11.8.19

39. Uluslararası Nasreddin Hoca Karikatür Yarışması 2019'da ödül iptali

Yazılı açıklama, yarışmayı düzenleyen Karikatürcüler Derneği websitesinden aynen alınmıştır:
Karikatürcüler Derneği’nin her yıl düzenlediği, bu sene de 39. gerçekleştirilen, dünya çapında büyük saygınlığı olan Uluslararası Nasreddin Hoca Karikatür Yarışması’na Romanya’dan katılan Julian Pena Pai Maltepe Belediyesi Özel Ödülü’nü almaya hak kazanmıştır. Ancak ödülün ilanından sonra The New Yorker dergisinin eski bir sayısının kapağında yer alan bir karikatürü büyük oranda taklit ettiğini, bunu yarışmamıza karşı kasti olarak gerçekleştirdiğini dile getirmiştir. Yarışmamızın saygınlığına gölge düşürmek adına özellikle yapıldığı açık olan, sanatçı kimliğiyle bağdaştıramadığımız böylesi eylemleri kınıyoruz. Karikatür sanatını insanlara sevdirmek, duyurmak; sanatçıyı toplumun daha fazla tanımasını, farklı kültürlere ulaşmasını sağlamak; karikatür sanatını ve sanatçıyı özendirmek amacıyla düzenlenen yarışmamızın temel ilkeleriyle uyuşmadığı; yarışma ahlakına uymadığı; kasıt ve kötü niyet içerdiği gerekçesiyle bu davranışı gerçekleştiren Julian Pena Pai’nin ödülü iptal edilmiştir.
Uluslararası mizah ve karikatür sitelerine, yarışmamıza katılan ve dünyadaki karikatür sanatçılarına konuyla ilgili bilgi verilecektir.
Kaynak: Karikatürcüler Derneği.
*
Julian Pena-pai'nin Facebook'ta yer alan açık mektubu:

1 yorum:

soyarat dedi ki...

http://kozyurt.blogspot.com/2015/06/benzerlik-degildir-yarsmay-duzenleyen.html

Benzer karikatür çizilecekse yukarıdaki örnekteki gibi olmalı (Jüri Onayı Dahildir).O zaman saygın yarışmalara gölge düşmüyor.