16.2.16

9. DQ Uluslararası Karikatür Yarışması 2016 konusu: Quo Vadis Europe?/Umuda Yolculuk

QUO VADIS EUROPA? / UMUDA YOLCULUK
Değerli Çizgi Dostları…
Dokuzuncu DQ Uluslararası Karikatür Yarışmasının konusu "Quo Vadis Europe?/Umuda Yolculuk" olarak belirlendi. Hepimizin bildiği gibi Ortadoğu'da yıllardan bu yana kanlı bir savaş devam etmekte ve ne zaman sona ereceği bilinmiyor. Yaklaşık dört yıldan bu yana Suriye'den dünyaya milyonlarca mülteci akın etti ve etmeye de devam ediyor.
Mültecilerin çoğunluğu Türkiye - Yunanistan üzerinden Balkan Ülkeleri ve İtalya'ya, oradan da Merkez Avrupa ülkelerine ulaşmaya çalışıyor. Avrupa Birliği ülkeleri son dönemlerde bu konuya acil önlemler ve kararlar alarak çözüm bulma çalışmaları yapıyor. Bu trajediden yararlanmak isteyen bazı karanlık güçler de, adeta bir "mülteci ticareti" başlattı!
Savaştan kaçan Suriye‘liler, varını yoğunu satıp çocuklarıyla birlikte adeta bir ölüm yolculuğuna çıkıyorlar. Almanya, verdiği söz üzerine mültecilere kapılarını açma kararı alınca, bu ülkeye yönelik büyük bir mülteci akını başladı. Ancak Almanya'da muhalefetin ve halkın verdiği tepki üzerine bu kez ters yönde kararlar alınıyor ve göç durdurulmaya en azından yavaşlatılmaya çalışılıyor. Avrupa, göç dalgasını merkez Avrupa’ya ulaşmadan durdurmaya çabalıyor. Bu göç dalgasının Avrupadaki dengeleri bozmasından korkuluyor olsa gerek! Suriyeli mültecilerin çoğunun müslüman olması ve zengin müslüman ülkeler yerine hristiyan avrupa ülkelerine sığınmaları da üstünde durulması gereken başka bir ayrıntı !!??
Alınan kararlardan biri de Türkiye'ye göçü durdurması karşılığında 3 Milyar Euro para yardımı yapılması. Böylelikle Türkiye büyük bir "TOPLAMA KAMPI" oluşturarak Avrupa'yı mültecilerden kurtarmaya çalışacak. Ancak bu planın ne denli başarılı olacağı, hem Türkiye hem de Avrupa ülkeleri açısından kocaman bir soru işareti!! Avrupa`da bu yönde kararlar alınırken, ne yazık ki mülteci ticareti devam etmekte ve trajedilere her gün yenileri eklenmekte.
Bu yarışmamızın amacı devletlere ve toplumlara ayna tutarak kendilerini sorgulamalarını sağlamak. Üç sorumuz var:
Bu insanlar...
1) Neden Suriye'den kaçıyorlar?
2) Neden Avrupa'yı tercih ediyorlar?
3) Bir gün ülkelerine geri dönecekler mi?
Yarışma Koşulları:
1) Yarışmaya sadece internet üzerinden quovadiseurope@donquichotte.org katılabilinir.
2) Yarışmaya katılacak karikatürlerin daha önce hiçbir yarışmada ödül almamış olması ve yayınlanmamış olması gerekmektedir. Aksi takdirde ödülün geri alınabilmesi söz konusu olabilecektir.
3) Karikatürler A3 boyutunda, 250 dpi ve JPG formatında olacaktır.
(Siyah-beyaz veya renkli olabilir, her türlü boyama tekniği serbesttir.)
4) Yarışmaya son katılım tarihi 1 Mayıs 2016'dır.
5) Seçici kurul, gelen karikatürleri 15-30 Mayıs 2016 arası değerlendirecek, sonuçlar 1 Haziran 2016 tarihinde açıklanacaktır.
6) Ödül töreni ve sergi, 26 Haziran 2016 tarihinde Filderstadt Sanat Galerisi‘nde gerçekleşecektir.
7) Gönderilen karikatürler Don Quichotte arşivinde muhafaza edilecektir.
Sponsor koşulları yeterli olduğunda yarışmamızın albüm olarak basılması düşünülmektedir. Koşulların sağlanamaması halinde yarışma karikatürleri e-albüm olarak (PDF) Don Quichotte websitesinde yer alacaktır.
Ödüller:
- Birincilik Ödülü: 1.000 Euro+Don Quichotte Madalyası
- İkincilik Ödülü: 750 Euro+Don Quichotte Madalyası
- Üçüncülük Ödülü: 500 Euro+Don Quichotte Madalyası
- 10 adet Mansiyon
Seçici Kurul:
- DQ Karikatür Komisyonu Üyesi Çizerler.
Kaynak: https://www.facebook.com/events/175833629456441/.

Hiç yorum yok: