Nisan 2025 tarihine kadar izlenime açık olacak. 
(Haber: Fahri Eyican).

26.3.25

28 Mart 2025: Ankara'da Behiç Ak karikatür sergisi

Karikatürist, yazar ve belgesel film yönetmeni Behiç Ak'ın karikatür sergisi 28 Mart Cuma günü Ankara'da Karikatür Atölyesi'nde açılıyor. Sergide Behiç Ak'ın farklı dönem ve konular üzerine yapmış olduğu karikatürler yer alıyor. Behiç Ak'ın katılımı ile saat:19.30'da açılışı gerçekleşecek olan sergiye tüm sanatseverler davetlidir.

13.3.25

Kıbrıs, Girne 12. Uluslararası Karikatür Yarışması 2023 albümü

Bugün adresime ulaşan Kıbrıs, Girne 12. Uluslararası Karikatür Yarışması 2023 albümü, tabii ki unutulmaması gereken ortak bir acıyı, bir felaketi de belgeliyor: 17 Ağustos 1999 Depremi üzerinden neredeyse çeyrek asır geçtiğinde yaşanan 2023 Kahramanmaraş depremlerini. 
"Bilindiği üzere 6 Şubat 2023 tarihinde Türkiye'de yaşanan büyük deprem felaketiyle tüm ülke olarak büyük acılar yaşadık. Okullar arası bir spor müsabakası için Adıyaman ilinde bulunan Kıbrıslı Türk sporcu çocuk, veli ve öğretmenlerden oluşan kafile içerisinden 35 vatandaşımızı yaşanan bu büyük felakette kaybettik. Tüm toplum olarak yaşanan bu olay karşısında büyük bir üzüntü yaşadık. Bu süreçte yaraların sarılmasında herkes önemli dayanışma ve yardımlaşma örneği sergiledi. Akabinde yıl içinde düzenleyeceğimiz yarışmanın çalışmaları ise bu dönemde başlamış bulunuyordu. Yarışma düzenleme komitesiyle yaptığımız toplantılar neticesinde bu yılki yarışmada hayati bir konu olan depreme dikkat çekmek, farkındalık yaratmak, ayrıca Şampiyon Melekler Takımı'nı anmak adına yarışmayı düzenleme kararı aldık," diyor Girne Belediye Başkanı Murat Şenkul, albümün giriş yazısında. Bu çerçevede yarışmanın Büyük Ödül'ünü "Şampiyon Melekler Takımı" anısına ayırdıklarını belirtiyor. 
İşte albümün ön kapağındaki Mehmet Selçuk karikatürü o Büyük Ödül'ü kazanan hüzünlü çalışma. 
Ya arka kapaktaki karikatür? Serbest konulu bölümde Üçüncülük / Bronz Zeytin Ödülü alan Özbekistan'dan Makhmud Eshonkulov'un Sisifos efsanesini çağrıştıran, umudu tümüyle yadsımayan kara mizah çalışması. 
Bilindiği gibi, Girne Belediyesi'nin Kıbrıs Türk Karikatürcüler Derneği işbirliğiyle düzenlediği uluslararası karikatür yarışması, aslında belediyenin Uluslararası Zeytin Festivali kapsamında yapılan bir etkinlik. Tıpkı yaz sonu Zeytinlik köyünde sergiler, gösterilerle gerçekleştirilen Uluslararası Zeytin Mizah Şenliği gibi. O şenlik kapsamında Kıbrıs ve dünya mizahına katkılarıyla öne çıkan çizer, yazar ve sanatçılara Altın Zeytin Mizah Hizmet Ödülleri sunuluyor törenle. Albümde 2023 yılında ödüllendirilen isimlerin yaşamöyküleri ile çalışmalarından örnekler yer alıyor. 
Karikatür yarışmasının jüri üyeleri yine yaşamöyküleri ve birer eseriyle tanıtılmış. Ödül verilen eserler ve çizerleri de aynı şekilde albümde yerlerini almış. 
Dahası da var: Zeytin ve Serbest konulu dalda Finalist seçilmiş eserler de yayınlanmış albümde. Yanlış hesaplamadıysam, toplam 78 karikatür ediyorlar ki sırf bunlar ortalama bir albümü dolduracak boyuttadır. 20x21.5x2 cm ölçülerindeki bu üç yüz küsur sayfalık albümün bana gönderilmesinin sebebi de o finalistler arasında bir çalışmamın bulunması. Girne Belediyesi ve Kıbrıs Türk Karikatürcüler Derneği'ne teşekkürlerimle. 
Bu yılki karikatür yarışmasının şartnamesine ulaşmak için tıklayınız.

10.3.25

Karcomics Magazine 6. Uluslararası "8 Mart Dünya Kadınlar Günü" Karikatür Sergisi

Karcomics Magazine
6.Uluslararası "8 Mart Dünya Kadınlar Günü" Karikatür Sergisi
Adana ve Hatay'da açıldı

8-15 Mart - Adana / 8-17 Mart - Hatay

Karcomics Magazine 2000 yılında Türkçe ve İngilizce olarak internet ortamında karikatür, mizah, gülmece haber ve duyurularını yayınlamak üzere karikatürcü ve sanat eğitimcisi İsmail Kar tarafından yayın hayatına girmiştir ve halen ülkemizden ve dünyadaki karikatür ve mizah haberlerini yayınlamaya devam etmektedir. 
Daha önce Antalya ve Adana'da olmak üzere 5 defa Dünya Kadınlar Günü sergisi düzenleyen Karcomics Magazine'in bu yılki 6. sergisini karikatür ve sanat eğitimcisi Serpil Kar organize etti. Adana, Seyhan'da 8 Mart 2025 Cumartesi günü Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Sosyal Tesisleri'ndeki serginin açılışı, kalabalık bir davetli topluluğu eşliğinde, Seyhan Belediye Başkanı Oya Tekin tarafından yapıldı. 
Yine Karcomics Magazine 6. Uluslararası "8 Mart Dünya Kadınlar Günü" sergimiz Hatay'da, 6 Şubat 2023 depreminde ağır hasar almış tarihi Sakarya Caddesi'ndeki tarihi dokularla bezenmiş panolar fonunda Hatay Akademi Senfoni Orkestrası eşliğinde Ayhan Kara Vakfı tarafından gerçekleştirildi. Yaklaşık olarak 52 ülkeden 250 uluslararası karikatür sanatçısının 950 adet orjinal karikatür çalışmalarıyla katıldığı bu sergimize katkı veren çizerlerin, kadınların günlük yaşantıları, toplumdaki yeri, kadına şiddet, çocuk yaştaki erken evlilikler, çektiği sıkıntılar ve acıları mizahi bir şekilde ele aldıkları izlenmiştir. Dünya üzerindeki tüm emekçi kadınların anne, kardeş, kız çocuk ve eş olarak yer aldığı düzende varlıklarının ne kadar önemli olduğu bilinciyle tüm dünya karikatür sanatçılarını bu sergimize davet ettik, onlar da bizimle fikirlerini çizgileriyle paylaştılar.. 
Biz de sizlerle paylaşıyoruz... 
Dünya Emekçi Kadınlar Günümüz Kutlu Olsun... 
Serpil Kar & Ismail Kar 
Karcomics Magazine 
6. Uluslararası Karcomics Magazine "Kadın Hakları ve Kadına Yönelik Şiddet" konulu karikatür ve illüstrasyon sergisine; 52 ülkeden 250 sanatçı 950 adet renkli sanat eserini gönderdi. Eserleri elimize ulaşan sanatçıların alfabetik isim listesi aşağıdadır: 

Abbas Naseri – İran, Abdolmajid Gheibi – İran, Acacio Junior (Cacinho) – Brezilya, Agim Sulaj – İtalya, Agus Widodo – Endonezya, Ahmad Reza Sohrabi – İran, Ahmet Aykanat – Türkiye, Akis Volvis – Yunanistan, Aleksei Kivokurtcev – Rusya, Alexander Barabanshchykov – Ukrayna, Alexander Schmidt – Rusya, Alexander Shulpinov – Rusya, Ali Shafei – İran, Ali Şur – Türkiye, Alireza Radfarnia – İran, Ameen Alhabarah – Suudi Arabistan, Amin Montazari – İran, Amir Ababaf – İran, Andia Nouralizadeh – İran, Andrea Pecchia – İtalya, Angel Boligan – Meksika, Ângelo Pastro – Brezilya, Arturo Rosas – Meksika, Arzu Sandallıoğlu – Türkiye, Atmaja Septa Miyosa – Endonezya, Ayten Köse – Türkiye, B V Panduranga Rao – Hindistan, Bani Shariat – İran, Bartis Silviu – Romanya, Bayram Bağcı – Türkiye, Behrang Jeddi – İran, Bernard Bouton – Fransa, Borislav Stankovic (Stabor) – Sırbistan, Cai Weidong – Çin, Carlos Alejandro Falco Chang – Küba, Cebulah Henryk – Polonya, Cem Güzeloğlu – Türkiye, Cemal Tunceri – KKTC, Cenk Alparslan – Türkiye, Cornel Chiorean – Romanya, Costel Patrascan – Romania, Cristina Bernazzani – İtalya, Cristinel Vecedea (CRIV) – Romanya, Damir Novak – Hırvatistan, Darina Kličková – Slovakya, Darsono – Endonezya, David Hafez – ABD, David Vela – İspanya, Davoud Houshmand – İran, Deniz Kuruoğlu – Türkiye, Dina Abdelgawad Shosha – Mısır, Dr. Severin Šikanja – Sırbistan, Dragomir Djukic Charlly – Sırbistan, Eda Karaabdurrahmanoğlu – Türkiye, Eda Uzunoğlu – Türkiye, Eder Santos – Brezilya, Edi Darma – Endonezya, Efat Amjadipoor – İran, Ehsan Cheraghi Iranshahi – İran, Elham Jahanfard – İran, Elham Khoshanjam – İran, Elias Tabakeas – Yunanistan, Elif Gökmen – Türkiye, Elnaz Tizjang – İran, Endri Beqo – Arnavutluk, Ernesto Moyano – Arjantin, Esmaeil Janblaghi – İran, Eugene Grigoriev – Ukrayna, Ezgi Or – Türkiye, 
Fahriye Faren Çıtaklı – Türkiye, Fan Dechang – Çin, Fan Lintao – Çin, Farah Ghalijari – İran, Fawzy Morsy – Mısır, Fereshte Ramshini – İran, Fernando Pica – Kolombiya, Fırat Saraç – Türkiye, Firoozeh Mozaffari – İran, Firuz Kutal – Norveç, František Bojničan – Slovakya, Galym Boranbayev – Kazakistan, Gelu Pascal – Romanya, Ghenas Alg – Cezayir, Ghost Harsanta – Endonezya, Gio-Mariagrazia Quaranta – İtalya, Gregor Sobczak – Polonya, Grigoris Georgiou – Yunanistan, Guilda Khalife – İran, Hamad Al Gayeb – Bahreyn, Hamed Bazrafkan – İran, Hamid Soufi – İran, Handren Khoshnaw – Almanya, Hasan Ceylan – Türkiye, Hassan Omidi – İran, Hatef Ghaderi – İran, Hayati Boyacıoğlu – Almanya, Hayrettin Oturgan – Türkiye, Hemant Dhawal – Hindistan, Hicabi Demirci – Türkiye, Hikmet Çil – Türkiye, Hoda Bakhtiari – İran, Hong Xue – Çin, Hossein Eskandari – Almanya, Hossein Kazem – İran, Hovhannes Yedigaryan – Ermenistan, Hule Hanusic – Avusturya, Husan M. Sodiqov – Özbekistan, Hüseyin Çakmak – KKTC, İbrahim Tuncay – Türkiye, Igor Haraksym Filatova – Ukrayna, Igor Kolgarev – Rusya, Igor Smirnov – Rusya, Igor Varchenko – Kıbrıs, İsmail Kar – Türkiye,,İlker Mansuroğlu – Türkiye, 
Jacek Frackiewicz – Polonya, Jamal Sahif – Fas, Jarúl Ortega - Dominik Cumhuriyeti, Javad Jafarian – İran, John Xagoraris – Yunanistan, Jorge Luis Cabrera Garcia – Küba, Jorge Sanchez Armas-JORGE – Küba, Jose Angel Tellez Villalon (Tellerias) – Küba, Juan Gabriel Benavides – İspanya, Julian PENA-PAI – Romanya,Julio Carrión Cueva ( Karry) – Peru, Kamran Sokhanpardaz – İran, Kourosh Rahimi-Reza – İran, Khodayar Naroei – İran, Klaus Pitter – Austurya, Leila Bazrafshan – İran, Li Kui Jun – Çin, Li Zhijun – Çin, Liviu Stanila – Romanya, Lu Nan – Çin, Luis Enrique Perez Hechavarria – Küba, Luk Swerts – Belçika, Lütfü Çakın – Türkiye, Macias Avila Manuel – İspanya, Mahesh Kumar Dubey – Hindistan, Mahshid Hashemi – İran, Makhmud Eshonqulov – Özbekistan, Makmun Bungsu – Endonezya, Marcel Claudiu Morariu-MCM – Romanya, Marian Avramescu – Romanya, Marjan Hashemi – İran, Mark Winter-Chicane – İngiltere, Marko Ivic – Hırvatistan, Masoume Safaie – İran, Marzieh Rezaei (Azin) – İran, Marziyeh Khanizadeh Abyaneh – İran, Masoume Rahimi – İran, Matin Eslami -Yousof – İran, Maya Tcholakova – Bulgaristan, Mehmet Zeber – Türkiye, Mehmet Selçuk – Türkiye, Meltem Sönmez – Türkiye, Michael Zlatkovsky – Rusya, Mihai Boboc – Romanya, Mila Brun – Karadağ, Mileta Miloradovic – Sırbistan, Milorad Rankov – Sırbistan, Miroslav Jakovljev – Sırbistan, Mohammad Javad Pardakhteh – İran,Mohammad Mahan Molazadeh – İran, Mohammd Mahmoudi – İran,Morhaf Youssef – Suriye, Mrityunjay – Hindistan, Murat Seker – Türkiye, Murteza Albayrak – Türkiye, Musa Kayra – KKTC, Mustafa Yıldız – Türkiye, Muzaffar Yulchiboev – Özbekistan, Nahid Maghsoudi – İran, Narges Bakhtiari – İran, Nasif Ahmed – Bangladeş, Neda Khodaverdi – İran, Neda Tanhaeimoghadam – İran, Ngai Oo – Myanmar, Nikola Ojdanic – Sirbistan, Nilya Sadat Mirrezaei – İran, 
Oleg Gutsol – Ukrayna, Oleksiy Kustovsky – Ukrayna, Оlexander Dubovskyi – Ukrayna, Orhan Karartı – Türkiye, Osman Yavuz İnal – Türkiye, Önder Önerbay – Türkiye, Pepe Pelayo – Şili, Perez Hechavarria – Küba, Peter Radacina – Kanada, Pouya Hosseinpour – İran, Prawit Mongkolnowrut – Tayland, Qi Jingyan – Çin, Qu Shiling – Çin, Ramazan Özçelik – Türkiye, Rasoul Hajizadeh – İran, Reza Hamidi – İran, Raşit Yakalı – Türkiye, Raul Zuleta – Kolombiya, Renu Butolia – Hindistan, Ricardo Ferreira – Portekiz, Roberto Castillo Rodriguez Voland – Küba, Roham Amirpour – İran, Saeed Sadeghi – İran, Sajja Jayadev Babu – Hindistan, Sara Sene – Hong Kong, Sayyed Mehdi Askari – İran,Sekhar Rao Munduru – Hindistan, Sepideh Aghaei – İran, Serdar Sönmez – Türkiye, Serpil Kar – Türkiye, Severin Sikanja – Sırbistan, Seyit Saatçi – Türkiye, Seyran Caferli – Azerbaycan, Shahram Shirzadi – İran, Shahram Yaghoubi Majd – İran, Shakhnoza Radjabova – Özbekistan, Shen Hong Li – Çin, Silmara Araújo – Brezilya, Soltan Soltanlı – Azerbaycan, Steffen Jahsnowski (Herschel) – Almanya, Swathi Jaikumar – Hindistan, Ener Tosun – Türkiye, 
Taner Sarıçam – Türkiye, Tomasz Rogowski – Polonya, Toso Borkovic – Sırbistan, Uğur Pamuk – Türkiye, ValeryMomot – Ukrayna, Varchaswi Lakshminarayana – Hindistan, Viktor Kruşçev – Rusya, Vladimiras Beresniovas (VLABER) – Litvanya, Valeri Alexandrov-Walex – Bulgaristan, Wang Huilin – Çin, Wang Xuewei – Çin, Wang Da Peng – Çin, Wesam Khalil – Mısır, Wilber Chavarria Centeno – Nikaragua, Willem Rasing – Hollanda, Xu Lin – Çin, Yalda Hasheminezhad – İran, Yang Xiaobo – Çin, Youna Radfarnia – İran, Zeki Bol – Türkiye, Zeki Ozan Soyman – Türkiye, Zhao Yunsheng Hi – Çin, Zhu Yinying – Çin, Zlatko Krstevski – Makedonya, Zoran Mihailovic – Sırbistan. 

Eserleri ile desteklerini eksik etmeyen uluslararası karikatür sanatçılarına ve bu sergilerde her türlü emek ve desteğini esirgemeyen tüm dostlarımıza çok teşekkürler, iyi ki varsınız...
--

9.3.25

Sinoplu Diyojen 4. Uluslararası Karikatür Yarışması 2025, Türkiye

SİNOPLU DİYOJEN 4. ULUSLARARASI KARİKATÜR YARIŞMASI
1- Yarışma amatör ve profesyonel bütün dünya sanatçılarına açıktır. 
2- Yarışmanın konusu; “Çevre” olarak belirlenmiştir. 
Nüfus artışıyla birlikte insanların ihtiyaçlarını daha hızlı karşılayabilmek için geliştirdiği endüstrileşme beraberinde atık problemlerini de ortaya çıkarmış oldu. Ayrıştırılmadan doğaya bırakılan endüstri atıkları ve maden çıkarmada kullanılan vahşi yöntemlerle toprakların tükenmeyecekmişcesine tahribi gibi uygulamalar doğal yaşam alanlarını tehdit etmektedir. 
Ülkemiz dolayısı ile Sinop’umuz da çevre tahribatından payına düşeni(!) önemli ölçüde almaktadır. Sinop’ta yapılmaya başlanan nükleer santral tehdidinden sonra son olarak Boyabat ilçemizde çok büyük bir alanın alanın “Bakır Madeni Arama Sahası” olarak tahsis edilmesiyle on binlerce ağacın kıyımının, endemik bitkilerin yok olmasının ve suların kirlenmesi ile insanların sağlıklarının tehlikeye girmesinin yolu açılmıştır… 
1925/2004 tarihleri arasında Sinop’ta yaşayan, Diyojen’den sonra kinik felsefesinin Sinop’ta son temsilciliğini yapan, protest tavrı nedeniyle modern çevrede neredeyse tarzan gibi çıplak dolaştığı için kimileri tarafından deli olarak nitelenen (Tarzan) Doğacı Kemal’in yaşamı boyunca mücadelesini verdiği çevrenin Boyabat’ta katledildiğini görmesi durumunda neler yapabileceğini ancak Kemal’i tanıyanlar tasavvur edebilir. 
Çevre kirliliğinin sadece insanlar için değil yeryüzünde yaşayan her canlı için tehlike oluşturduğunu, kontrolsüz hale gelen çevre kirliliğinin, geri dönülmez sonuçlara sebep olabileceğini yıllardır etrafına duyurma çabasıyla ömrünü geçiren Tarzan Kemal gibi duyarlı Sinoplu da yeryüzündeki çevreciler ile birlikte Boyabat’ta ya da dünyanın herhangi bir yerinde çevreye zarar verecek uygulamalara direnecektir. 
Yarışmacılardan beklentimiz; Doğal çevreyi yaşanılır olmaktan çıkaran, sürdürülebilir hayatın devamlılığını engelleyen çevre kirliliğine insanların dikkatini çekerek çevre duyarlılığının artırılmasına güzel eserleriyle katkı sunmalarıdır. 
Yarışmaya katılarak “Yaşanabilir Bir Çevre” mücadelemize destek verecek tüm dünya sanatçılarına şimdiden teşekkür ederiz… 
3- Yarışmaya katılacak eserlerde teknik serbesttir. Yapay zeka ürünü çalışmalar yarışmaya kabul edilmeyecektir. Eserler daha önce hiçbir yarışmada ödül almamış olmalıdır. 
4- Katılan tüm sanatçılara dijital sertifika gönderilecektir. 
5- Katılımcılar istedikleri sayıda eser gönderebilirler. Ancak bir çizere birden fazla ödül verilmez. 
6- Gönderilecek karikatürler en fazla A3 (29,7 cm x 42 cm) boyutunda, 300 dpi çözünürlüğünde ve jpg formatında olmalıdır. 
7- Yarışmaya katılacak eserler 19 Mayıs 2025 tarihine kadar e-posta yoluyla; “sinopludiyojencartoons@gmail.com” adresine gönderilmelidir. 
8- Eserlerle birlikte bütün sanatçılar adını, posta adresini, telefonunu, e-mail adresini, kısa özgeçmişini ve bir adet fotoğrafını da göndermelidirler. 
9- Yarışmanın sergisi ve ödül töreni 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde Sinop’ta gerçekleştirilecektir. Törene katılamayanların ödülleri adreslerine gönderilecektir. 
10- Ödüller: 
Büyük Ödül: 15.000 TL/Plaket 
4 Adet Başarı Ödülü: 2.500 TL/Plaket 
Çeşitli Kurumların Vereceği Özel Ödüller: Plaket 
11- Seçici kurulda; heykel sanatçısı Eşref Baş (Türkiye), yazar Tufan Bilgili (Türkiye) ve karikatür sanatçıları Adnan Taç (Türkiye), Altan Özeskici (Türkiye), Aşkın Ayrancıoğlu (Türkiye), Cemal Odabaşı (Türkiye) Erhan Yaşar Babalık (Türkiye), Fan Lintao (Çin), Leila Alaiy (İran), Lütfü Çakın (Türkiye), Marian Avramescu (Romanya) ve Musa Keklik (Türkiye) bulunmaktadır. 
12- Yarışmaya katılan karikatürler ödül alsın ya da almasın, yarışmayı düzenleyen kurumlar tarafından, ticari amaç taşımayan; Sergi, Afiş, Kitap, Albüm, e-Albüm, Takvim, Broşür, vb. yayınlarda kullanılabilir. İnternet ortamında yayımlanabilir. Bunun dışında eserlerin tüm hakları sanatçılara aittir. 
13- Yarışma sonuçları 1 Haziran günü açıklanacaktır. 
14- Yarışmaya katılan karikatüristler yukarıdaki koşulları kabul etmiş sayılırlar. 
15- Yarışma; Sinop Belediyesi ve Sinop Yazarlar, Şairler ve Sanatçılar Derneği tarafından düzenlenmektedir. 

7.3.25

Çaycuma Belediyesi Karikatür Yarışması 2025, Türkiye

ÇAYCUMA BELEDİYESİ
2025 YILI
KARİKATÜR YARIŞMASI
ŞARTNAMESİ
YARIŞMANIN KONUSU: BİSİKLET 
Zonguldak ilinin 3. büyük ilçesi olan Çaycuma, Filyos Irmağı’nın iki yakasına kurulmuş şirin bir kenttir. Merkez nüfusu 32.767, ilçe nüfusu 90.423’tür. Irmağın, binlerce yılda yukarı çığırlardan taşıdığı alüvyonlarla oluşturduğu vadi, son derece engebeli bir arazi yapısına sahip Zonguldak’ın, en büyük düzlüklerini oluşturmaktadır. Bu düzlüklerde kurulu Çaycuma, eskiden beri, bisiklet kullanılan bir kenttir. 
ÜLKENİN KİŞİ BAŞINA EN UZUN BİSİKLET YOLU DÜŞEN KENTİ 
Araçların kentleri istila etmesiyle kullanımı azalsa da, kent kültüründeki yerini koruyan bisiklet, Çaycuma Belediyesinin 2014 yılından bu yana yaptığı yatırımlarla, ilçenin marka değerlerinden biri haline gelmiştir. Çaycuma Belediyesince, o yıldan beri, yeni açılan ya da yenilenen tüm yollarda, geniş yaya yollarının yanı sıra, mutlak suretle, bisiklet yolu da yapmaktadır. İlçede her türlü teknik standarda sahip bisiklet yolu uzunluğu 26 kilometreyi aşmış durumdadır. Bu yönüyle Çaycuma, ülkenin kişi başına en uzun bisiklet yolu düşen kenti konumundadır. 
ÇAYCUMA’DA ULAŞIM STRATEJİSİNİN BİR PARÇASI 
İnsan ve doğa sağlığının korunmasında çok önemli bir rol oynayan bisiklet, Çaycuma’da, ulaşım stratejisinin bir parçası halindedir. Pek çok noktada bisiklet parkı bulunan kentte, çok sayıda bisiklet etkinliği de yapılmaktadır. Ekolojik duyarlılığı son derece yüksek olan Çaycuma Belediyesi, bisikleti yaygınlaştırmayı, aynı zamanda, tüm canlıların yaşamını tehdit eden iklim krizi ile mücadelenin bir parçası olarak görmektedir. 
KAMPANYALARLA BİNİN ÜSTÜNDE VATANDAŞIN BİSİKLET SAHİBİ OLMASI SAĞLANDI 
Çaycuma Belediyesi bisikletin kullanımını yaygınlaştırmak için yaptığı altyapı yatırımlarının yanı sıra, çeşitli kampanyalar düzenleyerek binin üstünde vatandaşın bisiklet sahibi olmasını sağlamıştır. Bisiklet, “Her yaştan insanın, dilediği her dalda spor yapabileceği bir kent” vizyonuyla çalışmalarını sürdüren Çaycuma Belediyesinin, bu hedefe ulaşması için önemsediği araçlardan da biridir. 
MAVİ NEHİRLER GİBİ AKAN BİSİKLET YOLLARI KENT ESTETİĞİNE DE KATKI SUNUYOR 
Her noktadan mavi nehirler gibi akan bisiklet yollarının kent estetiğine de katkı sunduğu Çaycuma’da, aynı maksatla dikilmiş, “Bisikletli adam heykeli” de bulunmaktadır. Çok ileri yaşlarına kadar bisiklet kullanan Çaycuma Belediyesi eski personeli İsmail Zengin’in yaşadığı sokağa dikilen heykeli, son derece özgün bir içerik taşımaktadır. Kenti ziyarete gelen pek çok insan tarafından, yakınlarda kaybettiğimiz “Gebeş” lakaplı İsmail Zengin’le, heykel önünde, hatıra fotoğrafı çektirmek, “Çaycuma’da mutlaka yapılması gerekenler” arasında sayılmıştır. Heykel, ayrıca, yalnızca kahramanların, tarihsel kişiliklerin, tanınırlığı yüksek kişilerin değil, sıradan insanların da kent meydanlarını süsleyebileceğini gösteren güzel bir örnektir. 
SON KARİKATÜR GÖNDERME TARİHİ 
Karikatürler 03 Temmuz 2025 günü saat 23.59’a kadar gönderilmelidir. 
KOŞULLAR 
a-) Yarışma amatör ve profesyonel bütün karikatürcülere açıktır. Çizim tekniği serbesttir. Seçici Kurul Üyeleri ve birinci derecede yakınlarıyla Çaycuma Belediyesi personeli yarışmaya katılamaz. 
b-) Yarışmaya gönderilen karikatürler daha önce başka bir ulusal ya da uluslararası yarışmada ödül kazanmamış olmalıdır. Seçici Kurulun aynı ya da benzer saydığı veya başka bir karikatürcüye ait olduğunu belirlediği karikatürler değerlendirme dışında tutulacaktır. Finale kalan / ön elemeden geçen karikatürler 07-12 Temmuz 2025 tarihleri arasında Çaycuma Belediyesi internet sitesinde askıya çıkarılacak, bu sürede vatandaşların da katılımıyla benzerlik tespiti yapılacaktır. 
c-) Bir katılımcı, yarışmaya en fazla (3) üç karikatür gönderebilir. 
d-) Yarışmaya gönderilen eserler arasından jüri tarafından yayımlanmaya değer bulunan karikatürler bir albümünde toplanacaktır. Yayımlanmaya değer görülen eserlerin sergilenmesi Çaycuma Belediyesinin uygun gördüğü yerde ve zamanda gerçekleştirilecektir. Jüri tarafından yayımlanmaya değer görülen ve albüme alınmak üzere seçilen eserlere ücret ödenmeyecektir. Çaycuma Belediyesi albümü basılı hale getirmek ya da elektronik ortamda yayımlamakta serbesttir. 
e-) Yarışmada ödül kazananların ödül töreni için gelecekleri Çaycuma’da konaklama ve yemek giderleri Çaycuma Belediyesi tarafından karşılanacaktır. 
GÖNDERME ADRESİ 
Yarışmacılar karikatürlerini caycuma.bel.tr/karikatur web sitesinden ana sayfadaki “Başvur” butonuna tıklayıp ekrana gelen Başvuru Formunu doldurduktan sonra dijital olarak gönderecektir. Karikatürler en fazla A3 boyutunda, 300 dpi, JPEG formatında ve maksimum 10 MB olmalıdır. 
SEÇİCİ KURUL 
Ergün Gündüz (Karikatürist) 
Zafer Temoçin (Karikatürist) 
Aydan Çelik (Karikatürist) 
Ayşen Baloğlu (Karikatürist) 
Kürşat Coşgun (Karikatürist) 
Fethi Gürcan Mermertaş (Karikatürist) 
Mustafa Akyol (Karikatürist) 
Behzat Taş (Karikatürist) 
 ÖDÜLLER 
Birincilik Ödülü: 25.000 TL 
İkincilik Ödülü: 15.000 TL 
Üçüncülük Ödülü: 10.000 TL 
Mansiyon (3 Adet): 5.000 TL 
Sezai Oruç Özel Ödülü: (1 Adet) Sertifika 
ÖDÜL TÖRENİ VE SERGİ AÇILIŞI 
Ödül töreni ve sergi açılışı Çaycuma Belediyesi tarafından, her yıl 20 Temmuz haftası içinde yapılan “Çaycuma Günleri” etkinlikleri arasında yapılacaktır. 
SON HÜKÜMLER 
a-) Çaycuma Belediyesi, yarışmada ödül alan ve almayan tüm çalışmaların, katılımcının ismini açık şekilde belirtmek suretiyle 5846 sayılı yasa kapsamındaki tüm kullanım hakkına sahip olacaktır. 
b-) Katılımcılar, yarışmaya gönderdikleri ürünleri, Çaycuma Belediyesinin tüm çalışmalarında, tanıtımlarında, etkinliklerinde ve eğitimlerinde kullanmasını kabul eder. Eserlerin kullanım hakkına da sahip olan Çaycuma Belediyesi afiş, katalog, broşür, hediye kitap gibi tanıtım malzemelerinde bu eserleri kullanabilir, çoğaltabilir, sergileyebilir. 
c-) Çaycuma Belediyesi ödül alan veya almayan eserleri teslim edildiği andan itibaren basın, radyo ve televizyon ve diğer kitle iletişim araçlarında kullanılabilir. 
d-) Katılımcılar, yarışmaya gönderdikleri eserlerinin internet ortamındaki yayınlarda, afiş, broşür, katalog, ajanda, poster, takvim gibi basılı eserlerde, CD-DVD gibi dijital ortamlarda kullanım hakkını Çaycuma Belediyesine devrettiğini kabul ve taahhüt eder. 
e-) Katılımcı, yarışmaya gönderdiği yapıtın tümüyle kendisine ait olduğunu beyan eder. Üçüncü kişilerin 5846 sayılı FSEK ve diğer yasalardan kaynaklanabilecek isteklerinin tek ve mutlak muhatabı olan yarışmacı, esere ilişkin hukuki ve cezai sorumluluğun da tümüyle kendisine ait olduğunu kabul eder. Katılımcı, sayılan hususlarla ilgili Çaycuma Belediyesinin herhangi bir hukuki ve cezai sorumluluğu bulunmadığını, eser sahibine rücu hakkının saklı tutulduğunu taahhüt eder. 
f-) Eserin kullanım hakkı katılımcı ile yarışmayı düzenleyen kurum olarak Çaycuma Belediyesine aittir. g-) Yarışmaya katılan kişiler yarışma şartları, seçici kurul kararları ve şartnamede yazılı diğer hususları peşinen kabul etmiş sayılır. Şartnamede belirtilmeyen hususlarda veya tereddüt halinde, katılımcı ile Çaycuma Belediyesi arasında çıkabilecek anlaşmazlıklarda, Seçici Kurul hakemlik yapacaktır. Karşılaşılabilecek ihtilaf durumlarında Seçici Kurul yetkilidir. 
h-) Ödül kazandığı halde törene katılamayanların ödülleri yarışmacıların adreslerine gönderilecektir, maddi ödüller ise banka hesaplarına yatırılacaktır. Hak sahibinin IBAN numarasını bildirmemesi durumunda ödül bedeli, sonuçların açıklandığı tarihten itibaren 1 yılın sonunda zaman aşımına uğrar. Zaman aşımı durumunda hak sahibinin ödül, telif vb. herhangi bir talebi olamaz. 
İLETİŞİM 
ADRES: Yeni Mahalle Uğur Mumcu Caddesi No: 29 ÇAYCUMA - ZONGULDAK. 

5.3.25

Antakya'da 8 Mart Dünya Kadın Hakları Günü Karikatür Sergisi

Ayhan Kara Vakfı’ndan
8 Mart Dünya Kadın Hakları Günü’ne özel karikatür sergisi
52 ülkeden 244 sanatçının eserlerinden yapılan seçkiyle
Antakya Saray Caddesi’nde düzenlenen uluslararası sergi
8-17 Mart 2025 tarihleri arasında ziyarete açık olacak.

3.3.25

14. Uluslararası Karikatür Yarışması, Girne 2025, Kıbrıs

GİRNE BELEDİYESİ
KIBRIS TÜRK KARİKATÜRCÜLER DERNEĞİ

24. ULUSLARARASI ZEYTİN FESTİVALİ
ULUSLARARASI ZEYTİN MİZAH ŞENLİĞİ

14. ULUSLARARASI KARİKATÜR YARIŞMASI 2025
(GIRNE – KIBRIS)

DİKKAT!!! KARIKATÜR SANATININ ÖZÜNE GERI DÖNDÜK! 
Geçtiğimiz yıl aldığımız karar doğrultusunda bu yarışmaya gönderilecek karikatürleri BEYAZ ZEMİN ÜZERİNDE SADECE SIYAH ÇİZGİLERLE KABUL EDİYORUZ. GRI TONLAMALARI DA KABUL ETMİYORUZ!!!

KATILIM KOŞULLARI 
1 – Bu yarışma – din, dil, ırk ayrımı yapılmaksızın – 18 yaş üstü amatör veya profesyonel Dünya karikatürcülerine veya karikatür çizebilen herkese açıktır. 
2 – KONULAR: 
A) Zeytin 
Zeytin ve Zaman, Zeytin ve Tarih, Zeytin ve Mitoloji, Zeytin ve Teknoloji, Zeytin ve Kıbrıs, Zeytin ve Hayat, Zeytin ve Barış, Zeytin ve Savaş, Zeytin ve Sağlık, Zeytin ve Kadın, Zeytin ve Adam, Zeytin ve Çocuk, Zeytin Ağaçlarının Kesilmesine Karşı Karikatürler, Zeytin Yağı, Zeytin Dalı, Zeytin Ağacı, Zeytin’in Yararları, Zeytin ve Yağ Değirmenleri vd. 
B) Serbest Konu 
Herhangi bir konu çizilebilir. 
3 – Yarışmaya gönderilecek eserler karikatür tarzında olmalıdır. Resim veya illüstrasyon tarzındaki eserler kabul edilmez. Karikatürler yazısız olmalıdır. Karikatürlere herhangi bir marka, eşya, ürün adı yazılmamalıdır. Sadece logo veya sembol kullanılmalıdır. 
4 – Yarışmaya gönderilecek karikatürler kesinlikle SİYAH – BEYAZ ve orijinal olmalıdır. Gri tonlamalar kabul edilmez. Ölçü A4 veya A3. Her katılımcı isim, soy isim, adres, telefon, e-posta bilgilerini karikatürün arkasına yazmalıdır. Fotoğraf ve kısa özgeçmiş gönderilmelidir. 
5 – Yarışmaya gönderilecek eserler daha önce yayınlanmış olabilir ancak ödül kazanmamış olmalıdır. 
6 – Uluslararası Seçici Kurul Üyeleri’nin değerlendirmesinden sonra finale kalan eserler yarışmanın resmi web sayfasında yayınlanacaktır. Ayrıca finale kalan eserler karikatürcülerin, karikatürcü örgütlerinin, benzer – taklit – çalıntı karikatürlere karşı oluşturulan uluslararası organizasyonların dikkatine ve itirazına getirilecektir. Herhangi bir eserin benzer – taklit – çalıntı olduğu veya daha önce başka bir yarışmada ödül kazandığı (yayınlandığı tarih ile) belgelendiği taktirde o eser iptal edilecek ve bir sonraki yüksek puan alan eser dikkate alınacaktır. 
7 – Yarışmaya (Zeytin veya Serbest konularda) istenildiği sayıda eser ile katılmak mümkündür ancak, bir katılımcıya her bölümde birden fazla ödül verilmez. 
8 – YAPAY ZEKA İLE ÜRETİLEN KARİKATÜRLER KABUL EDİLMEZ!!! Yapay Zeka ile üretilen karikatürler yarışma dışı sayılacaktır. Yapay Zeka ürünü olduğu sonradan anlaşılmış bir karikatür ödül almış dahi olsa ödülü geçersiz sayılacaktır. 
9 – Eserler en geç 15 MAYIS 2025 tarihine dek, normal veya sigortalı posta ile belirtilen adrese gönderilmelidir. ELDEN TESLİM KABUL EDİLMEZ. 
10 – Gönderilecek karikatürler – ödül alsın veya almasın – geri iade edilmeyecek; Kıbrıs Türk Karikatürcüler Derneği tarafından kurulacak “Uluslararası Kıbrıs Karikatür Müzesi”nin arşivine kalacaktır. 
11 – Yarışmada ödül kazanan eserlerin yanısıra, Düzenleme Kurulu’nun uygun göreceği eserler bir albüm halinde yayınlanacak ve 24. Uluslararası Zeytin Festivali 2025 kapsamında sergilenecektir. 
12 – Yarışma sonuçları, tüm katılımcılara ve basın – yayın organlarına iletilecektir. 
13 – Yarışmaya gönderilen tüm karikatürler Girne Belediyesi veya Kıbrıs Türk Karikatürcüler Derneği tarafından sergi, kart, poster, albüm, gazete, dergi, takvim, kitap, CD ve benzeri teknikler ile basılıp çoğaltılabilecektir. Ayrıca, tanıtım amaçlı olarak televizyon, video, web sayfaları ve sosyal medyada kullanabilecektir. 
14 – Katılımcılar bu yarışmaya eser göndermekle yarışma şartlarını kabul etmiş sayılırlar. Gönderilen eserler bu şartnamede belirtilen yerlerde kullanılması halinde katılımcılar günümüzde veya gelecekte maddi tazminat ve telif hakkı istemeyeceklerini kabul etmiş olurlar. 
ÖDÜLLER: 
ZEYTİN KONULU BÖLÜM 
Birincilik Ödülü 800 Euro + Altın Zeytin Heykeli 
Uluslararası Zeytin Festivali kapsamında düzenlenecek olan ödül törenine ve kültürel etkinliklere katılmak için tek (1) kişilik geliş – gidiş uçak bileti. Tek (1) kişilik konaklama. 
İkincilik Ödülü 500 Euro + Gümüş Zeytin Heykeli 
Uluslararası Zeytin Festivali kapsamında düzenlenecek olan ödül törenine ve kültürel etkinliklere katılmak için tek (1) kişilik geliş – gidiş uçak bileti. Tek (1) kişilik konaklama. 
Üçüncülük Ödülü 300 Euro + Bronz Zeytin Heykeli 
Uluslararası Zeytin Festivali kapsamında düzenlenecek olan ödül törenine ve kültürel etkinliklere katılmak için tek (1) kişilik geliş – gidiş uçak bileti. Tek (1) kişilik konaklama. 
10 veya 20 Özel Ödül (Zeytin Heykeli) 
SERBEST KONULU BÖLÜM 
Birincilik Ödülü 800 Euro + Altın Zeytin Heykeli 
Uluslararası Zeytin Festivali kapsamında düzenlenecek olan ödül törenine ve kültürel etkinliklere katılmak için tek (1) kişilik geliş – gidiş uçak bileti. Tek (1) kişilik konaklama. 
İkincilik Ödülü 500 Euro + Gümüş Zeytin Heykeli 
Uluslararası Zeytin Festivali kapsamında düzenlenecek olan ödül törenine ve kültürel etkinliklere katılmak için tek (1) kişilik geliş – gidiş uçak bileti. Tek (1) kişilik konaklama. 
Üçüncülük Ödülü 300 Euro + Bronz Zeytin Heykeli 
Uluslararası Zeytin Festivali kapsamında düzenlenecek olan ödül törenine ve kültürel etkinliklere katılmak için tek (1) kişilik geliş – gidiş uçak bileti. Tek (1) kişilik konaklama. 
10 ile 20 Çizere Özel Ödül (Zeytin Heykeli) 
15 – Ödül töreni için yapılacak davete 10 gün içerisinde yanıt verilmemesi durumunda ödül kazanan çizer, bu şartnamede garanti edilen ulaşım ve konaklama imkanlarından yararlanamaz. 
EN SON KATILIM: 
15 MAYIS 2025 
GÖNDERİM ADRESİ: 
Kıbrıs Türk Karikatürcüler Derneği 
14. Uluslararası Karikatür Yarışması 
Posta Kutusu: 455 (Posta Kodu: 99000) 
Lefkoşa – Kuzey Kıbrıs 
KARİKATÜRLERİ NORMAL VEYA SIGORTALI POSTA ILE GÖNDERMEK AVANTAJDIR. 
YANLIŞ ADRESLERE GÖNDERİLEN PAKETLERİN ARANMASINDAN SORUMLU DEĞİLİZ. 
WEB SAYFASI: 
DÜZENLEME KOMİTESİ. 

20.2.25

Mustafa Akyol’un “Yeşilçam Hatırası” sergisi yarın Ankara'da açılıyor

Mustafa Akyol’un “Yeşilçam Hatırası” sergisi Ankara'da açılıyor
Karikatürist ve illüstrasyon sanatçısı Mustafa Akyol’un, sinema dünyasının unutulmaz oyuncu ve sanatçılarının portrelerinden oluşan "Yeşilçam Hatırası" adlı sergisi, 21 Şubat 2025 Cuma günü saat 19.30’da Ankara’daki Karikatür Atölyesi’nde açılıyor. Türk sinemasına iz bırakmış isimleri karikatür sanatıyla buluşturan bu özel serginin açılışına tüm sanatseverler davetlidir.
Mustafa Akyol kimdir?
80’lerin başında dayısının evinde gördüğü Gırgır dergisindeki çizgilere aşık olarak karikatüre merak sardı. Doğduğundan beri yakasını bırakmayan hemofili hastalığı nedeniyle çocukluğunun büyük kısmını evde geçirmek zorunda kaldığı için bu dönemde karikatür onun için bir kurtarıcı ve sığınılan bir liman oldu. Yedi yaşında ilk karikatürleri dergilerde yayınlanmaya başladı. Beypazarı'nda ortaokuldayken kendisi gibi mizahı seven arkadaşları ve ağabeyi ile mizah fanzinleri çıkardı. Sağlık sorunlarından dolayı Açıköğretim Lisesi’ne devam etti. Dereceyle girdiği Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü'nde iki yıl okuduktan sonra yine sağlık nedenleriyle ayrıldı. 17 yıl memur olarak devlette çalıştığı dönemde de karikatür ve illüstrasyondan kopmadı. Reklam ajanslarına ve kitaplara çizimler yapmaya devam etti. Emekliliğin ardından kendi ajansını kurdu. Ters Dergi'de çizgiromanlar ve yazı vinyetleri çizmeye devam ediyor. Ölene kadar çizmeye yeminli.

10.2.25

Adana ve Osmaniye'de "Kadın Hakları ve Kadına Yönelik Şiddet" sergisine çağrı

Sevgili Dostlarımız, 
Karcomics Magazine olarak ilkini 2013 yılında Antalya’da, daha sonra 2016 yılında Adana’da gerçekleştirdiğimiz ve şimdi 2025 yılı içerisinde ‘8 Mart Kadın Hakları Günü’nde Adana ve Osmaniye’de olmak üzere Kadın Hakları, Kadına Şiddet gibi konuları da içerisine alan, uluslararası sanatçıların yer alacağı bir dizi sergiler planlıyoruz... 
Bu sebepten ötürü, sizlerden de bu konuları içeren karikatür çalışmalarınızla katkılarınızı bekliyoruz: 
En az A4 ölçülerinde ve 300 dpi çözünürlüğünde, en fazla 5 adet çalışmanızı ve fotoğraflı özgeçmişinizi 20 Şubat 2025 tarihine kadar gönderebilirsiniz. 
Eserlerin gönderileceği mail adresi: karcomics@gmail.com 
Not: Karikatürlerin daha önce yayınlanmış veya ödül almış olması önemli değildir. Desteğiniz için şimdiden teşekkürler... 
Serpil Kar 

3.2.25

8. İzkuş Ulusal Karikatür Yarışması 2025 konusu: Gökyüzünde uçan özgür kuşlar

Ayrıntılar için bkz:

LÜTFEN AŞAĞIDAKİ ŞARTLAR VE KOŞULLARI OKUDUKTAN SONRA BAŞVURU YAPINIZ! 

T.C.
İZMİR KUŞ CENNETİNİ KORUMA VE GELİŞTİRME BİRLİĞİ
İZKUŞ 8. ULUSAL KARİKATÜR YARIŞMASI

İzmir Kuş Cennetini Koruma ve Geliştirme Birliği 
Kuruluşu ve yapısı: 
Birliğin Adı: İzmir Kuş Cennetini Koruma ve Geliştirme Birliği. 
Birliğin kısaltılmış adı, “İZKUŞ”dur. Birliğin merkezi “İZMİR”dir. Birlik, 5355 Sayılı Mahalli İdare Birlikleri Kanunu, Belediye Kanunu ile 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 56.maddesi’ne göre kurulan tüzel kişiliği olan bir kamu kuruluşudur. 
Birliğin üyeleri: 
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çiğli Belediyesi, Karşıyaka Belediyesi, Foça Belediyesi, Menemen Belediyesi dir. Birliğin Başkanlığını Foça Belediye Başkanı Saniye FIÇI sürdürmektedir. 
Birliğin Amacı: 
Birlik çalışma alanı içerisinde çevre düzenlemelerine yardımcı olmak, tarihi, doğal ve kültürel varlıkları araştırmak, ortaya çıkarmak, işletmek ve ziyarete açmak, korumak ve geliştirmek, restore etmek, tanıtmak ve ilgili kamu kurum, kuruluşları ile sivil toplum örgütleriyle işbirliği yaparak doğal yaşamın öneminin yeni kuşaklara aktarılması için çalışmalar yapmaktır. 
Bu kapsamda birliğimiz, kuruluş amacına yönelik olarak çeşitli tanıtım, eğitim, yenileme vb. gibi konularda çeşitli projeler geliştirmiş ve uygulamaya koymuştur. Bunların başında ise ulusal karikatür yarışması gelmektedir. 
Yarışma Konusu: 
"GÖKYÜZÜNDE UÇAN ÖZGÜR KUŞLAR.
Belirlenen bu konuda temel amaç; 
İzmir bölgesi içerdiği farklı habitatlar nedeniyle başta kuşlar olmak üzere çok sayıda hayvan türüne ev sahipliği yapmaktadır. İzmir ve Bölgesinde bu güne kadar yapılan araştırmalar ve amatör kuş gözlemcilerin gözlemlerinden yaklaşık olarak 300 tür kaydedilmiştir. 
SEÇİCİ KURUL ÜYELERİ:
Saniye FIÇI - Birlik Başkanı - Foça Belediye Başkanı 
Leman TUNUS - Birlik 1.Başkan vekili - İzmir Büyükşehir Bel. Meclis Üyesi 
Hasan Meriç ÜSTÜNKOL - Ege Belediyeler Birliği Genel Sekreteri 
Lütfü DAĞTAŞ - Gazateci,Yazar, Fotoğraf Sanatçısı 
Ahmet ÖNEL - Yazar - Karikatürist 
Saadet DEMİR YALÇIN - Karikatürist 
Mustafa YILDIZ - Karikatürist 
Sadık PALA - Karikatürist 
Ömer ÇAM - Karikatürist 
ÖDÜLLER: 
Birincilik Ödülü : 20.000 TL 
İkincilik Ödülü : 15.000 TL 
Üçüncülük Ödülü : 10.000 TL 
Mansiyon Ödülü (3 Adet) : 5.000 TL 
18 yaş altı ödülü (3 Adet) : Çizim Seti Hediyesi 
KATILIM KOŞULLARI: 
1.Yarışma amatör ya da profesyonel bütün karikatür çizerlerine açıktır. Seçici kurul üyeleri ve birinci derecede yakınları yarışmaya katılamazlar. 
2.Gönderilecek karikatürler yayımlanmış olabilir, ancak bir başka yarışmadan ödül almamış olması gerekmektedir. Yapay zeka ile yapılan karikatürler yarışma dışı tutulacaktır. Kurala uymayan yarışmacılardan tespit edilenler elenecek ve verilen ödül geri alınacaktır. 
Yarışmaya gönderilecek karikatürlerde çizim tekniği serbesttir. 
3.Başvurular internet sitesinde yayınlanan başvuru formu üzerinden online olarak yapılacaktır.  (Başvurunuzun kaydedildiği gerekli kontroller yapıldıktan sonraki hafta başı e-posta olarak bildirilecektir.) 
Online Yükleme Sorunlarınız İçin WhatsApp Destek Mesai Saatleri İçinde  https://chat.whatsapp.com/F6NeSHKcOTsLG2r40vjf0Y
4.Gönderilecek karikatürler A3 (29,7x42 cm) veya A4 (2,1x29,7 cm) boyutunda 300 dpi çözünürlükte olmalıdır. Her yarışmacı en fazla 3 (üç) karikatür ile katılabilir. 
5.Katılımcılar, ödül alsın veya almasın karikatürlerin her türlü kullanım haklarını İzmir Kuş Cennetini Koruma ve Geliştirme Birliği’ne devrederler ve bunu peşinen kabul etmiş sayılırlar. 
6.Yarışmaya gönderilen karikatürler içerisinden, seçici kurul tarafından seçilen ve sergilenmeye değer görülen eserler İzmir Kuş Cennetini Koruma ve Geliştirme Birliğince gerek duyulması halinde hazırlanacak bir albümde toplanacaktır. 
7.Karikatürler 23 Mayıs 2025 Cuma saat : 17.30’a kadar www.izmirkuscenneti.gov.tr sitesinde yayınlanan başvuru formu üzerinden online olarak kabul edilecektir. 
8.Jüri, İdarenin belirleyeceği bir tarihte toplanacak, seçilen yapıtlar iki gün içerisinde www.izmirkuscenneti.gov.tr internet adresinden duyurulacak ve sonuçlar (3 gün sonunda) kesinleşecektir. Kazananlara önceden bildirim yapılarak ödülleri İzmir veya ilçelerin birinde açılacak sergide törenle dağıtılacaktır. 
9.Yarışmada dereceye giren sanatçıların yurt içi otobüs geliş-gidiş ulaşım ve 1 gecelik konaklama masrafları karşılanacaktır. Yarışmacıların beraberinde getirecekleri misafirlerin masrafları (konaklama, iaşe, yol, vb. tüm giderler) kendilerine ait olacaktır. Törene katılamayanların ödülleri adreslerine gönderilecektir. 
10. Eserlerin jüri tarafından değerlendirilmesi idarenin belirleyeceği bir tarihte www.izmirkuscenneti.gov.tr internet adresinden duyurulacaktır. 
11. 18 yaşından küçüklerde doğum tarihlerini mutlaka yazmalıdırlar. 
SON BAŞVURU TARİHİ: 23 Mayıs 2025 Cuma Saat: 17.30 
Yazışma Adresi: 
İzmir Kuş Cennetini Koruma ve Geliştirme Birliği 
Akdeniz Mahallesi. Akdeniz Caddesi. No:1 Reyent İşmerkezi D:207 35250 Konak / İZMİR 
Tel: 0 232 484 50 00 

25.1.25

28 Ocak: Karikatür Atölyesi’nde Yeşim Güner Kıvılcım karikatür sergisi "AD LIBITUM"

Yeşim Güner Kıvılcım’ın “AD LIBITUM” başlıklı karikatür sergisi Karikatür Atölyesi’nde açılıyor. “AD LIBITUM” müzik terminolojisinde yorumcunun isteğine bağlı serbest icra etmek olarak adlandırılır. Kıvılcım da sergide yer alan çalışmalarında klasik müzik dünyasını konu ediyor. 28 Ocak Salı günü saat 19.30’da açılışı yapılacak olan sergiye tüm sanatseverler davetlidir. 
Yeşim Güner Kıvılcım
H.Ü. Ankara Devlet Konservatuvarı keman bölümünden 1990 yılında mezun olan sanatçı, aynı yıl çalışmaya başladığı Ankara Devlet Opera ve Balesi’nde halen çalışmaya devam ediyor. 
İlk gençliğinden itibaren karikatüre merakı vardı, kendince çizimler yapar ve karikatür dünyasını yakından takip ederdi. Yıllar içinde yoğun çalışma hayatı çizimden uzaklaşmasına sebep oldu. Bir Belçika seyahatinde Karikatür Müzesi'ne gitmek, içinde saklanan çizme hevesini çok güçlü şekilde canlandırdı. Ve Ankara’ya döner dönmez Karikatür Atölyesi’nde Emre Yılmaz'la karikatür tekniği üzerine çalışmaya başladı. Yıllar içinde çalışmaları, ülkemizde çok da yakından tanınmadığını düşündüğü klasik müzik müzisyenlerinin dünyasına doğru yöneldi ve kendi dünyasını çizgilerle anlatmayı denemeye başladı.

24.1.25

Amasya Belediyesi 10. Ulusal Karikatür Yarışması 2025

AMASYA BELEDİYESİ
10. ULUSAL KARİKATÜR YARIŞMASI
ŞARTNAMESİ
2025
BİRİNCİ BÖLÜM 
KONU: KARADENİZ’İN ÇOBAN YILDIZI AMASYA 
Amasya, binlerce yıllık geçmişiyle birçok uygarlığı bağrında büyütmüş, şirin bir Anadolu kentidir. Her uygarlıktan bir anı kalmıştır. Karadeniz sahiline, Orta Anadolu’ya giden yolların kesişme noktasıdır. Verimli topraklarıyla ilgi çeken yerleşim merkezlerinden biri olmuştur. Sulak alanları ilgiyi daha da artırmıştır. Kentin ortasından geçen Yeşilırmak, dört yanının dağlarla çevrili olması kente büyülü, masalsı bir hava katmıştır. Ziyaretçilerle bu büyülü, masalsı kent arasında adı konulmayan bir bağ oluşmuştur. Görenler bir kez daha görmek arzusuyla fırsat bulma gayretine düşmüştür. 
KONU: Mavi Gezegen denilen dünyamız zaman geçtikçe rengini yitiriyor. Kirleniyor, nefes alınmaz duruma geliyor. Bunun nedeni kuşkusuz insandır. İklim değişikliği dünyamızı yok ediyor. Göller çölleşiyor, denizler rengini yitiriyor. Akarsular simsiyah akıyor. İşte bu ortamda kendini koruyan, başka kentlere model olan yerlerde yok değil. Suları kullanılıyor. Yeşilırmak üzerinde salınan tekneler, başka şehirlere model olmuştur. Gece görüntüsü masalları kıskandırıyor. Gökyüzü ve yeryüzü ışığa bulanıyor. Yıldızlar suların üstünde geziniyor. Harşena Dağı’nı süsleyen Kral Mezarlarından binlerce yıllık tarih insanlara fısıltıyla neler anlatıyor neler. Bu bilgiler ışığında “KARADENİZ’İN ÇOBAN YILDIZI AMASYA” konusunu işleyen karikatürlerinizi bekliyoruz. İnanıyoruz ki kelimelerle anlatamadığımız güzellikleri çizgilerinizle anlatacaksınız. Kolay gelsin, başarılar dileriz... 
SON KATILIM TARİHİ: 
30 Nisan 2025 Çarşamba günü mesai bitimine kadardır. 
YARIŞMAYA KATILACAKLARDA ARANACAK ŞARTLAR 
1.Yarışma ulusal ölçekte düzenlenmiş olup amatör, profesyonel tüm karikatürcülere açıktır. 
2. Genel ahlak kurallarına uymayan, hakaret içeren, siyasi amaca hizmet eden, sakıncalı ve zararlı ifadeler içeren karikatürler yarışma dışı kalacaktır. 
3. Seçici kurul üyeleri ve birinci derecede yakınları yarışmaya katılamazlar. 
İKİNCİ BÖLÜM 
YARIŞMAYA KATILACAK KARİKATÜRLERDE ARANACAK NİTELİKLER 
1. Çizim tekniği serbesttir. Karikatürler bilgisayar çıktısı olarak gönderilecekse orijinal imzalı (ıslak imza) olması gerekmektedir. Yapay zekâ ürünü eserler kesinlikle yarışma dışı bırakılacaktır. Gözden kaçanlar olur da daha sonra anlaşılırsa ve ödül aldıysa bu ödül geri alınır. 
2. Karikatür boyutları en az A4 (21 x 29.7 cm) en fazla A3 (29.7 x 42 cm) olmalı ve herhangi bir zemine yapıştırılmamalıdır. 
3. Gönderilecek karikatürler daha önce hiçbir ulusal ve uluslararası yarışmada ödül almamış olmalıdır. Seçici kurulun aynı ya da benzer saydığı veya başka bir karikatürcüye ait olduğunu bildiği karikatürler değerlendirilmeyecektir. Her türlü olası tartışmalar, çalıntı ve benzer iddiaların sorumlusu katılımcı olacaktır. 
4. Yarışmacılar karikatürleriyle birlikte kimlik bilgilerini içeren (Ek-1) formunu ve kısaca özgeçmişlerinden bahsedeceği (Ek-2) formunu doldurularak göndermelidir. (İlgili formların bulunduğu şartnameyi Word dosyası olarak şu sayfadan indirebilirsiniz: amasya.bel.tr).
5. Yarışmacılar en fazla beş(5) adet karikatür gönderebilirler. 
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM 
ESERLERİN TESLİMİ 
1. Her bir eserin arka yüzünde katılımcıların bilgileri yer almalıdır. (Adı, Soyadı, Adresi, Telefon, TC Kimlik No ve E-posta bilgileri). Bu bilgileri içermeyen eserler değerlendirmeye alınmayacaktır. 
2. 18 yaş altı genç katılımcılar için özendirme ödülleri verilecektir. Genç katılımcıların başvurularına nüfus cüzdanı fotokopisi eklemeleri gerekmektedir. 
3. Katılımcılar eserlerini yalnızca Belediyemizin belirlemiş olduğu adrese göndereceklerdir. Bu adrese gönderilmeyen eserler değerlendirmeye alınmayacaktır. 
4. Eserin gönderileceği zarfın üzerine "Amasya Belediyesi 10. Ulusal Karikatür Yarışması" yazısı ile sanatçının adı ve soyadı yazılarak, eserle birlikte, belirtilen adrese 30 Nisan 2025 Çarşamba gününe kadar gönderilmelidir. 
5. Amasya Belediyesinin Şartnamenin İletişim bölümünde bulunan Adresine; posta-kargo ile gönderileceği gibi elden tutanak karşılığı teslim edilebilir. Postadaki gecikmeler için Amasya Belediyesi sorumlu tutulamaz. Posta ile müracaatlarda, ilan edilen teslim süresi için son gün; evrakın postaya verildiği değil, Belediye’ye intikal tarihi olarak kabul edilecektir. 
6. Karikatürlerin hasar görmemesi, kesinlikle katlanmaması gerekmektedir. Şartnameye uygun olarak; kargo, iadeli taahhütlü posta veya elden ulaştırılmalıdır. 
ÖDÜLLER 
Birincilik Ödülü: 30.000 TL 
İkincilik Ödülü: 25.000 TL 
Üçüncülük Ödülü: 20.000 TL 
Mansiyon (3 Adet): 10.000 TL 
Mansiyon (15-18) Yaş Arası (3 Adet)*: 7.500 TL 
Mansiyon (09-14) Yaş Arası (3 Adet)*: 5.000 TL 
* Mansiyonların 6 tanesi 18 Yaş altı Genç çizerlere özendirme ödülü olarak verilecektir. 
SEÇİCİ KURUL 
• Bekdemir İŞBİLİR(Amasya Belediye Başkan Yardımcısı) 
• Savaş ÜNLÜ(Jüri Koordinatör - Mizah Yazarı) 
• Şevket YALAZ(Karikatürist) 
• Aşkın AYRANCIOĞLU(Karikatürist) 
• Ali ŞUR(Karikatürist) 
• Halit Kurtulmuş AYTOSLU(Karikatürist) 
YARIŞMA TAKVİMİ 
1. 30 Nisan 2025 Çarşamba günü mesai bitimine kadardır. 
2. Jüri değerlendirme toplantısı 3 Mayıs 2025 Cumartesi günü yapılacaktır. 
3. Yarışma sonuçları 12 Mayıs 2025 Pazartesi tarihinde açıklanacaktır. 
4. Ödül töreni Amasya Belediyesinin belirleyeceği bir tarihte yapılacaktır. 
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM 
SON HÜKÜMLER 
1. Seçici kurul üyelerine, verilecek ücret, (ulaşım dâhil) Net 10.000 TL’dir. (Bu ücret Belediye temsilcisi olarak seçici kurulda bulunan Amasya Belediye Başkan Yardımcısı’na verilmez). 
2. Yarışma jürisinin sergilenmeye değer bulduğu karikatürler, Amasya Belediyesi’nin belirleyeceği tarih, saat ve yerde sergilenecektir. 
3. Amasya dışında oturan ve yarışmada ödül kazanan katılımcıların şahsına ait ulaşım (otobüs), konaklama ve ağırlama masrafları Amasya Belediyesi tarafından karşılanacaktır. (Yarışmacıların beraberinde getirecekleri misafirlerin masrafları kendilerine ait olacaktır.) Ödül kazandığı halde törene katılamayanların ödülleri yarışmacıların adreslerine gönderilecektir. 
4. Para ödülü kazanan yarışmacıların ödüllerini almaya gelmedikleri takdirde tarafımıza ulaştırdıkları banka IBAN numarasına havale yapılacaktır. Hak sahibinin IBAN numarasını bildirmemesi durumunda ödül bedeli, sonuçların açıklandığı tarihten itibaren 1 yılın sonunda zaman aşımına uğrar. Zaman aşımı durumunda hak sahibinin ödül, telif vb. herhangi bir talebi olamaz. (Gönderim bedelleri yarışmacılara ödenen net ücret üzerinden kesilecektir.) 
5. 18 yaş altı ödül kazanan katılımcılarımızın sadece şahsına ait ulaşım (otobüs bileti), konaklama ve ağırlama masrafları karşılanacaktır. Velilerinin (Anne, Baba vs.) yol ve konaklama masrafları karşılanmayacaktır. 
6. Ulaşım masrafları için otobüs bileti gidiş-dönüş olarak Resmi rayiç bedeller dikkate alınarak hesaplanır. 
7. Katılımcı ödül alsın veya almasın karikatürlerin her türlü kullanım haklarından AMASYA BELEDİYESİ de faydalanır. 
8. Yarışmaya gönderilen karikatürler geri gönderilmeyecektir. Dereceye giren veya girmeyen karikatürler Amasya Belediyesi tarafından kültürel amaçlı kullanılabilecek veya yayınlanabilecektir. 
9. Yarışma sonunda ödül, mansiyon kazanan, sergilenmeye hak kazanan eserler üzerinde 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 21’inci maddesinde tanımlanan işleme, 22’nci maddesinde tanımlanan çoğaltma, 23’üncü maddesinde tanımlanan yayma, 24’üncü maddesinde tanımlanan temsil ve 25’inci maddesinde tanımlanan işaret, ses ve/veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim mali hakları eser sahibi ile birlikte süresiz olarak Amasya Belediyesi’ne ait olacaktır. 
Amasya Belediyesi bu haklar çerçevesinde eseri, süresiz olarak, Türkiye içinde veya dışında, Türkçe veya diğer tüm dünya dillerinde, her türlü ortam ve her türlü materyal içeriğinde eser sahibinin ismini belirterek kullanabilecek ve kullandırabilecektir. Amasya Belediyesi, karikatürlerin başka amaçlar için kullanılmasına, hiçbir koşul altında, izin vermez. 
10. Çalışmalarını yarışmaya gönderen tüm katılımcılar yukarıdaki koşulları kabul etmiş sayılır. 
İLETİŞİM 
Yarışma Koordinatör: Yasin Emre ŞAHİN 
Santral: 0 358 218 80 00 Dâhili: 512 
Adres: 55 Evler Mah. Mehmet Varinli Cad. No: 99 
Amasya Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü 
05100 MERKEZ / AMASYA 

18.1.25

Köksal Çiftçi: Turhan Selçuk Kültür Evi üzerine / Sitem ve Çağrı

TURHAN SELÇUK KÜLTÜR EVİ ÜZERİNE / Sitem ve Çağrı
Modern Türk karikatürünün kurucusu Cemil Cem’in Kadıköy Cem Sokak’taki yıllarca farklı amaçlarla kullanılmış konağından oluşturulmuş olan Turhan Selçuk Kültür Evi, 6 Ocak 2025 tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun, Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı’nın, az sayıda karikatürcünün ve seçkin birkaç davetlinin katılımıyla hizmete açılmıştı. Bu girişim, o günden bugüne dek -bazısı haklı, bazısı haksız- eleştiri yağmuruna tutuldu. Yurt dışında, torunlarımın yanında olduğumdan açılış törenine katılamadım ama İmamoğlu ile yapılan görüşmelerin ilkinde bulunmuştum ve orada yapılan fikir alış verişi sonrasında Cemil Cem’in sözü edilen evinin Turhan Selçuk Kültür Evi’ne dönüştürülmesini önerenlerden birisi de bendim. Bu nedenle gelişmelerin sorumluluğunu üstlenmemin, eleştiri sahibi meslektaşlarımı nesnel bilgiler ışığında aydınlatmamın erdemli bir davranış olacağı sonucuna vardım. 
Bu görevi iki başlık altında gerçekleştireceğim: Sitem ve Çağrı! 
SİTEM 
Hangi yıldı anımsamıyorum, bir gün karikatür kültürü yazarı olan bir arkadaşımla Kadıköy Çarşısı’nda tesadüfen karşılaştık. Sohbet sırasında kendisine “Bu aralar nelerle uğraşıyorsun?” türünden bir soru sordum. O da tüm bir haftasını Cemil Cem’in eserlerinin satışı sürecine danışmanlık yaparak geçirdiğini söyledi. İnanamadım! Bu satışın durdurulması için meslekten birilerine ulaşmaya çalıştım. Kişisel olarak Kadıköy Belediye Başkanı’nıyla görüşmeyi denedim. Konu kimsenin ilgisini çekmedi. Zaten milyon lira hacimli bu satış çoktan tamamlanmış, Cemil Cem’in evi, eserleri alınıp götürülerek adeta talan edilmişti. 
Talan sözcüğünü özellikle kullanıyorum. Çünkü evi 1973 ya da 1974 yılında gezip görme şansı elde etmiştim. Ev, duvardaki tabloları, çalışma masası, yemek masası, yatağı, mutfak gereçleri, çizim ve çinileme malzemeleri, diğer kişisel eşyaları ve karikatür orijinalleriyle birlikte insanda bu mekan, ev sahibi az önce dışarı çıkmış, birazdan geri gelecek duygusu uyandırıyordu. “Hazır müze” diye düşünmüştüm, sağı solu biraz süpür, camları sil ve kapısına bir tabela asıp izlenceye aç! O kadar. 
Yanlış anımsamıyorsam o yıllarda Cemil Cem adını ilk Sema Ündeğer’den duymuştum. İlgilendiğimi görünce yaşadığı evin Moda’da, kendi evinden birkaç sokak ötede olduğundan söz etmişti. Görmek istediğimi söyledim, o da beni sergisine davet etti. O yılların Moda’sının sembolü olan Dr. İhsan Ünlüer de gelmişti sergiye. Ünlüer hem tıp doktoru, hem usta karikatürcü, hem de opera sanatçısıydı. Sergi bitiminde hadi gelin Cemil Cem’in evine gidelim dendi. İri yarı bir adamdı Ünlüer, yol boyunca o gür sesiyle bağıra bağıra arya söylemişti. 
Bu sayede gezebilmiştim evi. 
Talanın peşini bırakmadık, birkaç arkadaş evin karikatürcü evi olarak hizmet vermesi umuduyla yeniden kişisel çabalara girdik. Kadıköy Belediyesi evi aileden satın alabilir, karikatürcülerin hizmetine verebilirdi. O zamanlar Selami Bey başkandı. Gene kapıdan döndürüldük. Kısa süre sonra da restoran olarak kullanılmaya başlandı. 
Bir süre geçtikten sonra dernekten Cemil Cem’in evinin kapısına plaket asma törenine katılmamız için çağrı aldık. Sevindik ve destek için kalabalık bir şekilde katıldık. Sonuç hayal kırıcıydı. Sokak kapısına asılacağını sandığımız A4 boyutundaki tabela, sokaktan görülemeyecek bir yere, restoranın bahçe içindeki giriş kapısına asıldı ve benimle birlikte iki üç çizer dışında hiç kimse buna itiraz etmedi. İtirazcılardan biri de rahmetli Yurdagün Göker idi. Biz, tabelanın bu haline bakan insanların Cemil Cem’i restoranın aşçısı zannedeceklerini söyledik. Göker de “Bari üst kattaki tuvaletin kapısına çakalım. Sıra bekleyenler sıkıntıdan açıklamaları okur, bu sayede şahsın aşçı değil, bir karikatürcü olduğunu fark ederler!” demişti. Biz itirazımıza destek ararken tören bitti, katılımcı karikatürcüler de kendini sokağa atıp her biri bir yöne dağılarak çekip gitti. 
O günden bu güne mekanın restoran olarak kullanılmasına tepki gösteren karikatürcü sayısı hiçbir zaman bir elin parmaklarını geçmemiştir. 
Cemil Cem evi bir başka dönem, duyduğuma göre ticari mal deposu olarak kullanıldı. Bu kullanım için de hiçbir karikatürcünün itiraz ettiğini görmedim, duymadım. 
Ayrıca Cihan Demirci arkadaşımız bir ara sokağın adının “Cemil Cem Sokağı” olarak değiştirilmesi yönünde kampanya yürüttü. Kendi çapında da sesini duyurmayı başardı. Benim gibi bir iki kelaynak dışında Cihan’ı da destekleyen tek bir karikatürcü adı anımsamıyorum. Belediye yetkilileri sokağın adını aynı tutacakları, değiştirmeyecekleri yanıtını vermişlerdi. Oysaki bu çaba, Cemil Cem evinin kurtarılması ve karikatürcülerde kalması için yaşamsal öneme sahip bir girişimdi. 
Büyük ustanın bu değerli konağı, kim bilir bilmediğimiz daha hangi amaçla kullanıldı. Duyduğumuza göre evin en son mülk sahibi de Osmantan Erkır imiş. 
Özetleyecek olursam: 
Bugün “Cemil Cem’e büyük saygısızlık!” sözleriyle eleştiriye başlayan pek çok meslektaşımızın yukarıda bir kısmını sıraladığım gelişmelerden -biliyorum- şu veya bu oranda haberi vardı. Bu değerli insanlar, Cemil Cem’in eserleri talan edilir gibi satılırken ortaya çıkıp “Cemil Cem’e büyük saygısızlık!” demediler. Restoran yapılırken “Cemil Cem’e büyük saygısızlık!” demediler. Ticari mal deposu olarak kullanılırken de “Cemil Cem’e büyük saygısızlık!” demediler. Sırtlarını döndüler, biz bir avuç itirazcıyı yalnız bıraktılar. 
Kabul edelim, İmamoğlu’na gittiğimizde artık bu ev Cemil Cem’e ait bir ev değildi. 
Evle ilgili Cemil Cem adına bir şeyler yapmasını rica ettiğimizde heyecanlandı İmamoğlu ve hemen “Ev, Cemil Cem’in bıraktığı gibi mi duruyor?” diye sordu, “Maalesef hayır!” dediğimizde ise hayal kırıklığına uğradı, “O zaman geçmiş olsun!” benzeri bir yanıt verdi ve konuyu bir daha açmamak üzere kapattı. 
Evin tekrar karikatür sanatıyla ilişkilendirilerek kurtarılması fırsatını tepemezdik. Biz de hemen kendisinden Turhan Selçuk usta için bu mekanı düşünmesini rica ettik. 
Bu sayede Cemil Cem evi şu an yeniden karikatür kültürü ile buluştu. 
Umarım bu kadarcık sitem, değerli meslektaşlarımı incitmemiştir. 
Sizi bilmem ama emekleri için ben şahsen Ekrem İmamoğlu’na ve bu zorlu süreci sırtlanan değerli yol arkadaşlarıma gönülden teşekkür ediyorum. Gezdim, gördüm, tasarımıyla uygulamasıyla, estetiğiyle mekan harika olmuş. Emek verenlerin eline sağlık. 
ÇAĞRI 
Öncelikle şunu bilelim: 
Gelişmeler gösteriyor ki usta ya da amatör çizerler olarak tümümüz karikatür sanatının son temsilcileri konumundayız. Olumsuz süreç yalnız ülkemizde işlemiyor. ABD ve Batı Avrupa’nın yazılı ve dijital basını karikatür sanatıyla, özellikle editoryal karikatür sanatıyla yollarını ayırmaya başladı. Son örneği, geçenlerde 17 yıldır aralıksız çizdiği Washington Post gazetesinden atılan / istifa ettirilen meslektaşımız Ann Telnaes’tir. Hiçbir basın yayın organı artık karikatürcü çalıştırmak istemiyor ve ileride de bu tutumlarını değiştirmeyecekler. Kaldı ki bilim insanları, yazılı basının 2050 yılında tamamen tarih olacağını söylüyor. Dijital basın da köklü kimlik değişikliğine gidecekmiş. Bütün bu alt üst oluşlarda karikatüre yer vermeyi kimse aklından bile geçirmiyor. Bunu kabullenelim ve bu gerçeklik ışığında kendimize yeni bir yol haritası çizelim. 
Öte yandan karikatür yarışmalarının da günleri sayılı. Z Kuşağı otuzlu yaşlara dayandı. Belediyelerin başında artık onlar olacak. Bu kuşağın temsilcileri, sorunlarını bizimle değil, yeni nesille, Alfa Kuşağı ile tartışacak. Her iki kuşağın da karikatüre kaynak aktarmayı gereksiz masraf gördükleri göz önüne alındığında yarışmaların akıbetini tahmin edersiniz. (Konuyu ve gelişmeleri kitaplaştırmaya başladım) 
Demek istediğim şu: 
Mesleğimiz olan karikatür sanatı, dünya çapında derin bir krizin içine giriyor. Daha bildik sözcüklerle söyleyeyim, mesleğimiz gün gün ölüyor. Yani şunu bilelim, kurşun gibi ağır bu süreci en az hasarla atlatmak için birliğe, beraberliğe ve dayanışmaya her zamankinden çok gereksinmemiz var. Bireysel kırgınlıkları geri planda tutmalı, mesleki dayanışmayı en öne çekmeliyiz. Kavgalı da olsak bir araya gelmeli, sorunlarımızı konuşmalı, çözüm yolları için birlikte kafa yormalıyız. Bizi yutmakta olan bu kara delikten ancak bu yolla çıkabiliriz. 
Yukarıdaki açıklamalar sizi ikna etmemiş olabilir; varsın etmesin. Kim bilebilir, bu işi kotarırken belki de biz yanıldık, siz haklısınız. Birlik beraberlik için bir tarafın fikir değiştirmesi diye bir kural yok. Birlik beraberlik, farklı fikirde olanlar içindir. Aynı fikirde olanlar zaten birlik ve beraberlik içindedirler. Buna literatürde mesleki dayanışma denir. 
Cemil Cem’in evinin -farklı ad altında ve farklı işlevle de olsa- yeniden karikatür kültürünün hizmetine verilmiş olmasını önemsiyorum. Bana göre bu, biz karikatürcüler için başka bir fırsat. Lokasyonu / konumu gereği burası meslektaşlarımızın uğrak yeri, buluşma noktası olabilir. Nazım Kültür yöneticileri bunu başarmış, biz haydi haydi başarırız. Çünkü bizim mekanımızın bulunduğu yer, Nazım Kültür’ünkinden daha elverişli konumda. Moda’nın tam göbeğinde. Bu semte gelen hemen herkes bizim kültür evimizin önünden geçmek zorunda. Dahası, kapımızın az ilerisinde Cem Taksi ve tramvay durağı var. Moda’yı görmek isteyen genç yaşlı herkes, yürüyerek de çıksa, taksi ve tramvayla da gelse kültür evimizin ya çok yakınından geçiyor ya da tam önünde iniyor. 
Düş kursak, bu kadar kusursuzunu kurgulayamazdık! 
Turhan Selçuk Kültür Evi, evime on dakikalık yürüyüş mesafesinde, önemli bir mazeretim olmadığı sürece hemen her gün uğrarım ben de bu mekana. İster kavgalı, ister barışık olalım, bunun hiç bir önemi yok, gelin buluşalım ve yeni bir başlangıç yapalım. 
Sizler benim için çok değerlisiniz. Hepinizi sevgiyle kucaklıyorum... 
*Uyarı:Metin tartışmaya açık olacak, küfür, hakaret, ayrımcı söylem içeren yorumlar kaldırılacak, polemik oluşmasını önlemek için de eleştirilere buradan yanıt verilmeyecektir. 

