Yanılmadığımızı anlıyoruz. Kıbrıslı çizer dostumuz Hüseyin Çakmak’ın da bu şahsın kendi adına yarışmalara gönderdiği çalıntı eserleri paylaşmasıyla ve şimdi yeni paylaşacaklarımızla bu düşüncemiz somutlaşıyor.
Kaan Özcal kendisine ait olmayan eserleri - büyük bir pişkinlik ve cesaret örneği göstererek - kendisininmiş gibi uluslararası yarışmalara gönderen, kitaplara, sergilere seçilen tescilli bir eser hırsızıdır.
Son tespit ettiğimiz çalıntı eserler uluslararası yarışmaların albümlerinden… Deyim yerindeyse, birçok usta çizer özgün eserleriyle albüme seçilememişken, Kaan Özcal çalıntı eserlerle bu albümlere girmeyi başarmıştır…
1- 9. De Geus Karikatür Yarışması albümünde Kaan Özcal, 1828-1887 yılları arasında yaşamış olan Amerikalı ressam Alonzo Chappel’in Rhode Island Tasarım Okulu Müzesi’nde yer alan eserini çalarak yer almıştır.
2- 9. Uluslararası Basın Karikatürleri ve Hiciv Görsel Sanatlar Salonu Karikatür Yarışması albümünde Kaan Özcal, Cezayirli grafik tasarımcı Amine Sur’un vecteezy.com sitesindeki eserini çalarak yer almıştır.
3- 4. Uluslararası Artoonist Mevsimlik Karikatür Festivali albümünde Kaan Özcal, Fransız grafik tasarımcı N. L.’nin dreamstime.com sitesinde yer alan eserini çalarak yer almıştır.
Karikatür sanatçıları: Aşkın AYRANCIOĞLU, Erhan Yaşar BABALIK, Altan ÖZESKİCİ.
Sevgili Aşkın, Erhan ve Altan dostlar: Kaan Özcal'ın çalıntı yaptığını belgeleyen yazınızdan sonra ortaya neler çıktı... Bir kez daha teşekkürler... Zeytin karikatür yarışmasına gönderdiği çalıntı vinyetleri önce önemsememiştim, genç ve çocuk biri, karikatürün ne olduğunu bilmiyor diye düşünmüştüm. Ancak, öyle değilmiş... Yazınız beni uyandırdı.
YanıtlaSilHatta, Belçika'daki De Geus karikatür albümünde yer alan karikatürün sahibi Kaan Saatçi'dir diye düşünmüştüm; jeton düşmemişti...
Öte yandan, "Seasonal Karikatür Festivali"nde jüri üyesi idim ve finale kalan karikatür dosyalarında isim yazmadığı için bilmeden oy verdim eser hırsızına... Beni de alet etti çalıntı eserine...
Hüseyin Çakmak