29.6.23

8. Uluslararası Karikatür Sergisi, Cakovec 2023, Hırvatistan

8. Uluslararası Karikatür Sergisi, Cakovec 2023, Hırvatistan
Yaş sınırlaması olmaksızın tüm çizerlere açık bir yarışmadır. Yarışmanın Genç Çizerler (Youth) bölümüne 16 yaş ve altı çizerlerin çalışmaları kabul edilecektir. 
Konu (Theme): Kırsal bölge / Köy / Taşra Turizmi (Inland / Rural Tourism)
Katılım: E-mail yoluyla yapılacaktır. Gönderme adresi: cartoondamir@gmail.com
Boyut: A4 (210x297 mm) veya A3 (297x420 mm); JPG 300 dpi. 
Serbest teknik: Orijinal veya dijital. Siyah/Beyaz veya Renkli.
Sayı: En fazla 2 eser. 
Gönderilecek eser dosyası şu bilgilerle isimlendirilmelidir: Çizer adı soyadı, ülkesi, eser sıra no. Örnek: 
KEMAL OZYURT TURKEY 1, KEMAL OZYURT TURKEY 2 
Ödüller: 
16 yaş üstü çizerler: (Diploma ve katalog eşliğinde) Birincilik 250, İkincilik 150, Üçüncülük 100 Avro. Ayrıca 7 adet Özel Mansiyon (katalog) verilecektir. 
16 yaş ve altı çizerler: İlk üç dereceyi kazananlara Diploma + katalog. Ayrıca 7 adet Özel Mansiyon (katalog) verilecektir.
Seçilen 50 sanatçının eserleri etkinlik albümünde yayınlanacak ve bu sanatçılara yarışma albümü gönderilecektir.
Jüri: Yarışma değerlendirmesi uluslararası jüri tarafından yapılacaktır.
Gönderilen eserler etkinliği düzenleyen tarafından festival tanıtımı için telif ödemeksizin kullanılıp yayınlanabilir.
Son katılma: 01 Ekim 2023 (SÜRE UZATILDI:) 10 Ekim 2023 
Kaynak: caricaturque

21.6.23

Hicabi Demirci: Ali Fuat Süer hocamın yazısına katkı

Herkese Merhaba, 
Ali Fuat Süer hocamın kendi sayfasında paylaştığı ulusal ve uluslararası karikatür yarışmalarıyla ilgili aşağıdaki yazısına onun sayfasında bir katkıda bulundum. Bu katkıyı biraz daha genişleterek kendi sayfamda da paylaşıyorum. 
Yazımın öncelikli amacı ulusal ve uluslararası yarışmalarda ısrarla devam eden hatalara ışık tutma gayretidir. Kurum ve kişileri yıpratma amacım yoktur. Bilinsin isterim. 
Ali Fuat Süer hocamın yarışma jürisi olarak özeleştiri yapması son derece kıymetli, cesur ve vicdanidir. Karikatür sanatının gelişmesine katkı sunacak bir önerme içermektedir. 
Yarışmaların amacı karikatür sanatında benzerleri değil farklı ve özgün olanı ödüllendirmek, yaratıcılığın önünü açmak için yapılır. Hiç kuşkusuz aynı objelerden farklı hikayeler kurgulamak bir ustalıktır ve alkışı hak eder. Peki tam tersi olduğunda ne yapacağız? 
Bazı çizerlerin parayı elde etmek için kişisel hırsları ve bilinçli olarak jüriyi aldatma girişimi başarılı olursa, sorumluluk kime ait olacak? Bu tip çizerlerin giderek artıyor olmasının önüne nasıl geçeceğiz? Örneğin, jüriler bir sonraki yarışmada hiç bir şey olmamış gibi görev almaya devam edecek mi? Bilerek manipüle eden sözde çizeri, sonraki yarışmalarda da alkışlamaya devam edecek miyiz? Neden? Sorumluluğun çerçevesi nedir? 
Yukarıdaki iki karikatür biçim ve öz açısından son derece birbirine benzer çalışmalardır. İkinci çizilen karikatür bize farklı bir perspektif ve zenginlik sunmuyor maalesef. Biz çizerler bazen bu tatsız durumları istemeden yaşarız. Ben de bu durumları birkaç kez yaşadım ve çok üzüldüğümü hatırlıyorum. Eminim ki istemeden, bilmeden yapan her vicdanlı çizer üzülür. 
Askı yöntemi öncelikle çizerin ödülünü doya doya keyfini yaşamasına ve itibarını korumasına neden olur. İtibar, vicdanlı çizerlerin önceliğidir. Ve ödülden daha kıymetlidir. 
Yapay zekanın yaratıcılığa soyunduğu bir dönemde, yarışmalarda en özgün işi bulmak için filtrelere ihtiyaç duyulduğu bir gerçektir. Yarışmanın adil olması ve heyecanını yitirmemesi için bunun gerekli olduğunu düşünüyorum. 
Askı yöntemi yarışmaların şeffaflığını ve güvenilirliğini artırır, çizerlerin kamuoyundaki itibarını korur. Jürinin final işlerini belirlemesi ve askı süresince kendilerine gelen çalışmaları tartışması ve hatta ödül verilme nedenlerini kamuoyu ile paylaşması, jürinin gücünü eksiltmez, karikatür sanatını zenginleştirir. Jüriler, kamuoyunu ve meslektaşlarını sonuçlar üzerinden ikna etmelidir. 
Hiç kuşkusuz bu yöntem tek başına yeterli bir kurtarıcı değildir. Olamaz. Uluslararası jürilerin donanımlı, yetenek avcısı ve muhafazakar değil, yeniliklere açık olması çok önemlidir. 
Dijital çağ, eski(miş) şartnamelerle ilerlemez. Genel olarak gördüğüm şudur: Karikatür yarışmaları eski gücünü ve itibarını kaybediyor maalesef. Katılımcı sayıları hızla düşerken, yeni çizerlerin ortaya çıkması ihtimali giderek azalıyor. Bunun nedenlerini ve çözümlerini tartışmalıyız. Birbirimizi kırmadan, dökmeden. 
Kaynak: Hicabi Demirci.

Ali Fuat Süer: Askıda Karikatür uygulamasına gidilmeli

Askıda Karikatür
uygulamasına gidilmeli
AÇIKLAMA
Usta Sanatçı Turhan Selçuk adına düzenlenen 13.üncüsü organize edilen,
Uluslararası Turhan Selçuk Yarışmasında jüri üyesi olarak bulunmak benim için ayrı
bir gurur vesilesi oldu.
Dereceye giren karikatürler arasında 3.lük ödülünü kazanan karikatürün daha
önceden çizilen bir karikatürün benzer olanına, "similar" olanına rastlanmıştır.
Yarışma şartlarının günün şartlarına göre, yeniden tüm yarışmalarda
oluşturulması önem kazanmıştır.
Yarışmaların önem kazanması, sürdürülebilir olması önemlidir.
Yarışmaların önem kazanması, her yarışmada yeni kazanımlar ile çıkılması
önemlidir. - Yeni karikatürler yeni çizerler - tekrarlardan, benzerliklerden 
kurtulmasını sağlar.
Ali Fuat Süer / Çizer
Kaynak: Ali Fuat Süer.

3.6.23

İzmir Rotary Kulübü'nün 12. Altın Çizgi Ulusal Karikatür Yarışması 2023 sonuçlandı

12. ALTIN ÇİZGİ YARIŞMASI SONUÇLANDI
İzmir Rotary Kulübü 12. Altın Çizgi Ulusal Karikatür Yarışması'nda ödül almayı hak eden karikatürler seçici kurul tarafından belirlendi. Teması “Can Dostlarımız ve Hayvan Sevgisi” olan yarışmanın seçici kurulu; Serpil Birsin, Gülderen Depas, Ömer Çam, Sadık Pala ve Mustafa Yıldız’dan oluştu.
Ortaokul öğrencilerinin katılımına açık yarışmada dereceye girenlere ödülleri 6 Haziran 2023 Salı günü, saat 18’de, Konak Belediyesi Karikatür Müzesi’nde açılacak sergi ve kokteyl eşliğinde takdim edilecek.

Dereceye giren öğrenciler:
1. Ödül: Ege Meşe Koparan
2. Ödül: Bora Çallıoğlu
3. Ödül: Sudem Duran.

Mansiyon ödülleri:
Ela Arslan
F. Bera Şahin
Yağmur Mina Erdoğan
Kubilay Arda Aksakal
Defne Demirel.