25.6.17

Çizerlerimize yeni uluslararası ödüller

Türkiye'de yapılan 34. Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması 2017 sonuçlandı. 63 ülkeden 641 sanatçının 2.220 eser yolladığı etkinlikte uluslararası jüri sadece 40 ülkeden 187 sanatçının 261 karikatür çalışmasını değerlendirdi. Yarışmada ilk kez geçen yıl özel olarak düzenlenen ve kız çocuklarının eğitimi ve toplumda güçlendirilmesi konularına dikkat çekmek adına verilen 'Güçlü Kızlar, Güçlü Yarınlar' kategorisindeki ödülü kazanan Fethi Gürcan Mermertaş (Yukarıda), bu yıl Türkiye'den katılarak ödüllendirilen tek çizer oldu. Uluslararası jürinin kısıtlı sayıda eserle (% 12'den az) çalıştığı anlaşılan etkinlikte Birinci seçilen çizer "Alfa ve Omega benim" derken, bu kez İran'dan Ehsan Ganji "duble" Başarı Ödülü aldı. Uluslararası jürinin yarışmaya gönderilen eserlerin yaklaşık yüzde doksanını hiç görmeden karar verdiği yarışmada bu yıl tüm kazananlar şöyle sıralandı:
Birincilik Ödülü: Ross THOMSON
İkincilik Ödülü: Shahram REZAEI
Üçüncülük Ödülü: Raimundo Rucke SANTOS SOUZA
Özel Ödül "Güçlü Kızlar, Güçlü Yarınlar": Fethi Gürcan MERMERTAŞ
Başarı Ödülü: Alessandro GATTO
Başarı Ödülü: Darko DRLJEVIC
Başarı Ödülü: Dokhshid GHODRATIPOUR
Başarı Ödülü: Ehsan GANJI
Başarı Ödülü: Ehsan GANJI
Başarı Ödülü: Krzysztof GRZONDZIEL
Başarı Ödülü: Luc DESCHEEMAEKER
Başarı Ödülü: Muhamed DJERLEK
Başarı Ödülü: Silvano MELLO
Başarı Ödülü: Vasco GARGALO
Başarı Ödülü: Ross THOMSON.
Tüm kazanan eserler için bkz: sanalmuze.
*
Karadağ'da bu yıl ikincisi düzenlenen Uluslararası Kolasin Karikatür Yarışması sonuçları açıklandı. Tişört üzerine baskıya uygun eğlenceli karikatürlerin istendiği yarışmaya 46 ülkeden 206 sanatçı 618 eserle katıldı. İtalya'dan Dalponte'nin Birinci, Sırbistan'dan Comor'un İkinci seçildiği e-katılımlı etkinlikte Türkiye'den Eray Özbek'in çalışması Üçüncülük Ödülü'nü kazandı. Finalist olan diğer 7 karikatürcüye verilen Diploma ödüllerinden biri yine Türkiye'den çizer Hicabi Demirci'nin oldu. Yarışmada tüm kazanan eserler için bkz: caricaturque.
*
Sırbistan'da bu yıl ikincisi "Ev Hayvanları" konulu yapılan Uluslararası Animalcartoon Karikatür Yarışması'nda Türkiye'den Cemalettin Güzeloğlu (Aşağıda) ile Sırbistan'dan Muhamed Max Djerlek Birincilik Ödülü kazandılar. Tüm kazananlar için bkz: animalcartoon.
*
İlk yayın: 22.06.2017
Güncelleme: 25.06.2017. 

Hiç yorum yok: