27.6.11

Karikatür ustası Güngör Kabakçıoğlu'yu yitirdik

Mimar, ressam ve çizer Güngör Kabakçıoğlu'nun hayata veda ettiğini bugün üzülerek öğrendim. Özellikle karikatür sanatının özü sayılan portre karikatür alanında büyük bir ustaydı. Hat sanatının görsel etkilerini çizgi ve resimlerinde yine ustalıkla değerlendirmiştir. Bütün bunların yanında, sürekli çalışan, üreten, örnek alınacak bir sanatçıydı.
İlkokuldayken Varlık çocuk kitaplarının sayfalarında karşılaştığım çizgileriyle büyülenmiş, yıllar sonra (2000'lerde) kendisiyle tanıştığımda bir o kadar daha mutlu olmuştum: Seçkin, alçakgönüllü, humanist, sanat konusunda heyecanını hiç yitirmeyen çok özel bir kişilik. Bilmem onun tatlı sohbetini bir daha bulabilecek miyiz? Işıklar hep seninle olsun Güngör Ağabey.
Güngör Kabakçıoğlu hakkında ayrıntılı bilgi için bkz: turkishpaintings

Güngör Kabakçıoğlu'nun yayınlanmış kitaplarından ikisinin kapaklarını ekliyorum (İkisinin de yayım yılı 2002). Bunlardan SAKIPNAME baştan sona çizgi ve renkli olarak hazırlanmış, kitabın tüm geliri Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı'na bağışlanmıştır.

25.6.11

İtalya’dan Oğuz Gürel’e İkincilik Ödülü

Festival Economia 2011 Sergisi'nde ödül kazananlar belli oldu
İtalya’nın Trento kentinde her yıl yapılan bir iktisat konferansı dolayısıyla internet ortamında düzenlenen Festival Economia 2011 Sergisi ödül sahipleri belirlendi. Tüm profesyonel çizerlere açık ve bu yıl konusu "Ekonomik Özgürlüğün Sınırları" olan sergide toplam 10 ödül verildi:

1° - Marco De Angelis, İtalya

2° - Oğuz Gürel, Türkiye
3° - Marilena Nardi, İtalya
4° - Gennady Nazarov, Ukrayna
5° - Raul Alfonso Grisales, Kolombiya
6° - Giovanni Sorcinelli, İtalya
7° - Vladimir Kazanevsky, Ukrayna
8° - Kfir Weizman, İsrail
9° - Raul Fernando Zuleta, Kolombiya
10° - Vasiliy Alexandrov, Rusya.
Tüm kazanan eserler: http://www.studioandromeda.net/
Tüm katılan eserler: http://www.studioandromeda.net/economia2011/

"Uçuş" konulu sergiye ne oldu, sanal alemde buharlaştı mı yoksa?

Tebriz Karikatür Derneği, yitirdikleri iki üyesi Muhammad Ahmadi ve Leila Heidari anısına sanal ortamda bir sergi hazırlıyordu: "Uçuş, uçmak" konulu sanal sergi .
Haberi ve katılım e-mail adresi uzun süre sitelerinde yerini korudu.
Şimdi bağlantı adresini tıklıyorum da ne bir ses, ne bir nefes...
Tam 4 yıl olmuş ben haberini yapalı. Epey bir zaman sonra (02.12.2009) bir karikatür yolladığımı da hatırlıyorum (üstte). Acaba bir açıklama yaptılar mı, bilemiyorum.
İşte sanal alem böyle bir şey: "Bir varmış, bir yokmuş" dünyası.

24.6.11

İsrailli karikatürcüler Hayfa Uluslararası Karikatür Yarışması'nı boykot ediyor

Bilindiği gibi, Hayfa Uluslararası Karikatür Yarışması'nı Hayfa Belediyesi ile İsrail Karikatürcüler Derneği ortaklaşa düzenliyorlar ve eser gönderimi için her iki kuruluşun adreslerini birlikte veriyorlardı.
Önce Ivan Hanousek’in elektronik ortamda Çek karikatürcülere yönelik yayınladığı E-GAG’in 11-19a sayısında yer almıştı haber: Google Çeviri yardımıyla yarım yamalak anlaşılan metinde bir boykottan söz ediliyordu ama satır araları bulanık olduğundan tam bir dayanak oluşturmaktan uzaktı. İşte bir ay sonra İlya Katz kişisel karikatür haber blogunda aşağıdaki açıklamayı İngilizce yayınladı da konu netleşmiş oldu (umarım yanlış çevirmem):
Hayfa Uluslararası Karikatür Yarışması’nı bırakıyoruz
15 yılı aşkın süredir gerek yarışmacı, gerekse jüri üyesi olarak Hayfa Uluslararası Karikatür Yarışması’na katılmaktayız.
Üzülerek ifade etmek isteriz ki son yıllarda bu yarışma gerek organizasyon gerekse profesyonellik bakımından giderek yozlaşmaktadır.
Kötü seçim ve özensiz değerlendirmenin yol açtığı bütün olumsuzlukları burada sıralamak imkansızdır, ama alınan yarışma sonuçları zaten söz konusu durumu yeterince ortaya koymaktadır.
Birçok arkadaşımız, tanınmış çizerler, bu duygularımızı ve tavrımızı paylaşmakta, bu ifadeye katılmaktadır.
İsrail Karikatürcüler Derneği üyeleri bu yarışmaya katılmayacaklardır.
Organizatörlerle konuyu görüşmeye çalıştık, ancak kendileri buna yanaşmadılar.
Bu durumda, bizler bu yıl Hayfa Uluslararası Karikatür Yarışması’na katılmıyoruz.
İsrailli ödüllü karikatürcüler
Boris ERENBURG
Sergey SICHENKO
Ilya KATZ
Grigory KATZ
Gennady LITINSKY
(21 Haziran 2011).

23.6.11

Acıbadem Adana Hastanesi'nde "Çocuk Hakları Karikatür Sergisi"

ÇOCUK HAKLARI KARİKATÜR SERGİSİ
Acıbadem Adana Hastanesi ve Mersin Çocukları İstismar ve İhmalden Koruma Derneği’nin birlikte organize ettikleri “Karikatür ve Çocuk Hakları” karikatür sergisi 23 Haziran 2011 tarihinde Acıbadem Adana Hastanesi girişinde saat 12:30’da düzenlenecek bir kokteyl ile açılıyor. Sergi 30 Haziran 2011 tarihine kadar açık kalacak. Sergide 8 çizerden toplam 44 karikatür yer alıyor.
Katılan sanatçılar:
Hayati Boyacıoğlu (Almanya), Seyran Caferli (Azerbaycan), Hüseyin Çakmak (KKTC), İsmail Doğan (Belçika), Halis Dokgöz (Türkiye), Mehmet Gölebatmaz (Türkiye), Erdoğan Karayel (Almanya), Firuz Kutal (Norveç).
Adres: Cumhuriyet Cad. No: 66 01130 Seyhan / Adana.

18.6.11

Gabrovo 20. Uluslararası Mizah Bienali 2011 albümü

Bulgaristan'ın Gabrovo kentinde bu yıl düzenlenen 20. Uluslararası Mizah Bienali 2011 albümü seçilen katılımcılara gönderilmeye başladı. Kısa sürede hazırlanan bu olağanüstü albüm çeşitli görsel sanat dallarında ödüllendirilen ve seçilen yüzlerce eserin görüntülerini içermekte. 20.5 x 22.2 sm ölçülerindeki kitap baştan sona renkli 162 sayfadan oluşuyor.
Bu yıl ödül kazananlar arasında Türkiye'den katılan isim göremiyoruz maalesef (1973'te Erdoğan Bozok'un ve 1999'da Can Göknil'in Altın Ezop Büyük Ödülü kazandıklarını unutmayalım), ama tüm dallarda seçilmiş eser sahipleri var Türkiye'den; umarım eksik veya yanlış okumam:
Karikatür: Burhanettin Ardagil, Erdoğan Başol*, Kamil Yavuz, Kemal Özyurt*, Mehmet Kahraman*, Musa Gümüş*, Nuri Bilgin.
Grafik/Desen: İsmet Çavuşoğlu*, Melihat Tüzün*, Suna Özgür Keskin*, Yasemin Sarı*.
Yağlıboya resim: Şevki Özer Çevik.
Heykel: Aziz Baha Ürken, Atila Özer & Sadettin Aygün, Betül Demir Karakaya & Kamuran Ak.
Poster: Ali Feyyaz Fergöğçe.
Fotoğraf: M. Çağatay Göktan, Sami Solmaz*.
(İsimleri yanında yıldız * işareti bulunan sanatçıların birden fazla eseri sergilenmektedir).
Kazanan eserler için bkz: http://humorhouse.globcom.net/engl/bienale/prizewinners.html .

Uluslararası Altın Fıçı 2011 Karikatür Yarışması albümü

Bugün elime geçen Uluslararası 17. Bira konulu Altın Fıçı 2011 Karikatür Yarışması albümü, şartnamede belirtildiği üzere tüm katılımcılara gönderiliyor demek ki. 2000'lerde özenerek hazırlayıp tüm üyelere yolladığımız Karikatürcüler Derneği aylık haber bülteni "Karikatürk"ü hatırlattı bana: 15x21 cm ölçülerinde toplam 20 sayfadan oluşan bu sergi kataloğunda neler yok ki...
Yarışma kurucularından ve halen yöneticisi olan Fedor Vico, 1994'ten başlayarak nasıl önce Saris Biracılık Şirketi'nin katkılarıyla Bumerang mizah dergisini çıkarmaya giriştiğini, sonra bundan güç alarak Bira konulu bu yarışmayı düzenlemeye başladığını, şirketin el değiştirmeleri dolayısıyla kesilen ya da artan destekle nasıl bugüne gelindiğini anlatıyor "Krize Rağmen Yuvarlanıp Giden Bira Fıçısı" başlıklı yazısında.
Dr Jaroslav Reznik ise "Jüri Başkanının Önsözü"nde seçiciler kurulu toplantısına değinerek, tarihi Presov konaklarından birinin giriş katında yaptıkları değerlendirmenin, hem gördükleri eserler, hem de birarada bulundukları seçkin jüri üyeleri bağlamında, benzersiz bir deneyim olduğunu, adrenalin pazarlayan hiçbir seyahat şirketinin portföyünde böylesi bir önerinin yer almadığını belirtiyor.
2003'te Prag'da hayata veda eden Igor Sevcik de tanıtılıyor kısaca bu katalogda, onun anısına bir Özel Ödül veriliyor çünkü bu yarışmada: Çek Karikatürcüler Derneği'nin kurucularından Sevcik, 1999'da 5. Altın Fıçı'nın jüri başkanlığını da yapmış.
Slovakça ve İngilizce dillerinde hazırlanan katalogda, ayrıca, yarışmaya tüm katılanların listesi ile Jüri Değerlendirme Raporu da yer alıyor.
Bu yıl Türkiye'den katılan ve Onur Mansiyonu kazanan Mehmet Zeber ile eseri sergilenen Ahmet Ümit Akkoca'nın albümdeki karikatürlerini maalesef teknik zorluklar nedeniyle buraya aktaramıyorum. Taramasını yapabildiğim birkaç karikatür için bkz: http://caricaturque.blogspot.com/2011/06/catalog-international-cartoon.html .

(Haberi okuyunca ödül kazanan çalışmasının görselini göndererek yayınımıza katkı veren Balıkesirli çizer dostumuz Mehmet Zeber'e teşekkür ediyorum. 21.06.2011)

16.6.11

Erdoğan Başol’a Bulgaristan’dan özel ödül

Bulgaristan’ın Rusçuk (Ruse) kentinde bu yıl düzenlenen “Gönüllülük” konulu uluslararası karikatür yarışması geçtiğimiz günlerde sonuçlandı. Yarışmada Türkiye’den katılan usta çizer Erdoğan Başol, Rusçuk Sanat Galerisi Özel Ödülü’nü kazandı. 26 ülkeden 47 çizerin 101 eserle katıldığı yarışmanın sonuç bildirimine göre tüm kazananlar şöyle sıralandı:

Birincilik Ödülü (plaket + diploma): Doru Axinte, Romania.
2 Özel Ödül (plaket + diploma):
Lubomir Mihailov, Bulgaristan
Oleksy Kustovski, Ukrayna.
2 Özel Diploma:
Boris Erenburg, İsrail
Rahim Asgari, İran.

Rusçuk Sanat Galerisi Özel Ödülü: Erdoğan Başol, Türkiye
FECO Bulgaristan Özel Ödülü: Irien Trendafilov, Bulgaristan.

Jüri:
Rudy Gheysens – Avrupa Karikatür Merkezi yöneticisi, Kruishoutem, Belçika
Paul De Ruyck - Avrupa Karikatür Merkezi, Kruishoutem, Belçika
Dominique Termote - Avrupa Karikatür Merkezi, Kruishoutem, Belçika
Ivaylo Tsvetkov – FECO Bulgaristan başkanı, “The Monitor” ve “The Telegraph”
gazeteleri ile “The Tema Magazine” dergisi karikatürcüsü
Valentin Georgiev - ressam, illüstratör, çizer
Elena Velikova - Rusçuk Sanat Galerisi yöneticisi
Irina Jordanova - EIC Europe Direct Ruse kuruluşu uzmanı.
18 Mayıs 2011.
Seçilen başka eserlerle birlikte tüm kazanan karikatürler Borisova s. No:39 adresindeki Rusçuk Sanat Galerisi’nde 3 Haziran’dan itibaren izlenime sunulmuştur. Yarışmaya gönderilen karikatürler EIC Europe Direct Ruse kuruluşu koleksiyonuna alınmış olup geri gönderilmeyecek ve ilerki tarihlerde Bulgaristan’ın diğer kentlerindeki EIC şubelerinde sergilenecektir.

7.6.11

Ve işte yine geri döndük...

Bir gün dönemeyeceğiz.
Bilgisayarın arızalanıp tamir için Ankara'ya gitmek zorunda kalması yüzünden, Mayıs başından bu yana, bir ayı aşkın süredir ne mesaj okuyorum, ne de blog yazabiliyorum. Hep düşündüğüm şey: Farzedin ki internet çöktü! Bunu blogların bir ay kadar yasaklanması ile kısmen hissetmiştim, şimdi fırsatı değerlendirip tümüyle yaşadım: Gerçekten olağanüstü.
Fakat birşeyler kaçıyor ister istemez. Birkaç arkadaşımın ivedilik taşıyan mesajlarına vaktinde cevap verememiş oldum, onlardan özür diliyorum.
Bloglarımı geçmişe dönük olarak güncelleyeceğim: Kötü bir benzerlik ama gerçek: Bindokuzyüzsendört'teki eski gazete haberlerinin güncel politikaya göre yeniden yazılmasını çağrıştırsa da, blog yazılarına istediğiniz tarihi atabiliyorsunuz bilindiği gibi; hiç tarih kullanmamak da mümkün tabii. Dolayısıyla Mayıs ayı tarihli yazılar olabilir yakında, oluşum tarihlerine göre birkaç haber yazısı çıkacaktır sanıyorum.