15.1.25

9. Alanya Uluslararası Karikatür Yarışması 2025, Türkiye

9. ALANYA ULUSLARARASI
KARİKATÜR YARIŞMASI ŞARTNAMESİ
İlki Alanya’da 2001 yılında, sonuncusu ise 2008’de gerçekleştirilen, o zamanki adıyla Uluslararası Akdeniz Karikatür Yarışması - aradan geçen 17 yılın ardından 9’uncu kez - 2025 yılında, Alanya Belediyesi ve Alanya Turizm Tanıtma Vakfı (ALTAV) işbirliği ile Alanya Uluslararası Karikatür Yarışması adı altında yeniden düzenlenmektedir. 
YARIŞMANIN KONUSU: YAPAY ZEKALI DÜNYADA YAŞAM 
Türk Dil Kurumu 2024 yılının kavramını “kalabalık yalnızlık” olarak belirledi. Dünya, yapay zekayla yeni bir düzene hazırlanırken, gezegenin eski insanlarının bocalaması olağan sayılabilir. Artık yapay zeka destekli akıllı cihazlarımızla daha yakın birer komşu olduğumuz için kalabalıklar içinde kendimizi yalnız hissediyor olabiliriz. Zira her geçen gün daha da hız kazanan teknolojik gelişmeler en çok insani ilişkilerimizi olumsuz yönde etkiliyor. 
Kültürler farklı olsa da her toplumda komşuluğa büyük değer verildiğini biliyoruz. Zaten teknolojinin hayatlarımızı bu denli ele geçirmediği eski dünyada, kalabalıklar içinde yalnız olmadığımızın en yakın ispatı komşularımız değil miydi? 
Yapay zeka destekli teknolojiler bugün hayatımızın ayrılmaz birer parçası ve hız kesmeye de hiç niyetleri yok gibi. Bizler de yeni düzenin eski insanları olarak - artılarıyla eksileriyle - yapay zekalı bir dünyada yaşamaya ve bu yeni dünyadaki yeni komşumuza her gün biraz daha alışmaya devam ediyoruz. 
YARIŞMANIN KURALLARI: 
1. Yarışma bütün dünya karikatürcülerine açıktır. 
2. Yarışmaya gönderilen karikatürler daha önce herhangi bir mecrada yayınlanmış olabilir ancak daha önce başka bir yarışmadan ödül almamış olmalıdır. 
3. Her yarışmacı yarışmaya en fazla üç karikatürle katılabilir. 
4. Yarışmaya gönderilecek karikatürler en fazla 30x40 cm. boyutunda olmalıdır. 
5. Yarışmaya, yarışmacının tercihi doğrultusunda ister posta ister https://ulakbel.alanya.bel.tr/WebBasvuru/cartoon#/ üzerinden dijital ortamda katılım sağlanabilir. 
6. Posta yoluyla gönderilecek karikatürlerin teslimat adresi, “ALTAV - Tosmur Mah. İbrahim Bilgen Cad. No:8 PK:07400 Alanya/Antalya-Türkiye”dir. 
7. https://ulakbel.alanya.bel.tr/WebBasvuru/cartoon#/ üzerinden dijital olarak gönderilecek karikatürler; A4 boyutunda, 300 dpi çözünürlükte ve JPEG formatında olmalıdır. Yarışma jürisi, belirtilen özelliklerin dışında gönderilen veya açılmayan dosyalardan sorumlu değildir. 
8. Posta yoluyla yarışmaya katılım sağlayacaklar gönderecekleri dosyaya; ad-soyad, e-posta adresi ve telefon numaralarını içeren fotoğraflı kısa özgeçmişlerini eklemelidir. 
9. Yapay zeka ile üretildiği tespit edilen karikatürler yarışma dışı sayılacaktır. Yapay zeka ürünü olduğu sonradan anlaşılmış bir karikatür ödül almış dahi olsa ödülü geçersiz sayılacaktır. 
10. Karikatürler, en geç 01 Nisan 2025 tarihine kadar yukarıda belirtilen yöntemlerden biriyle ilgili adrese teslim edilmiş ya da https://ulakbel.alanya.bel.tr/WebBasvuru/cartoon#/ yüklenmiş olmalıdır. 
11. Yarışma jürisi 07 Nisan 2025 tarihinde toplanacak ve yarışma sonuçları ile ödül töreninin ayrıntıları 08 Nisan 2025 tarihinde www.altav.org.tr sitesinde açıklanacaktır. 
12. Yarışmada ilk üç dereceyi alan çizerin ödül töreni tarihini kapsayan tek kişilik geliş-gidiş uçak bileti ve bir misafirleriyle birlikte Alanya’daki bir haftalık otel konaklama giderleri ALTAV tarafından karşılanacaktır. 
13. Yarışma jürisinin sergilenmeye değer bulduğu karikatürler, ödül töreninin de gerçekleşeceği ve 23-25 Mayıs 2025 tarihleri arasında düzenlenecek Alanya Kültür Sanat ve Turizm Festivali kapsamında sergilenecektir. 
14. ALTAV’ın sergilenen karikatürlerden bir albüm yayımlaması halinde, eser sahiplerinin adreslerine de ücretsiz birer albüm kopyası gönderilecektir. 
15. Yarışmaya gönderilen karikatürler, eser sahiplerine geri gönderilmeyecektir. Dereceye girsin ya da girmesin yarışmaya gönderilen tüm karikatürler ALTAV tarafından kültürel amaçlı faaliyetlerde kullanılabilecektir. Yollanan eserlerin telif hakları sanatçıya ait olmakla beraber, bu eserlerin ALTAV ve Alanya Belediyesi’nce kamu yararına satışı yapılan hediyelik eşya gibi ürünlerde kullanılmasında eser sahibi muvafakat eder. 
16. Yarışmaya katılanlar bu şartları baştan kabul etmiş sayılır. 
YARIŞMA JÜRİSİ (alfabetik sırayla):  
Cihan Demirci (Karikatürist / Türkiye) 
Ferit Avcı (Karikatürist / Türkiye) 
Feyzi Açıkalın (Fotoğraf Sanatçısı / Türkiye) 
Halit Kurtulmuş Aytoslu (Karikatürist / Türkiye) 
Kamil Yavuz (Karikatürist / Türkiye) 
Meral Onat (Karikatürist / Türkiye) 
Musa Gümüş (Karikatürist / Türkiye) 
Nahid Maghsoudi (Karikatürist / İran) 
Nimet Hacıkura (Alanya Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü / Türkiye). 
ÖDÜLLER: 
Birincilik Ödülü : 70.000 TL + Tek kişilik geliş-gidiş uçak bileti + Alanya’da iki kişilik bir haftalık yarım pansiyon tatil + Plaket + Sertifika
İkincilik Ödülü : 50.000 TL + Tek kişilik geliş-gidiş uçak bileti + Alanya’da iki kişilik bir haftalık yarım pansiyon tatil + Plaket + Sertifika 
Üçüncülük Ödülü : 30.000 TL + Tek kişilik geliş-gidiş uçak bileti + Alanya’da iki kişilik bir haftalık yarım pansiyon tatil + Plaket + Sertifika 
Deniz Som Anısına Özel Ödül : 15.000 TL + Plaket + Sertifika 
Bedri Koraman Anısına Özel Ödül : 15.000 TL + Plaket + Sertifika 
İbrahim Tapa Anısına Özel Ödül : 15.000 TL + Plaket + Sertifika 
Alanya Belediyesi Mansiyon Ödülü : Plaket + Sertifika 
 Alanya Turizm Tanıtma Vakfı (ALTAV) Mansiyon Ödülü : Plaket + Sertifika 
 Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) Mansiyon Ödülü : Plaket + Sertifika 
 Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Mansiyon Ödülü : Plaket + Sertifika. 
*

Anadolu Karikatürcüler Derneği kapandı

Karikatür Dünyasına, Türk ve Dünya Karikatürcülerine Duyuru
28.02.2007 tarihinde Bursa merkezli olarak kurulan Anadolu Karikatürcüler Derneği, 21.12.2024 tarihinde gerçekleştirilen 7. Olağan Genel Kurul Toplantısı'nda, kurula katılan tüm üyelerin oy birliği ile alınan karar neticesinde çalışmalarına son vermiştir. 
Derneğin tüm resmi prosedürleri yerine getirilmiş, banka ve PTT hesapları kapatılmıştır. Dernek kasasında bulunan 2.175 TL 10 kuruş, Lösemili Çocuklar Vakfı (LÖSEV)’e bağışlanarak devredilmiştir. 
Bu vesileyle; 
• Derneğimize geçmişten bugüne kadar gönüllülük esasına dayalı olarak hizmet eden tüm yönetim kurulu üyelerine ve üyelere, 
• Derneğimize destek sağlayan, ortak projeler gerçekleştirdiğimiz tüm şirketlere, derneklere, kamu kurum ve kuruluşlarına, çalışanlarına, 
• Karikatür sanatına gönül veren ve katkıda bulunan tüm karikatürcülere ve karikatür severlere, 
sonsuz teşekkürlerimizi sunarız. 
Anadolu Karikatürcüler Derneği’nin sona ermesi ile birlikte, dernek adına herhangi bir kişi veya kuruluşun işlem yapma yetkisinin bulunmadığını ve böyle bir durumda eski yönetim kurulu veya başka kişilerin sorumluluk taşıyamayacağı kamuoyuna önemle duyurulur. 
Karikatür sanatı adına yürütülen dayanışma ruhunun farklı alanlarda devam edeceğine gönülden inanıyoruz. 
Kamuoyuna saygıyla duyurulur. 
Anadolu Karikatürcüler Derneği 
Yönetim Kurulu 
*
Kaynak: Halit Kurtulmuş Aytoslu.