4.6.18

Sözcü çizeri Hicabi Demirci'ye Portekiz'den uluslararası ödül

Portekiz'de bu yıl 13.sü düzenlenen Dünya Basın Karikatürleri Yarışması sonuçlandı. Üç dalda yapılan uluslararası yarışmada birincilerden en yüksek oy alan eser sahibine ayrıca etkinliğin Büyük Ödül'ü veriliyor. Dünya basınında yayınlanmış karikatürlerin kabul edildiği yarışma tarihinde ilk kez bu yıl bir kadın çizer, İtalya'dan Marilena Nardi, Büyük Ödül'ün sahibi oldu. Nardi'nin Barselona'da çıkan "Illegal Times" (Kanunsuz Zamanlar) gazetesinde Aralık 2017'de yayınlanan "İfade Özgürlüğü" adlı çalışması Güncel Siyasi Karikatür (Editoryal) dalında Birinci seçilmişti.
Güncel Siyasi Karikatür dalında Brezilya'dan Cau Gomez, "Continente" dergisinde yayınlanan "Ütopya" adlı eseriyle İkinci oldu. Bu dalda Üçüncülük Ödülü Türkiye'den Hicabi Demirci'nin "Sözcü PAZAR"da yayınlanan çalışmasına verildi (Yukarıda).
Dünya Basın Karikatürleri Yarışması 2018'de Portre Karikatür dalında "Jyllands-Posten" websitesinde yayınlanan ABD Başkanı "Donald Trump" portresiyle Belçika'dan O-Seoker Birinci, yine Belçika'dan çizer Endyck de Türkiye merkezli "Fenamizah" websitesinde yayınlanan başka bir "Trump" portresiyle İkinci seçildiler. Bu dalda Üçüncülük Ödülü'nü Hindistan'da yayınlanan "Metro Vartha" gazetesinde yer alan "Robert Mugabe" portresiyle Hintli karikatürist Thomas Antony kazandı.
Yarışmanın Serbest Konulu Karikatür (Gag) dalında ise ödüller şöyle sıralandı: Sırbistan'dan Nedeljko Ubovic Birinci, Brezilya'dan Silvano Mello İkinci, Norveç'ten katılan Fadi Abou Hassan Üçüncü seçildiler. Bu sanatçıların ödül kazanan çalışmaları sırasıyla "Vecernje Novosti", "Super Notícia" ve "Cartoon Movement" adlı mecralarda yayınlanmıştı.
Dünya Basın Karikatürleri Yarışması tüm edisyonlarında kazanan eserler için bkz: worldpresscartoon.
Nardi ile Demirci çizgileri ve ödülleriyle.

Hiç yorum yok: